Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Joy Harjo : Η πρώτη ιθαγενής Επίσημη ποιήτρια του Κράτους των ΗΠΑ,ξαναπαίρνει τη θέση


https://www.npr.org/2020/04/30/848001380/joy-harjo-gets-a-second-term-as-u-s-poet-laureate?t=1589199408111

Αν το όνομα της φετινής Επίσημης Ποιήτριας του Κράτους των ΗΠΑ ακούγεται οικείο, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι η Τζόυ Χάριο ήταν επίσης η επιλογή του περασμένου έτους για τη θέση. Σε μια δήλωση που ανακοίνωσε τον επαναδιορισμό της, η Βιβλιοθηκονόμος του Κογκρέσου Κάρλα Χέιντεν χαρακτήρισε τον Χάριο «μια εμπνευσμένη και ελκυστική Επίσημη Ποιήτρια», η οποία «θα βοηθήσει τη Βιβλιοθήκη να αναδείξει τους γηγενείς ποιητές από ακτή σε ακτή».

Η Harjo είναι η πρώτη Ιθαγενής Αμερικανίδα Επίσημη Ποιήτρια της χώρας και η  ποίησή της βασίζεται συχνά στην καταγωγή της από τους Muscogee Creek, καθώς και στις φεμινιστικές παραδόσεις. Ως Επίσημη Ποιήτρια εργάζεται  σε μια επερχόμενη ανθολογία ιθαγενούς ποίησης, καθώς και έναν διαδικτυακό χάρτη που όπως λέει η Βιβλιοθήκη θα περιλαμβάνει "βιογραφίες των ιθαγενών ποιητών και ηχογραφήσεις τους στις οποίες διαβάζουν και συζητούν ένα από τα ποιήματά τους".

Η Harjo ξεκίνησε πρόσφατα μια σειρά με τη συνεργασία  Washington Post / Library of Congress, την The Poetry of Home(Η Ποίηση της Πατρίδας), όπου διάβασε το ποίημά της, "Ίσως ο κόσμος τελειώνει εδώ:"


Η δουλειά του Επίσημου Ποιητή του Κράτους  είναι να προάγει την εκτίμηση και την ευαισθητοποίηση για την ποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου