Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Ο ταξιδευτής Τσέχωφ

https://sputniknews.gr/tehni/202005127286849-anton-tsehof-to-agnosto-taxidi-tou-sto-rosiko-nisi-sahalini-kai-to-dimosiografiko-aristourgima-tou/

Ο θεατρικός συγγραφέας αφηγήθηκε την απίστευτη περιπέτεια που έζησε στην ανατολική Ρωσία σε ένα κείμενο που έχει θεωρηθεί το καλύτερο δημοσιογραφικό έργο του 19ου αιώνα.

Μπορεί να τον γνωρίζουμε για τα κλασικά θεατρικά έργα του, ωστόσο ο Αντόν Τσέχωφ θεωρείται επίσης ότι έγραψε το καλύτερο δημοσιογραφικό κείμενο του 19ου αιώνα. Το 1890, σύμφωνα με νέο άρθρο του Guardian, και ενώ έπασχε ήδη από φυματίωση, ξεκίνησε ένα απίστευτο ταξίδι με τρένο, άμαξα και ποταμόπλοιο για την ανατολική Ρωσία. Του πήρε δυόμιση μήνες να φτάσει στον προορισμό του, τη νήσο Σαχαλίνη, βόρεια της Ιαπωνίας.


Στη Σαχαλίνη πέρασε τρεις μήνες, παίρνοντας συνέντευξη από χιλιάδες κρατουμένους ενός σωφρονιστικού ιδρύματος που λειτουργούσε τότε στο νησί, αλλά και από κατοίκους του. Η μη μυθοπλαστική αφήγησή του μάς τον συστήνει μέσα από έναν εντελώς διαφορετικό ρόλο, του ρεπόρτερ-ερευνητή, που κατέγραψε τις δύσκολες συνθήκες ζωής σε ένα ίδρυμα της τσαρικής τότε Ρωσίας.

Ιδανικός συνεπιβάτης

Η αποστολή του Τσέχοφ θύμισε εκείνη του μυθιστοριογράφου Μπρους Τσάτουιν, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, που «άφησε μια άνετη δουλειά στον οίκο Sotheby’s για να ταξιδέψει στην Παταγονία. Αλλά σε αντίθεση με τον Τσάτουιν, ο Τσέχοφ δεν την επανέλαβε ποτέ». Αν και στην επιστροφή του στο σπίτι πέρασε από το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και τη Σρι Λάνκα.

«Κομψός δανδής, πιστοποιημένος γιατρός και περήφανος για την επαγγελματική ηθική του, ο Τσέχοφ έχει σκιαγραφηθεί ως χαρισματικός και εξαιρετικά συμπαθής» σχολιάζει ο αρθρογράφος του Guardian. «Είναι αυτός τον οποίο θα ήθελες συνεπιβάτη σε ένα μακρινό ταξίδι με τρένο». Μια φράση του μάλιστα είναι χαρακτηριστική της θέσης που είχαν η ιατρική και η λογοτεχνία στην καρδιά του: «Η ιατρική είναι η αφοσιωμένη σύζυγός μου και η λογοτεχνία η ερωμένη μου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου