Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Το κλεμμένο χειρόγραφο του Χαφέζ


iranculture.gr

Ένα κλεμμένο βιβλίο του 15ου αιώνα από τον φημισμένο Πέρση ποιητή Χαφέζ έχει ανακαλυφθεί από έναν Ολλανδό καλλιτεχνικό ντετέκτιβ μετά από μια διεθνή «κούρσα ενάντια στον χρόνο», αναφέρει ο Agence France-Presse.

Ο χρυσός όγκος αξίας περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ (1,1 εκατομμύρια δολάρια) βρέθηκε να λείπει από τη συλλογή ενός Ιρανού συλλέκτη μετά το θάνατό του στη Γερμανία το 2007.

Ξεκίνησε μια δεκαετή αναζήτηση για ένα από τα παλαιότερα επιζόντα αντίγραφα του "Βιβλίου της Χαφέζ" - τα συλλεχθέντα έργα του ποιητή που παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής στο Ιράν και έχει εμπνεύσει καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο.

Αλλά ο Arthur Brand, που ονομάστηκε "Ιντιάνα Τζόουνς του Κόσμου της Τέχνης" για την ανίχνευση μιας σειράς χαμένων έργων, έβγαλε τελικά τον τόμο μέσω του σκοτεινού κλεμμένου υποκόσμου τέχνης, ανέφερε η AFP.

"Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα για μένα, γιατί αυτό είναι ένα τόσο σημαντικό βιβλίο", δήλωσε ο Μπάρντ καθώς έδειξε στο AFP το ανακτημένο βιβλίο σε διαμέρισμα του Άμστερνταμ.

Ο Χαφέζ, του οποίου το πλήρες όνομα είναι Σαμς αλ-Ντιν Μοχάμμαντ Χαφέζ Σιραζί, είναι ένας από τους πιο γνωστούς δεξιοτέχνες του μυστικισμού. Ο Αμερικανός συλλέκτης Ralph Waldo Emerson τον ονόμασε "Πρίγκηπα των Περσών ποιητών".

Το «Βιβλίο του Χαφέζ» βρίσκεται στα περισσότερα ιρανικά σπίτια, όπου κατά παράδοση διαβάζεται κατά τη διάρκεια οικογενειακών εορτασμών για το Περσικό Νέο Έτος.

Η κλοπή του χειρόγραφου, η οποία χρονολογείται από το 1462 έως το 1463, ανακαλύφθηκε από την οικογένεια του βιβλιοπώλη Τζφάρ Γκαζί αφού πέθανε σε ένα παλιό σπίτι στο Μόναχο το 2007.

Ενώ έφυγαν από τον υπολογιστή του Γκαζί, συνειδητοποίησαν ότι ο απομονωμένος συνταξιούχος είχε πράγματι συγκεντρώσει εκατοντάδες αρχαία χειρόγραφα - αλλά ότι όλα είχαν φύγει.

Το 2011, η γερμανική αστυνομία ανακτούσε 174 χειρόγραφα από αυτά που βρέθηκαν στο σπίτι ενός άλλου Ιρανού συνταξιούχου που ήταν συγγενής του Γκαζί.

"Αλλά το σημαντικότερο κομμάτι, ένα από τα παλαιότερα και πιο ακριβή αντίγραφα του διάσημου« Βιβλίου του Χαφέζ », εξακολουθούσε να λείπει», δήλωσε ο Brand.

Η γερμανική αστυνομία το 2016 ανακοίνωσε μια επιβράβευση 50.000 ευρώ και εξέδωσε ένα φυλλάδιο που περιέγραφε το βιβλίο, αλλά μέχρι τα τέλη του 2018 δεν υπήρξε κανένα ίχνος.

Στη συνέχεια, ο Μπράντ δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από έναν Ιρανό έμπορο, ζητώντας από τον Ολλανδό να τον συναντήσει «επειγόντως» στη Γερμανία.

"Ο άνθρωπος μου είπε ότι τον επισκέφθηκαν δύο αξιωματούχοι που δήλωσαν ότι ήταν« συνδεδεμένοι με την Ιρανική πρεσβεία », δήλωσε ο Μπράντ.

Σύμφωνα με το AFP, το Ιράν είχε ήδη δείξει ενδιαφέρον για την υπόθεση λέγοντας ότι θα χρησιμοποιήσει "όλα τα νόμιμα μέσα" για να πάρει πίσω τα χειρόγραφα που βρέθηκαν το 2011, αφού η Γερμανία έδωσε δύο πίσω, αλλά αποφάσισε ότι τα περισσότερα από τα υπόλοιπα ανήκαν νομίμως στον συλλέκτη.

"Έπειτα από επικοινωνία με τον πληροφοριοδότη μου, ήξερα ότι το Ιράν ψάχνει επίσης για το αγνοούμενο βιβλίο και ξεκίνησα έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να δω αν θα μπορούσα να το βρω πρώτος, καθώς το βιβλίο ανήκε στην οικογένεια του Γκαζί", δήλωσε ο Μπράντ.

Ο Ολλανδός πέταξε στο Λονδίνο για να συναντήσει έναν ανώνυμο άντρα "που έγινε εξαιρετικά νευρικός" όταν του έδειξε το φυλλάδιο του χειρόγραφου που έλειπε και ομολόγησε ότι το είχε δει σε έναν φίλο του που το είχε πουλήσει σε έναν μεγάλο αγοραστή.

Τότε οι Ιρανοί αξιωματούχοι ήταν επίσης στο Λονδίνο κάνοντας έρευνα σχετικά με το χειρόγραφο, δήλωσε ο Μπράντ.

 «Ο αγοραστής ήταν σοκαρισμένος και μανιασμένος, αφού του πούλησαν ένα κλεμμένο βιβλίο και τώρα όλοι μαζί, συμπεριλαμβανομένης της Ιρανικής κυβέρνησης, το έψαχναν», είπε ο Μπράντ.

Φοβισμένος τότε ο αγοραστής πέταξε στο Παρίσι για να ζητήσει τα χρήματά του πίσω από τον αρχικό πωλητή.

Όμως ο Μπράντ τον έπεισε να επιστρέψει στο Λονδίνο και τελικά ο συλλέκτης παρέδωσε το βιβλίο μέσω ενδιάμεσου φορέα στα τέλη του 2019.

Ο Μάρτιν δήλωσε ότι θα μεταβεί στο Μόναχο για να επιστρέψει το βιβλίο στη γερμανική αστυνομία

"Τα επόμενα βήματα συζητούνται επί του παρόντος μαζί με τους κληρονόμους" του Γκαζί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Λούντβιχ Βάλντινερ στο AFP.

Οι ειδικοί είπαν ότι αυτή η έκδοση θα μπορούσε να έχει μεγάλη ιστορική και λογοτεχνική αξία για τους μελετητές και τους θαυμαστές του Χαφέζ, τα έργα του οποίου δημοσιεύθηκαν μετά το θάνατό του.

Το ανακτημένο βιβλίο είναι "ένα από τα χειρόγραφα που εξακολουθεί να υπάρχει", δήλωσε ο Dominic Parviz Brookshaw, αναπληρωτής καθηγητής της περσικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

"Είναι μια εξαιρετικά πρώιμη έκδοση - αν και όχι νωρίτερη - που καθιστά το έργο πολύ σπάνιο και πολύτιμο", δήλωσε ο Brookshaw στην AFP.

Ο Shamseddin Mohammad είναι γνωστός με το όνομα Χαφέζ, που σημαίνει εκείνον που απομνημονεύει ένα βιβλίο. Του δόθηκε ο τίτλος, διότι μπορούσε να απαγγείλει από έξω το θείο Κοράνι.

Θεωρείται ως ένας από τους κύριους πυλώνες των τραγουδιών γιάζαλ ή αγάπης, σχεδόν ισοδύναμων με την ωδές, στην περσική ποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου