Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Ο Shota Rustaveli και ο "Ιππότης με τη δορά του πάνθηρα"



geotv.ge

georgianjournal.ge

Ο Shota Rustaveli είναι από τους 30 κορυφαίους συγγραφείς της ιστοσελίδας www.ranker.com, δίπλα σε διάσημους παγκόσμιους συγγραφείς όπως η Agatha Christie, ο James Joyce, ο Goethe, ο Kafka, ο Fitzgerald κλπ. Το  www.ranker.com αξιολογεί πάνω από 250 εκατομμύρια ψήφους σε όλο τον κόσμο . 

Η Shota Rustaveli είναι ο συγγραφέας του μεσαιωνικού επικού ποιημάτων της Γεωργίας "Ο Ιππότης με τη δορά του Πάνθηρα". Το ποίημα δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της βασίλισσας Ταμάρα (12ος και 13ος αιώνας). Πιστεύεται ότι ήταν ο θησαυροφύλακας της βασίλισσας. 
geotv.ge
Shota Rustaveli και

Βασίλισσα Ταμάρα, Φωτογραφία  : www.funtime.ge

Η ιστορία του ποιήματος λαμβάνει χώρα μακριά από τη Γεωργία: στην Αραβία, την Ινδία και την "Khataeti" (Κίνα). Αλλά τα μακρινά εδάφη είναι η αλληγορική εκπροσώπηση της  Γεωργίας της εποχής του. Το ποίημα περιγράφει πώς ο Avtandil, ένας νέος Άραβας ευγενής, βοηθά τον φίλο του Tariel (τον ιππότη με το δέρμα του πάνθηρα),  να διασώσει μια Ινδή πριγκίπισσα από τους μάγους. 
geotv.ge
Η απεικόνιση από τον "Ιππότη με το δέρμα του πάνθηρα", Φωτογραφία  : www.droni.ge
Το ποίημα αποτελείται από 1666 στροφές και 6500 στίχους που ενσωματώνουν τα μεσαιωνικά ιπποτικά ιδανικά της ιπποσύνης, της φιλίας, της γαλήνιας αγάπης και του θάρρους. Η Marjory Scott Wardrop (19ος και 20ός αιώνας) ήταν μια Αγγλίδα λόγια και μεταφράστρια γεωργιανής λογοτεχνίας. Ήταν αδελφή του Βρετανού διπλωμάτη και μελετητή της Γεωργίας, Sir Oliver Wardrop. Έκανε την πρώτη αγγλική πεζή μετάφραση του Ιππότη στο δέρμα του πάνθηρα. 
geotv.ge
Marjory Wardrop, Φωτογραφία ευγενική παραχώρηση: www.treasures.bodleian.ox.ac.uk

Και η λαϊκή παράδοση και ο βασιλικός ποιητής Archil του 17ου αιώνα εντοπίζουν τον Rustaveli ως ντόπιο της νότιας Γεωργιανής περιοχής της Meskheti, όπου βρισκόταν το χωριό του,Rustavi. 
geotv.ge
Το πορτρέτο του Shota Rustaveli στη Μονή του Τιμίου Σταυρού στην Ιερουσαλήμ, Φωτογραφία  : www.burusi.wordpress.com

Το μόνο γνωστό σύγχρονο πορτραίτο του Shota Rustaveli είναι ζωγραφισμένο στον πυλώνα της Μονής του Τιμίου Σταυρού στην Ιερουσαλήμ. Ο θρύλος λέει ότι ο Ρουσταβέλι ήταν υπουργός στην αυλή της βασίλισσας Ταμάρα και αποσύρθηκε στο μοναστήρι όταν γέρασε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου