Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Άγνωστα διηγήματα του Naguib Mahfouz,θα δημοσιευτούν τον Δεκέμβριο

egyptianstreets

Ένα νέο βιβλίο με μέχρι τώρα άγνωστες ιστορίες του Naguib Mahfouz δημοσιεύεται τώρα από τον Dar al Saqi και θα κυκλοφορήσει στα 107α γενέθλια του συγγραφέα, στις 11 Δεκεμβρίου, αναφέρει το Al Ahram.

Οι αγγλικές μεταφράσεις του Roger Allen, ο οποίος επίσης μετέφρασε άλλα βιβλία του Mahfouz, όπως το "Καθρέφτες", θα κυκλοφορήσουν το φθινόπωρο.

Το βιβλίο θα περιλαμβάνει επίσης χειρόγραφα που καταδεικνύουν τη διαδικασία επεξεργασίας του Mahfouz, που αποκαλύπτει πώς επηρεάστηκε ο γραφικός χαρακτήρας του από την επίθεση με μαχαίρι που συνέβη αφού είχαν γραφτεί και πριν δημοσιευτούν.

 Οι σύντομες ιστορίες ανακαλύφθηκαν από τον δημοσιογράφο πολιτισμικών Mohamed Shoair, ο οποίος ήταν στη μέση της συγγραφής του βιβλίου του, το οποίο καταγράφει τη διαμάχη γύρω από το μυθιστόρημα του Mahfouz «Awlad Haretna (Παιδιά του Gebelawy)».

Καθώς ο Shoair κατέγραφε την ιστορία της έκδοσης του μυθιστορήματος, ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια να ψάχνει σε χιλιάδες αρχεία, βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του, βρήκε ένα αρχείο 50 διηγημάτων που γράφτηκε από τον Mahfouz με τίτλο "για δημοσίευση το 1994".

Ορισμένες από τις ιστορίες δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nisfeldunia που εκδόθηκε από το Al Ahram, πριν από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του Mahfouz το 1994.

Ωστόσο, ο Shoair διαπίστωσε ότι 18 από αυτές τις σύντομες ιστορίες δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ, γεγονός που ενέπνευσε την ιδέα να δημοσιευτούν.

Ο Naguib Mahfouz ήταν  Αιγύπτιος συγγραφέας που κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ για τη Λογοτεχνία το 1988, ο μοναδικός Άραβας συγγραφέας που το έχει κάνει ποτέ, και δημοσίευσε πάνω από 150 διηγήματα, 34 μυθιστορήματα, σενάρια κινηματογράφου και πέντε θεατρικά έργα για την 70ετή καριέρα του.

Γεννήθηκε σε μια αιγυπτιακή οικογένεια μικρομεσαίας τάξης το 1911 με  αυστηρή ισλαμική ανατροφή, όπως είπε κάποτε: «ποτέ δεν θα πίστευε κανείς ότι ένας καλλιτέχνης θα βγει από αυτή την οικογένεια».

Αφού έλαβε το πτυχίο του στη Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου το 1934, πέρασε ένα χρόνο δουλεύοντας σε ένα μάστερ στη φιλοσοφία πριν αποφασίσει το 1936 να σταματήσει τις σπουδές του και να γίνει επαγγελματίας συγγραφέας.

Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του είναι η «Τριλογία του Καΐρου», «Φλυαρία πάνω στον Νείλο», «ο Κλέφτης και τα σκυλιά» και το «Ραδοπίς». Ήταν επίσης γνωστός ως οπαδός του υπαρξισμού και της αρχαίας Αιγύπτου, χρησιμοποιώντας και τα δυο πολύ συχνά στα λογοτεχνικά του έργα.

Παραμένει ένας από τους πιο διάσημους συγγραφείς της Αιγύπτου και του Αραβικού κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου