Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Η ανάδυση του Μόμπι Ντικ

Μόμπι Ντικ: Η πιο διάσημη φάλαινα

fosonline

Στα χέρια του αναγνωστικού κοινού έρχεται για πρώτη φορά στις 14 Νοεμβρίου 1851 ένα από τα κορυφαία αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, το μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Χέρμαν Μέλβιλ, «Μόμπι Ντικ».

Είχε κυκλοφορήσει περίπου ένα μήνα νωρίτερα στην Αγγλία, αλλά η επίσημη έκδοσή του στις ΗΠΑ με τον τίτλο «Μόμπι Ντικ ή Η Φάλαινα», έγινε σαν σήμερα πριν από 167 χρόνια.

Πρόκειται για μια περιπέτεια στη θάλασσα, γεμάτη συμβολισμούς και μεταφορές. Με αφηγητή τον ναύτη Ισμαήλ, παρακολουθούμε το ταξίδι ενός καπετάνιου που είχε χάσει τα λογικά του, του Αχαάβ, με σκοπό της ζωής του να ανακαλύψει και να σκοτώσει μια θηριώδη λευκή φάλαινα με το όνομα Μόμπι Ντικ, η οποία σε ένα προηγούμενο ταξίδι τού είχε κόψει το πόδι σε μια μονομαχία τους στη θάλασσα. Αποτελεί ένα φιλοσοφικό δοκίμιο για τη φύση του καλού και του κακού, για τον άνθρωπο και τη μοίρα του, αλλά και ένα εγκυκλοπαιδικό έργο που δίνει στον αναγνώστη πληθώρα πληροφοριών για τη ζωή στη θάλασσα και τη φαλαινοθηρία.

Το βιβλίο του Μέλβιλ κυκλοφόρησε σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ βρίσκονταν στα πρόθυρα του Εμφυλίου Πολέμου, με τις μεγάλες κοινωνικές διαφορές Βορείων και Νοτίων. Ήταν, όμως, και μια περίοδος αρκετά δημιουργική για τα αμερικανικά γράμματα.

Το μυθιστόρημα του Μέλβιλ αρχικά πέρασε απαρατήρητο ή έτυχε αρνητικής κριτικής, ενώ άρχισε να αναγνωρίζεται ως σημαντικό συγγραφικό έργο από τη δεύτερη δεκαετία του 420ου αιώνα. Θεωρήθηκε ως ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με την πλειονότητα των κριτικών να το κατατάσσει στο ίδιο δημιουργικό επίπεδο με τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες ή τα έργα του Σαίξπηρ.

Το βιβλίο έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο, στο θέατρο και την τηλεόραση. Καλύτερη διασκευή για τη μεγάλη οθόνη θεωρείται η ομώνυμη ταινία του Τζον Χιούστον, παραγωγής 1956, σε σενάριο του συγγραφέα Ρέι Μπράντμπερι και με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ στο ρόλο του Αχαάβ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου