Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Η γοτθική-γκροτέσκα πλευρά του Dylan Thomas

Dylan Thomas is loved for his poetry but few readers know about the darkness of his early fiction

scroll.in

Στα 65 χρόνια από τον πρόωρο θάνατό του στη Νέα Υόρκη, η θέση του Dylan Thomas στην πολιτιστική Hall of Fame έχει εδραιωθεί σταθερά. Ο αγαπημένος ποιητής των ροκ αστέρων και ηθοποιών, ενέπνευσε την επιλογή του Bob Dylan για το ψευδώνυμό του και η εικόνα του εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του album των  Beatles, Sgt. Pupper's Lonely Hearts Club Band .

Παρά την αποδοχή αυτή, η κληρονομιά του συγγραφικού έργου του Τόμας έχει υποστεί μια άνιση μοίρα και τα πιο σκοτεινά και  πιο σοκαριστικά έργα του παραμένουν άγνωστα σε πολλούς - παρόλο που επηρέασαν άμεσα μερικά από τα πιο δημοφιλή έργα του.


Μόνο μια χούφτα δημιουργίες του Thomas είναι τώρα άμεσα οικεία στο ευρύ κοινό. Το " Fern Hill ", ένα ποιμενικό ποίημα εμφανούς παιδικής αθωότητας από το μεταγενέστερο κομμάτι της καριέρας του Thomas, είναι ένα αγαπημένο ανθολόγιο, αγαπημένο από πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του πρίγκηπα Καρόλου. Τα “And Death Shall Have No Dominion” and “Do Not Go Gentle Into That Good Night”είναι τακτικές επιλογές για κηδείες και έχουν εμφανιστεί στις κινηματογραφικές ταινίες του Χόλιγουντ, όπου απαγγέλθηκαν από τον George Clooney ( Solaris 2002 ) και τον Michael Caine ( Interstellar του 2014 ) . Αν προσθέσετε το "έργο για φωνές" Under Milk Wood στο μίγμα, τότε έχετε τις λογοτεχνικές μαύρες τρύπες της καριέρας του Τόμας , που απειλούν να καταπιούν όλο το έργο του με την τεράστια βαρυτική έλξη τους.

Οι απαρχές του Llareggub

Το διασκεδαστικό, ποιητικό και εξαιρετικά δημοφιλές Under Milk Wood τοποθετείται στο χωριό Llareggub. Το έργο δεν έχει σταματήσει να εκδίδεται ποτέ από την πρώτη του δημοσίευση το 1954 και έχει γυριστεί τουλάχιστον τέσσερις φορές. Θα ήταν δύσκολο να υπολογίσουμε πόσο συχνά έχει εκτελεστεί στη σκηνή σε όλο τον κόσμο, αλλά σκεφτείτε ένα πολύ μεγάλο αριθμό και στη συνέχεια να το διπλασιάσετε.

Λιγότερο γνωστό, και μάλιστα λιγότερο διαδεδομένο, είναι το πρώιμο γοτθικό-γκροτέσκο έργο φαντασίας του Thomas, στο οποίο εμφανίζεται για πρώτη φορά το Llareggub. Αυτό το πρωτότυπο Llareggub δεν είναι ένας ελαφρώς κωμικός κόσμος γεμάτος με χαρακτήρες όπως ο Organ Morgan ή ο Ocky Milkman, αλλά ένα σκοτεινό κακό μέρος όπου οι μάγισσες ασκούν επικίνδυνη μαγεία και οι ιεροκήρυκες διαπράττουν αιμομιξία. Αναφέρεται για πρώτη φορά στο διήγημα «The Burning Baby», το οποίο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Surrealist Contemporary Poetry and Prose το 1936.

Ο Τόμας εμπνεύστηκε από την παράξενη αληθινή ιστορία του William Price,  γιατρού και  δρυίδη που ονόμασε τον γιο του Iesu Grist (ουαλικά για τον "Ιησού Χριστό"). Το 1884, ο Price συνελήφθη στο Glamorgan επειδή προσπάθησε να αποτεφρώσει τον Iesu στην κορυφή ενός λόφου, αφού το παιδί είχε πεθάνει από φυσικές αιτίες μόλις πέντε μηνών. Ο Τόμας μετατρέπει τον Price στον Αιδεσιμότατο Rhys Rhys, ο οποίος απέκτησε ένα γιο και μια  κόρη με μια μάγισσα. Καθώς ο Rhys πηγαίνει να συναντήσει την κόρη του για μια αιμομικτική συνεύρεση , τον βλέπει ο γιος του. Έχοντας επίγνωση του τι πρόκειται να συμβεί, ο γιος θυμάται τη δική του εμπειρία "τρόμου της σάρκας" με μια "γυναίκα με πρόσωπο χοίρου από  το Llareggub". Το αποτέλεσμα της απαγορευμένης πράξης  του Rhys είναι ο θάνατος της κόρης του κατά τον τοκετό, ο οποίος αμέσως ακολουθείται από τη θανάτωση του εγγονιού-παιδιού του. Η ιστορία τελειώνει με την καύση του μωρού στη κορυφή ενός λόφου.


«Είμαι συγγραφέας ποιημάτων και ιστοριών»

Αν και ο Τόμας είναι πιο διάσημος ως ποιητής, έβλεπε τον εαυτό του εξίσου ως συγγραφέα μυθοπλασίας. Δηλώνει πως η πρώιμη ποίησή του και οι ιστορίες ήταν « δύο πλευρές μια ανεπίλυτης  διαφωνίας» και ήθελε απελπισμένα να κάνει  τις πρωτοποριακές του ιστορίες, βιβλίο. Το "The Burning Baby" ήταν τόσο κεντρικό σε αυτή την ομάδα έργων που επελέγη ως τίτλος για μια συλλογή  διηγημάτων  του, που θα δημοσιευόταν από την Europa Press το 1938. Οι άλλες επιλεγμένες ιστορίες ήταν εξίσου ριζοσπαστικές και οδήγησαν τον τυπογραφείο να αρνηθεί τη δουλειά σε περίπτωση που ακολούθησε ποινική δίωξη για αισχρότητα. Αυτό ήταν ένα μεγάλο χτύπημα για τον Thomas, ο οποίος έγραψε σε έναν φίλο ότι "αυτές οι ιστορίες είναι κάτι περισσότερο από ελεύθερη φαντασία. σημαίνουν πολλά και είναι γεμάτες δουλειά ". Μερικές από τις πιο αποδεκτές ιστορίες, με κάμποσες αναθεωρήσεις, συμπεριλήφθηκαν στο The Map of Love, συλλογή  πεζογραφίας και  ποίησης του Thomas που δημοσιεύτηκε το 1939.

Μόνο το 1971 ξεκίνησε εκ νέου αναμόχλευση του Llareggub, όταν οι "άσεμνες" ιστορίες της δεκαετίας του 1930, όπως οι "The Six Six" και "The Ha's Horse", εμφανίστηκαν τελικά σε βιβλίο . Στο "The Six Six" , το χωριό χάνει τον εφημέριό του. Είναι ο φιλοξενούμενος / ομήρος των διαβολικών κυρίου και κυρίας Owen, καθώς προετοιμάζεται να γεννήσει ένα είδος  Αντιχρίστου.

Αν και δεν τοποθετείται στο Llareggub, ο συντάκτης του βιβλίου Walford Davies αναγνώρισε με οξυδέρκεια το “The Horse’s Ha” ως πρόδρομο του Under Milk Wood επίσης. Σε αυτή την αλλόκοτη ιστορία, μια αποκαλυπτική πανούκλα έρχεται στο χωριό Cathmarw (ουαλικά για τη "νεκρή γάτα"). Η περιγραφή του Thomas για τα όνειρα των κατοίκων από την αρχή περιγράφει αυτά που ονειρεύονται οι χαρακτήρες στο πιο διάσημο Llareggub. Οι ομοιότητες μεταξύ των χαρακτήρων των δύο χωριών είναι επίσης ενδιαφέρουσες, όπως ο κρεοπώλης του  "The Horse's Ha" και ο Butcher Beynon στο Under Milk Wood , οι οποίοι περπατούν στους δρόμους με τις αιματηρές ποδιές τους.

Αν και αυτές οι προκλητικές ιστορίες δεν θα πάρουν ποτέ τη θέση των μεγαλύτερων επιτυχιών του Τόμας στις καρδιές του κοινού, αξίζουν να διαβαστούν για τις λυρικές τους, παραισθησιογόνες ιδιότητες και για το βάθος που δίνουν στην εκτίμηση του έργου του Τόμας ως συνόλου.



Adrian Osbourne , PhD Ερευνητής, Πανεπιστήμιο Swansea.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου