Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

sijo η μεγαλύτερη συμβολή της Κορέας στην παγκόσμια λογοτεχνία

Αποτέλεσμα εικόνας για korean painting

koreatime
Από τον Mark Peterson


Το Sijo, η διάσημη κορεατική, τριών γραμμών, σύντομη ποιητική μορφή, θα πρέπει να γίνει κατανοητή σε μια διαπολιτισμική προοπτική.  Σαν τον βάτραχο έξω από το πηγάδι -δηλαδή ένας μη Κορεάτη κορεατολόγος- βλέπω το  sijo διαφορετικά από τους περισσότερους Κορεάτες και η άποψη που έχω είναι ότι το sijo είναι μία από τις καλύτερες συνεισφορές της Κορέας στην παγκόσμια λογοτεχνία.
Όταν ξεκίνησα να διδάσκω Κορεάτικες Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Brigham Young (BYU) το 1984, μπήκα σε ένα  κτίριο ανθρωπιστικών σπουδών που είχε έργα ζωγραφικής με παραδείγματα παγκόσμιας λογοτεχνίας στο κεντρικό διάδρομο. Υπήρχαν δύο πλαισιωμένες ζωγραφιές για κάθε κομμάτι της λογοτεχνίας - η μία ήταν μια σκηνή από μια ιστορία και η μία ήταν μια εξήγηση που περιγράφει το έργο και τον συγγραφέα του.


Υπήρχαν, μεταξύ άλλων, τα "Οι Αθλιοι" του Victor Hugo, "Ρωμαίος και Ιουλιέτα" του William Shakespeare, "Η Θεϊκή Κωμωδία (Inferno)" του Dante, "Δον Κιχώτης" του Cervantes, "Faust" του Goethe, "Πόλεμος και ειρήνη "του Τολστόι," Οι αδελφοί Καραμαζώφ "του Ντοστογιέφσκι," Η Οδύσσεια "του Ομήρου," Ο Χακλμπέρι Φιν "του Μαρκ Τουέην," Η ιστορία της Γκέντζι "από τον Μουρασάκι Σίκιμπου και" Το όνειρο του κόκκινου δωματίου "του Cao Xueqin.
Η κινεζική επιλογή ήταν ενδιαφέρουσα γιατί υπήρχαν τέσσερα μεγάλα κινεζικά μυθιστορήματα από τις προ-νεώτερες εποχές - «Το όνειρο του κόκκινου δωματίου », «Το ταξίδι προς τη δύση», «Το  περιθώριο του ύδατος» και «Το ειδύλλιο των τριών βασιλείων». Η επιτροπή που επέλεξε τα αντιπροσωπευτικά δείγματα που θα εμφανίζονταν στο διάδρομο ανθρωπιστικών επιστημών θα μπορούσε να επιλέξει κάποιο από τα τέσσερα - ή ίσως όλα αυτά. 

Πού ήταν η κορεατική επιλογή;


Δεδομένου ότι η κορεατική θέση που προσλήφθηκα για να καλύψω ήταν σε ένα νέο τμήμα του τμήματος των ασιατικών γλωσσών ( Κινέζικα και οι Γιαπωνέζικα ήταν εκεί πιο πριν), μίλησα με τον κοσμήτορα για αυτό. Είπε αν θα πρότεινα μια κορεατική επιλογή, θα ανέθεταν στους καλλιτέχνες και θα προσέθεσαν μια κορεατική εκπροσώπηση στην έκθεση του διαδρόμου.

Τι πρέπει να επιλέξω στην καλύτερη αντιπροσώπευση της κορεατικής λογοτεχνίας;

 Εξετάζοντας τις επιλογές της Κορέας, βρήκα ένα μεγάλο πρόβλημα - τα πιο διάσημα έργα ήταν ανώνυμα. Δεν ξέρουμε ποιος έγραψε την πιο γνωστή ιστορία, την ιστορία αγάπης του Chunhyang. Δεν ξέρουμε ποιος έγραψε την καλή ιστορία του καλού   και του κακού αδερφού του Heungbu και του Nolbu. Δεν ξέρουμε ποιος έγραψε για την κόρη του τυφλού, Shim Cheong.


Μερικοί αποδίδουν την συγγραφή του Hong Gil-dong στον Heo Gyun (1569-1618), αλλά υπάρχουν προβλήματα με την επιλογή αυτής της ιστορίας ως το καλύτερο παράδειγμα της κορεατικής λογοτεχνίας. Πρώτον, ο Heo Gyun δεν είναι ο πιθανός συγγραφέας επειδή το στυλ γραφής των τελών του 16ου και αρχών του 17ου αιώνα  του Heo Gyun και το   Hong Gil-dong του 18ου αιώνα δεν ταιριάζουν και τα άλλα στοιχεία είναι αδύναμα - ποτέ δεν ισχυρίστηκε πως το έγραψε, για παράδειγμα. Και επιπλέον, η ιστορία είναι περισσότερο μια ιστορία περιπέτειας, όχι ένα σπουδαίο έργο φαντασίας. Θα ήταν ανάλογο να ονομάζουμε τον Ρομπέν των δασών ως το καλύτερο παράδειγμα της αγγλικής λογοτεχνίας - ο Hong Gil-dong ήταν ένα είδος Ρομπέν των δασών .

Το πρόβλημα είναι η κορεατική έμφαση στον λόγιο και τον επίσημο λόγιο. Οι ευυπόληπτοι λόγιοι θεωρούσαν τη συγγραφή έργων μυθοπλασίας ή ιστοριών ως κάτι κατώτερο της αξιοπρέπειάς τους. Και αν και, ως μέλη της μορφωμένης τάξης, πρέπει να έχουν γράψει τις ιστορίες, δεν θα μπορούσαν να καταδεχτούν να βάλουν τα ονόματά τους σε μια τόσο απλή ανοησία. Έπρεπε να ασχοληθούν με τα πολιτικά ζητήματα, το κοινωνικό καλό και τα επιχειρήματα για τα καλύτερα σημεία της νεο-κομφουκιανικής φιλοσοφίας. Και όχι να γράφουν ιστορίες για την  κατώτερη τάξη.

Μια εξαίρεση και μια καλή επιλογή είναι το "Όνειρο των Εννέα Νεφών " (Gu Un Mong), αλλά και εδώ υπάρχουν  προβλήματα. Από την πλευρά των συν, έχουμε ένα συγγραφέα! Τον Kim Man-jung (1637-1692), λόγιος υπάλληλος του 16ου αιώνα. Αλλά η ιστορία επικεντρώνεται στην Κίνα. Πρόκειται για ένα νεαρό αγόρι που φτάνει στο μεγαλείο, περνάει τις εξετάσεις, γίνεται υψηλόβαθμος, κ.λπ., αλλά όλα γίνονται στην Κίνα. Και το είδος, "λογοτεχνία ονειρική", είναι ένα καθιερωμένο κινεζικό είδος. Και το έγραψε αρχικά στα κινέζικα και στη συνέχεια το μετέφρασε ο ίδιος στα Κορεάτικα. Εν πάση περιπτώσει, μου φαίνεται προβληματικό να ονομάσω μια τέτοια κινέζικου στυλ ιστορία με βάση την Κίνα ως το καλύτερο παράδειγμα της κορεατικής λογοτεχνίας.

Τι είχε μείνει; 

Αποφάσισα ότι το sijo  ήταν η μεγαλύτερη συμβολή της Κορέας στην παγκόσμια λογοτεχνία.


Και τι βάλαμε στον τοίχο της κύριας αίθουσας των ανθρωπιστικών σπουδών του  κολλεγίου; Το sijo  του Jeong Mong-ju, γνωστό ως το "τραγούδι της πίστης".

Αν και πεθαίνω, και πεθαίνω ξανά. αν και πεθαίνω εκατό θανάτους, 
Αφού τα οστά μου έχουν γίνει σκόνη κι αν η ψυχή μου ζει ή όχι, 
η κόκκινη καρδιά μου, πάντα πιστή στο Βασιλιά Μου, ποτέ δεν θα ξεθωριάσει. 

Η απάντηση είναι το, sijo η μεγαλύτερη συμβολή της Κορέας στην παγκόσμια λογοτεχνία.

 Ο Mark Peterson (markpeterson@byu.edu) είναι ομότιμος καθηγητής γλωσσών της Κορέας, της Ασίας και της Εγγύς Ανατολής στο Πανεπιστήμιο Brigham Young της Γιούτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου