Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Με ποίηση γιορτάζει η Β.Ιρλανδία την Συμφωνία της Μ.Παρασκευής

Poetry event mark 20th anniversary good friday agreement
Καθώς πλησιάζει το Πάσχα, συμπίπτει και η 20ή επέτειος της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής. Η επέτειος αυτού του ιστορικού πολιτικού επιτεύγματος και το τέλος της θεσμοθετημένης βίας στη Βόρεια Ιρλανδία, έρχεται σε μια εποχή που το Stormont(Βορειοιρλανδικό κοινοβούλιο) βρίσκεται σε αδράνεια και το Brexit έθεσε την προοπτική επιστροφής των συνόρων.
Παρόλα αυτά, η ιρλανδική κυβέρνηση ετοίμασε μια παράσταση που βασίζεται στην ποίηση, τη μουσική και την οπτική απεικόνιση, για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους πόσο σημαντική ήταν αυτή η με κόπο κερδισμένη συμφωνία των είκοσι χρόνων και εξακολουθεί να είναι και σήμερα.
Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος αναμνηστικών εκδηλώσεων, η Poetry Ireland, σε συνεργασία με την ιρλανδική κυβέρνηση, θα ανεβάσει το  Μια μακρινή στεριά- το ταξίδι στην Μεγάλη Παρασκευή του 1998 στις 5 Απριλίου στο Barbican στο Λονδίνο.
Η παράσταση, που παράγεται από την Poetry Ireland , επινοήθηκε από την Eleanor Methven και σκηνοθεσία της Lynne Parker και εκτελέστηκε στα κατάμεστα Abbey Theatre του Δουβλίνου και MAC στο Μπέλφαστ.
Συμμετέχουν οι  Ciarán Hinds, Frances Tomelty, Adrian Dunbar και Eleanor Methven και θα την παρουσιάσει η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Olivia O'Leary.
Θα βασίζεται στην ποίηση του Seamus Heaney, του Eavan Boland, της Colette Bryce, της Leontia Flynn και του Nick Laird. Η μουσική θα είναι του Kevin Doherty και του συγκροτήματος Telegraph και από τον Ciarán Tourish των Altan.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου