Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Θείο δράμα και (progressive) rock

                                                                           








Η Μεγάλη Εβδομάδα και κυρίως η Ανάσταση του Κυρίου είναι η κορυφαία στιγμή της χριστιανικής πίστης (ιδιαίτερα της Ορθόδοξης). Τα συναισθήματα που γεννιούνται ανεξαρτήτως τι πιστεύει ο καθένας μας, έχουν πολλά κοινά με την ζωή και την πορεία του Χριστού.

Η ροκ μουσική έχει κι αυτή επηρεαστεί από το θείο δράμα και πολλοί καλλιτέχνες περιγράφουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο τα συναισθήματα που δημιουργούνται κάνοντας μία σε βάθος εσωτερική αναζήτηση ενώ άλλοτε κριτικάρουν με στοχευμένο τρόπο όσους υποκρίνονται ότι πιστεύουν και αγαπούν αλλά δεν υπηρετούν το μήνυμα της Αγάπης και της Ανάστασης του Χριστού.
Παρακάτω διαλέξαμε μία σειρά τραγουδιών που δίνουν ένα ξεχωριστό και έντονο "ροκ" στίγμα για αυτές τις άγιες μέρες που έρχονται ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά την Σταύρωση έρχεται πάντα η Ανάσταση.

Kαλλιτέχνης: Patti Smith

Τραγούδι: "Εaster"
Άλμπουμ: "Easter"
Έτος Κυκλοφορίας: 1978
Περιγραφή: Τρίτος στούντιο δίσκος για την μεγάλη ποιήτρια της ροκ μουσικής και η μελαγχολική ερμηνεία της Patti Smith στο συγκεκριμένο κομμάτι περιέχει βιβικές αναφορές και δίνει μία άλλη διάσταση  στην πιο γιορτινή και σημαντική μέρα του χριστιανισμού. Tη σύνθεση την συνυπογράφει ο ντράμερ της, Jay Dee Daugherty και στον ίδιο δίσκο υπάρχει και η μεγάλη της επιτυχία  "Because the Night".

 

Kαλλιτέχνης: Marillion
Τραγούδι: "Εaster"
Άλμπουμ: "Seasons End"
Έτος Κυκλοφορίας: 1990
Περιγραφή: Είμαστε στην περίοδο που η δημοφιλής prog-rock μπάντα έχει πάρει οριστικό διαζύγιο με τον Fish και τον αντικαθιστά επάξια ο Steve Hogarth, ο οποίος βέβαια δεν άργησε να κερδίσει και τους πιο δύσπιστους οπαδούς της μπάντας. Το τραγούδι είναι επηρεασμένο από  τις συγκρούσεις και ταραχές στην Βόρειο Ιρλανδία το  Πάσχα του 1916 και είναι αφιερωμένο στους Ιρλανδούς πολίτες.

Kαλλιτέχνης: Conception
Τραγούδι: "Gethsemane"
Άλμπουμ: "Flow"
Έτος Κυκλοφορίας: 1997
Περιγραφή: Η Νορβηγική metal μπάντα με την χαρισματική φωνή του Roy Khan κυκλοφορεί έναν από τους πιο προοδευτικούς δίσκους του είδους χωρίς όμως την ανάλογη επιτυχία. Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι η Γεσθημανή είναι ο τόπος που άρχισε το μαρτύριο του Ιησού Χρηστού και οι Conception με εκπληκτικό τρόπο δημιουργούν μία μεγαλειώδη σύνθεση αποδίδοντας με συγκινητικό ύφος τον ιερό τίτλο του κομματιού.
Kαλλιτέχνης: WASP
Τραγούδι: "Golgotha"
Άλμπουμ: "Golgotha"
Έτος Κυκλοφορίας: 2015
Περιγραφή: Το συγκρότημα του Blackie Lawless  έχοντας καταδικάσει ορισμένες στιχουργικές ακρότητες που έκανε στο ξεκίνημα του εδώ και πολλά χρόνια έχει μπει στιχουργικά σε πιο “χριστιανικούς δρόμους”. Το συγκεκριμένο κομμάτι μπορεί να θυμίζει παλιότερες μελωδίες τους αλλά σίγουρα ακούγεται ανατριχιαστικό και σε ταξιδεύει έστω και για λίγο στον τόπο που σταυρώθηκε ο Χριστός.

 

Kαλλιτέχνης: U2
Τραγούδι: "Sunday Bloody Sunday"
Άλμπουμ: "War"
Έτος Κυκλοφορίας: 1983
Περιγραφή: Αρχικά κανείς δεν καταλαβαίνει πως κολλάει αυτό το κομμάτι με το Πάσχα αφού αναφέρεται κυρίως στον Ιρλανδικό πόλεμο για την ανεξαρτησία, όμως αν διαβάσει προσεκτικά τους στίχους ο Bono τραγουδά για την…  “The real battle just begun to claim the victory Jesuswon on Sunday bloody Sunday  δηλαδή για την θεραπευτική δύναμη που δημιουργεί η Ανάσταση του Κυρίου σε δύσκολες καταστάσεις. Παρότι οι Ιρλανδοί έχουν γίνει αντιπαθείς λόγω του Bono ακόμη και σήμερα η εμβατηριακή εισαγωγή του κομματιού δημιουργεί ρίγη συγκίνησης.
Kαλλιτέχνης: Brian May
Τραγούδι: "Resurrection"
Άλμπουμ: "Back to the Light"
Έτος Κυκλοφορίας: 1992
Περιγραφή: Ο κιθαρίστας των Queen κυκλοφορεί το πρώτο σόλο δίσκο του ενώ είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από  την απώλεια του Freddie Mercury. Στιχουργικά ο Brian May αγωνιά για την εσωτερική Ανάσταση που θέλει να έρθει και να πολεμήσει το σύστημα (!!!).
Μουσικά το κομμάτι είναι εξαιρετικό και πολύ δυναμικό και σε αυτό συμβάλει και η παρουσία του αδικοχαμένου ντράμερ Cozy Powel.

 

Kαλλιτέχνης: Αρτέμης
Τραγούδι: "Ανάστασις Πρώτη"
Άλμπουμ: "Λυκόσχημος Αμνός"
Έτος Κυκλοφορίας: 2012
Περιγραφή: Η περίπτωση του Αρτέμη είναι ιδιαίτερη αφού ξεκίνησε από την δεκαετία του '90 με την hip-hop μπάντα των Terror X Crew, συνέχισε την περασμένη δεκαετία με τους θαυμάσιους Α/Ε παντρεύοντας άψογα και το metal  στοιχείο και συνεχίζει πλέον σε σόλο μονοπάτια. Καλλιτεχνικά έχει καταφέρει να παντρεύει hip-hoprock, metal, έθνικ και παραδοσιακούς ρυθμούς και δυνατό σημείο του είναι ο εμπνευσμένος προφητικός στίχος. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι το πιο αντιπροσωπευτικό και αγαπημένο για το μικρό αφιέρωμα μας  με την ποντιακή λύρα και τις metal κιθάρες να κερδίζoυν τις εντυπώσεις.
Kαλλιτέχνης: Yngwie Malmsteen
Τραγούδι: "Judas"
Άλμπουμ: "Eclipse"
Έτος Κυκλοφορίας: 1990
Περιγραφή: Το πιο «μισητό» πρόσωπο των  ευαγγελίων γίνεται τραγούδι από τον Σουηδό κιθαρίστα. Η melodic hard rock αύρα που έχει σχεδόν όλος ο δίσκος προσωπικά με ικανοποιεί αφάνταστα  και φυσικά η αξεπέραστη φωνή του Göran Edman προσθέτει πολλά θετικά στην εν λόγω σύνθεση. Να μη ξεχάσω να υπενθυμίσω ότι την εισαγωγή του τραγουδιού είχε κλέψει κάποτε ο Σάκης Ρουβάς!!!
Kαλλιτέχνης: Simple Minds
Τραγούδι: "East At Easter"
Άλμπουμ: "Sparkle in the Rain"
Έτος Κυκλοφορίας: 1984
Περιγραφή: Το έκτο στούντιο άλμπουμ των Σκωτσέζων ρόκερ σηματοδότησε  την μεγάλη αναγνώριση της μπάντας τόσο σε καλλιτεχνικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο. Ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια για το Πάσχα με την καθηλωτική φωνή του Jim Kerr να σε συναρπάζει και όπως  λέει και το υπέροχο άσμα: We will rock yourock you little childAll across the land it's East At Easter”.
Kαλλιτέχνης:  Jefferson Airplane
Τραγούδι: "Easter?"
Άλμπουμ: "Long John Silver"
Έτος Κυκλοφορίας: 1972
Περιγραφή:  Mπορεί οι χίππηδες να αποτελούσαν  λίγα χρόνια μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ μια γλυκιά ανάμνηση και τα τραγούδια διαμαρτυρίας να λιγοστεύαν όμως η μεγάλη καλλιτεχνική αξία τούτης της μπάντας παραμένει μεγάλη. Φοβεροί στίχοι που εκθέτουν όσους υποκρίνονται ότι δήθεν αγαπούν τον συνάνθρωπο τους αλλά παράλληλα υποκρίνονται και αλλοιώνουν το αναστάσιμο μήνυμα κάνοντας ακριβώς τα αντίθετα.Η  φορτισμένη ερμηνεία της Grace Slick είναι υπέροχη και δίνει ένα θεατρικό τόνο στην όλη σύνθεση.
Kαλλιτέχνης:  Tracy Chapman
Τραγούδι: "Before Easter"
Άλμπουμ: "Where You Live"
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Περιγραφή: Η σπουδαία αμερικανίδα μουσικός ξεκίνησε την πορεία της γράφοντας μεγάλες επιτυχίες που λατρεύτηκαν από πολύ κόσμο  αλλά στη συνέχεια περιόρισε τις κυκλοφορίες της και ήδη έχει να βγάλει νέο δίσκο από το 2008. Η χαρισματική φωνή της Tracy Chapman  περιγράφει μοναδικά, τι μπορεί να σκέφτεται, να νιώθει και να αναζητά κάποιος που ζει στο δρόμο τις ημέρες που πλησιάζει το Πάσχα.

 
Kαλλιτέχνης: King Crimson 
Τραγούδι: "Epitaph"
Άλμπουμ: "In the Court of the Crimson King"
Έτος Κυκλοφορίας: 1969
Περιγραφή: Το πιο γνωστό κομμάτι της μπάντας του Robert Fripp, με τον Greg Lake στα φωνητικά δίνει με  επιβλητικό τρόπο την ατμόσφαιρα της κορυφαία στιγμής του θείου δράματος, με αλληγορικούς και εσωστρεφείς στίχους . Η εμπνευσμένη και "βαριά" χρήση του Mellotron δίνει ξεχωρικστό χρώμα σε μία τρομερή σύνθεση που γράφονται πολύ σπάνια στις μέρες μας.


Φώτης Μελέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου