Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Ένα αφιέρωμα στον Απίθανο Χαλκ (The Incredible Hulk)

 


Ένας από τους αγαπημένους μου ήρωες της Marvel comics είναι χωρίς αμφιβολία ο πρασινοτόμαρος (καμιά φορά και γκριζοτόμαρος) γίγαντας που ονομάζεται Hulk. H ιστορία του είναι λίγο πολύ γνωστή στους φίλους των κόμικς. Ο επιστήμονας δρ. Μπρους Μπάννερ από ένα, όχι και τόσο αθώο, ατύχημα εκτίθεται σε ακτίνες Γάμμα που τον κάνουν όταν θυμώνει να γίνεται τεράστιος, πράσινος, κτηνώδης, όχι πολύ έξυπνος και πάνω απ΄ όλα πανίσχυρος. Μέσα στα χρόνια διάφορα στοιχεία προστέθηκαν και αφαιρέθηκαν τόσο στο χαρακτήρα όσο και στην ιστορία του. 

Ο Hulk έγινε έξυπνος, μετά ξανάγινε πιο άμυαλος και πιο ζωώδης, μετά έγινε γκρίζος και έξυπνος, αργότερα εναλασσόταν μεταξύ Μπάννερ, γκρίζου έξυπνου Hulk και πράσινου άμυαλου Hulk, στη συνέχεια έγινε μόνο πράσινος και έξυπνος με την προσωπικότητα του Μπάννερ, κάποια στιγμή χωρίστηκαν οι δυο τους, πήγε στο διάστημα, κατέκτησε κόσμους, ξαναγύρισε, σκοτώθηκε, ζωντάνεψε, έγινε αθάνατος και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο.

Εγώ θα μείνω πιο πολύ στην αρχική ιστορία. Αυτή που κρύβει κι ένα δράμα, που θυμίζει αυτό του Τζέκυλ και Χάιντ, έναν άνθρωπο που τα παιδικά του τραύματα(είχε βίαιο πατέρα που ξεσπούσε πάνω του) και το ατύχημα με τις ακτίνες γάμμα, αντί κάποιου είδους φάρμακο που παρασκεύασε ο δρ. Τζέκυλ, δημιούργησαν μια δεύτερη ανεξέλεγκτη προσωπικότητα, όχι τόσο άσχετη με τον ίδιο τον Μπάννερ, η οποία φυσικά ήταν και η αιτία να καταστραφεί κάθε πιθανότητα να ευτυχήσει στη ζωή του. Πολλές φορές γυναίκες που αγάπησε και καλοί φίλοι, χάθηκαν ή σκοτώθηκαν λόγω των περιπετειών που προκαλούσε η παρουσία του Hulk.

Πραγματικά, ο Hulk είναι ένας ήρωας ζηλευτός για την απίστευτη δύναμη και τις θαυμαστές περιπέτειές του αλλά ο Μπάννερ είναι ένας άνθρωπος αξιολύπητος ακριβώς λόγω των στοιχείων που κάνουν ζηλευτή την άλλη προσωπικότητά του. Το θέμα του πολιτισμένου, σκεπτόμενου, φιλήσυχου ανθρώπου απέναντι στον κτηνώδη, οδηγούμενο από τα ένστικτα, απολίτιστο εαυτό που κρύβει διερευνήθηκε συχνά πυκνά από ιδιοφυείς σεναριογράφους στη διάρκεια της ιστορίας του Πράσινου Γίγαντα. 

Κατά τη γνώμη μου κορυφαίο δημιουργικό δίδυμο είναι αυτό του σεναριογράφου Peter David και του εικονογράφου Dale Keown. Απλά αξεπέραστοι!

ΥΓ. Αυτό είναι το πρώτο δικό μου κείμενο σε σχέση με τα κόμικς. Ελπίζω να μπορέσω να γράφω συχνότερα τέτοια κειμενάκια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου