Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2020

Ναζρούλ - Ο «Επαναστάτης Ποιητής»

https://elinepa.org/el/kazi-nazrul-islam-the-national-poet-of-bangladesh/

 Δημήτριος Βασιλειάδης

O Καζί Ναζρούλ Ισλάμ (24 Μάη 1899 – 29 Αυγούστου 1976), ο εθνικός ποιητής του Μπανγκλαντές, ήταν Βεγγαλέζος φιλόσοφος, ποιητής, συγγραφέας, μουσικός και αντι-αποικιακός επαναστάτης.  Ευρέως γνωστός ως Ναζρούλ, συνέγραψε χιλιάδες ποιήματα και  μουσικές συνθέσεις σε θέματα γύρω από την ελευθερία, τον ανθρωπισμό, την αγάπη, τη θρησκευτική αφοσίωση, και ενάντια στην καταπίεση και εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα ποιήματά του, τα τραγούδια, τα μυθιστορήματα, τα διηγήματα, τα θεατρικά έργα, και οι πολιτικές του δραστηριότητες εξέφρασαν έντονη διαμαρτυρία ενάντια σε διάφορες μορφές καταπίεσης, συμπεριλαμβανομένων των διακρίσεων λόγω κάστας και φύλου, του θρησκευτικού δογματισμού, της φεουδαρχίας και της αποικιοκρατίας. Η επαναστατική του δράση ανάγκασε τη βρετανική διοίκηση όχι μόνο να απαγορεύσει πολλά από τα βιβλία του αλλά και να τον βάλει στη φυλακή.


Αν και ήταν παιδί της αδιαίρετης Βεγγάλης, θεωρούσε τον εαυτό του παγκόσμιο ποιητή. Ο ίδιος έγραψε: «Αν και γεννήθηκα σε αυτή τη χώρα (τη Βεγγάλη), σε αυτήν την κοινωνία, δεν ανήκω μόνο σ’ αυτή τη χώρα, σ’ αυτή την κοινωνία, ανήκω σ’ ολόκληρο τον κόσμο».


Για τη σύγκρουση των θρησκειών έγραψε:


“Κανένας προφήτης δεν έχει πει ότι έχω έρθει μόνο για τους μουσουλμάνους, ή έχω έρθει για τους Ινδουιστές ή τους Χριστιανούς. Είπε: «Έχω έρθει για όλη την ανθρωπότητα, όπως το φως». Αλλά οι οπαδοί του Κρίσνα λένε ότι ο Κρίσνα ανήκει στους Ινδουιστές. Οι οπαδοί του Μωάμεθ λένε ότι ο Μωάμεθ είναι μόνο για τους μουσουλμάνους. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι Χριστιανοί διεκδικούν τον Χριστό. Αυτή είναι η βασική αιτία όλων των προβλημάτων που ο Κρίσνα-Μωάμεθ-Χριστός έχουν καταστεί εθνική ιδιοκτησία. Οι άνθρωποι δεν φωνάζουν για το φως, αλλά συγκρούονται για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα.”


Με τον ακτιβισμό του για πολιτική και κοινωνική δικαιοσύνη, ο Ναζρούλ απεκόμισε δίκαια τον τίτλο του «Επαναστάτη Ποιητή» (Bidrohi Kobi).  Την επαναστατική του φύση την περιγράφει παραστατικά στην τελευταία στροφή του διάσημου ποιήματός του “Ο Επαναστάτης” (Bidrohi):


Κουρασμένος από τους αγώνες, εγώ, ο μεγάλος επαναστάτης,

θα ησυχάσω μόνο όταν θα βρω τον ουρανό και τον αέρα απαλλαγμένο από τους στεναγμούς των καταπιεσμένων.

Μόνο όταν τα πεδία των μαχών θα καθαρίσουν από τα χτυπήματα των ματωμένων σπαθιών.

Τότε εγώ, κουρασμένος από τους αγώνες, θα αναπαυτώ εν ησυχία.

Είμαι ο αιώνιος επαναστάτης,

Ανυψώνω το κεφάλι μου πέρα απ’ αυτόν τον κόσμο και,

Στέκομαι ψηλά, πάντα όρθιος και μόνος!


Δείτε ένα σύντομο ντοκιμαντέρ για τον Καζί Ναζρούλ Ισλάμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου