Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

"Lella" - Τιμώντας τις αγίες των σούφι της Τυνησίας

Tunisian maestro Amina Srarfi (C) and her musical ensemble El’Azifat perform during the 37th Medina Festival in Tunis. (Medina Festival)
Η Τυνήσια μαέστρο Amina Srarfi και το μουσικό σύνολο El'Azifat άνοιξαν το 37ο Φεστιβάλ Medina στην Τύνιδα με το "Lella".
Περισσότερες από 20 μουσικοί, τραγουδίστριες και χορεύτριες συμμετείχαν στο πρώτο εξολοκλήρου γυναικείο πρόγραμμα Sufi στον αραβικό κόσμο, το οποίο τιμά τις (σούφι)αγίες της Τυνησίας από βορρά προς νότο.
Η "Lella" (Κυρά μου") σκηνοθετήθηκε από τον Hafedh Khalifa και χορογραφήθηκε από την Khira Oubeidallah. Η Srarfi ενορχήστρωσε και επέβλεψε τη μουσική Οι ερμηνευτές, συμπεριλαμβανομένης της 70χρονης τραγουδίστριας ύμνων Mamiya Karoui, επελέγησαν από την Τύνιδα, την Τζέρμπα, το Bizerte και το Sousse.
"Η« Lella »ήταν μια παράσταση γυναικών για γυναίκες, δηλαδή από τις σημερινές γυναίκες της Τυνησίας στις Τυνήσιες σούφι αγίες του χθες », δήλωσε η  Srarfi  . "Είναι ένας εορτασμός των αρετών της Lella Saida Manoubia, της Lella Arbia, της Oum Ezzine al-Jamalia και άλλων αγαπημένων  αγίων Sufi των οποίων η κληρονομιά διατηρήθηκε στη λαϊκή ποιητική παράδοση στην Τυνησία".
Η Srarfi  δήλωσε ότι η ιδέα της παράστασης της ήρθε όταν «βρήκα στα αρχεία του αείμνηστου πατέρα μου μια προσευχή στο εγκώμιο του Προφήτη Μωάμεθ που περιελάμβανε 43 ονόματα του Προφήτη και που μελοποιήθηκε από τον μακαρίτη σύζυγό μου,  Φαϊσάλ Καρούι (σαξοφωνίστας).
"Αμέσως μου ήρθε η ιδέα να απαγγείλει το κομμάτι του εγκωμίου μια γυναικεία χορωδία συνοδευόμενη από μια γυναικεία ορχήστρα. Τώρα, η παράσταση «Lella»  εγκωμιάζει τις σούφι αγιες της Τυνησίας από βορρά προς νότο », είπε.
Η Lella Saida Manoubia είναι ίσως η πιο διάσημη σουφί αγία  στην Τυνησία. Πέθανε πριν από επτά αιώνες, αλλά η γενναιοδωρία και η δύναμή της εξακολουθούν να τιμώνται στα λαϊκά τραγούδια. Αγιοποιήθηκε μετά το θάνατό της και χτίστηκε ένα μαυσωλείο γύρω από τον τάφο της στη βόρεια Τύνιδα.
Μεταξύ των χορευτικών και των σκηνών, η ηθοποιός Leila Chebbi διαβάζει εξαιρετικά στυλιζαρισμένα κείμενα που αναφέρουν την ιστορία και τις θρύλους της Saida Manoubia και άλλων αγίων  γυναικών .
Η Τυνήσια τραγουδίστρια Nabiha Karaouli παρουσίασε μια πρωτότυπη εκτέλεση του "Hadhrat al-Shdala", ενός ύμνου αφιερωμένου στην αγία Sidi Abdelkader al-Shadly που συνήθως εκτελείται από άνδρες τραγουδιστές.
Η παράσταση της Karaouli  απέχει πολύ από το τυπικό ανδρικό στυλ στους ύμνους στους  αγίους. Χρωμάτισε την παράδοσή  με ένα βαθύ θηλυκό πνεύμα, το οποίο χαιρετίστηκε από συνεχές χειροκρότημα και  επευφημίες διαρκείας των γυναικών στο ακροατήριο.
Η "Lella" περιελάμβανε ένα καταπληκτικό μείγμα μουσικής σουφί και μια ποικιλία άλλων  τυνησιακών εορταστικών στυλ, όπως η λαϊκή μουσική πίπιζας, το αφρικανικό σταμπάλι και το ανδαλουσιανό Malouf. Υπήρχαν εκτελέσεις της χορωδίας El'Azifat καθώς και ατομικές εκτελέσεις τραγουδιών από τις Chahnaz Dhaoui, Nisreen al-Frei και Soumaya Mersni.
Η Srarfi  δήλωσε ότι ελπίζει ότι η "Lella" θα γίνει ο πυρήνας για πιο φιλόδοξα και πιο ολοκληρωμένα έργα που γιορτάζουν τους σούφι αγίους της Τυνησίας, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών, από γυναίκες καλλιτέχνες που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της κληρονομιάς της Τυνησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου