presstv.com
Οι λάτρεις της λογοτεχνίας σε όλο τον κόσμο και στις χώρες που μιλούν περσικά προετοιμάζονται για να τιμήσουν την Ημέρα του Σααντί του Σιράζ , του παγκοσμίως γνωστού Πέρση ποιητή και λόγιου της μεσαιωνικής περιόδου.
Στο Ιράν, το μαυσωλείο του Sa'adi στη νότια πόλη Shiraz θα φιλοξενήσει τις εορταστικές εκδηλώσεις στις 20 και 21 Απριλίου, με δεκάδες αξιωματούχους της χώρας και εξέχοντες καλλιτέχνες και επιστήμονες που θα παρακολουθήσουν τις τελετές.
Κατά τη διάρκεια των διήμερων τελετών, θα πραγματοποιηθούν ακαδημαϊκά συνέδρια, παραδοσιακές συναυλίες μουσικής, καλλιτεχνικές παραστάσεις καθώς και γκαλερί φωτογραφίας και καλλιγραφίας στον τάφο του Sa'adi.
Η πόλη Shiraz θα μπορεί να παρακολουθήσει κανείς επίσης φεστιβάλ μουσικής δρόμου, ενώ ειδικές αφίσες και πίνακες ζωγραφικής για την Ημέρα Sa'adi θα τοποθετηθούν σε λεωφορεία και πινακίδες σε όλη την πόλη.
Στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, το Κέντρο για τις μελέτες Sa'adi προγραμμάτισε να πραγματοποιήσει μια διάσκεψη με τίτλο "Sa'adi και Petrarca" στις 20 και 21 Απριλίου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης και το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.
Το συνέδριο θα επικεντρωθεί στη σύγκριση των έργων και ιδεών του Sa'adi και του Ιταλού μελετητή και ποιητή Francesco Petrarca(Πετράρχη) του 14ου αιώνα. Διάσημοι γλωσσομαθείς, φιλόσοφοι και λογοτέχνες πρόκειται να παραδώσουν διαλέξεις στο συνέδριο.
Παρόμοιες εκδηλώσεις πρόκειται επίσης να διεξαχθούν σε πολλές πόλεις του Ιράν, του Αφγανιστάν, του Τατζικιστάν, της Ινδίας και άλλων χωρών.
Μια ζωή ταξιδιών και παρατήρησης
Ο Sa'adi, μαζί με τον Ρουμί και τον Χαφέζ, θεωρείται ένας από τους τρεις κύριους πυλώνες του γκαζάλ (ποίημα αγάπης) στην περσική ποίηση.
Γεννημένος στην ιρανική πόλη Σιράζ το 1208, ο Σάαντι αναφέρεται συχνά ως ο Δάσκαλος της Πεζογραφίας και της Ποίησης στην περσική λογοτεχνία και έχει εγκωμιαστεί παγκοσμίως επειδή εξέφρασε τις βαθιές του κοινωνικές και ηθικές σκέψεις με ένα στυλ που είναι διάσημο ως"Απλό αλλά αδύνατο να το μιμηθούν".
Ο Sa'adi μελέτησε Ισλαμικές επιστήμες, δίκαιο, διακυβέρνηση, ιστορία, αραβική λογοτεχνία και ισλαμική θεολογία στο Πανεπιστήμιο Nizamiyya στη Βαγδάτη και ξεκίνησε για ταξίδι τριών δεκαετιών σε ξένα εδάφη, όταν οι Μογγόλοι εισέβαλαν στο Ιράν το 1220.
Στα βιβλία του Bustan και Golestan, ο Sa'adi λέει πολλά γλαφυρά ανέκδοτα από τα ταξίδια του στην Ανατολία και το Λεβάντε, όπου συνελήφθη από τους Σταυροφόρους στην Άκκρα και πέρασε επτά χρόνια ως σκλάβος σκάβοντας χαρακώματα έξω από το φρούριό της.
Μετά την απελευθέρωσή του, επισκέφθηκε την Ιερουσαλήμ al-Quds και στη συνέχεια πήγε σε προσκύνημα στη Μέκκα και τη Μεδίνα και επισκέφτηκε τα άλλα μέρη της Αραβικής Χερσονήσου.
Οι εισβολές από τους Μογγόλους ανάγκασαν τον Sa'adi να ζήσει σε πολλές έρημες περιοχές και στρατόπεδα προσφύγων, όπου γνώρισε ληστές και εκτοπισμένους απλούς ανθρώπους, θρησκευτικούς μελετητές, σούφι, διανοούμενους και πρώην πλούσιους εμπόρους και διοικητές.
Για πάνω από είκοσι χρόνια, ο Sa'adi συνέχισε να ανταλλάσσει απόψεις με ανθρώπους από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, αντικατοπτρίζοντας την αγωνία της ζωής των ανθρώπων κατά τη διάρκεια των ταραγμένων χρόνων της εισβολής των Μογγόλων.
Αργότερα, ο εξέχων ποιητής συσχετίστηκε με έναν Τούρκο Εμίρ με το όνομα Tughral και τον ακολούθησε στις διαδρομές του προς την Κεντρική Ασία, σε διάφορα τμήματα της ινδικής υποηπείρου, συμπεριλαμβανομένου του Γκουτζαράτ όπου εξοικειώθηκε με τον Ινδουισμό και τον Βραχμανισμό.
Μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες, ο Sa'adi επέστρεψε στο Shiraz πριν από το 1257, όταν ολοκλήρωσε τη σύνθεση του Bustan. Εκείνη την εποχή, η πατρίδα του Fars, η οποία απολάμβανε μια εποχή σχετικής ηρεμίας υπό έναν άρχοντα λάτρη της τέχνης, υποδέχτηκε τον Sa'adi με μεγάλο σεβασμό ως εξέχοντα Ιρανό.
Διάσημα έργα
Ο Sa'adi είναι γνωστός για τα βιβλία Bustan και Golestan, καθώς και για μια σειρά από αριστοτεχνικές ωδές που απεικονίζουν ανθρώπινες εμπειρίες.
Το Bustan(οπωρώνας), που ολοκληρώθηκε το 1257, είναι εξ ολοκλήρου γραμμένο σε στίχους και αποτελείται από ιστορίες για τις ανθρώπινες αρετές, συμπεριλαμβανομένης της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της σεμνότητας, της ευχαρίστησης και προβληματισμούς για τα πνευματικά πεδία της ζωής.
Το Golestan(ροδόκηπος) που καταδεικνύει τη βαθιά επίγνωση του Sa'adi για τον παραλογισμό της κοσμικής καθημερινής ζωής και της θνησιμότητας της ανθρώπινης ύπαρξης ολοκληρώθηκε το 1258. Το βιβλίο είναι κυρίως πεζογραφία και περιέχει ιστορίες και προσωπικά ανέκδοτα σε συνδυασμό με μια ποικιλία από σύντομα ποιήματα που περιέχουν αφορισμούς, χιουμοριστικά σημεία και συμβουλές.
Εκτός από το Bustan και το Golestan, ο Sa'adi συνέθεσε επίσης ένα βιβλίο ποιημάτων αγάπης (ghazal), καθώς και μια σειρά από ωδές, τετράστιχα και μικρά κομμάτια σε περσικά και αραβικά.
Ο πολυταξιδεμένος δάσκαλος εισάγει ρεαλιστικά την πλούσια εμπειρία του στη ζωή, από τα μάτια ενός σούφι και ενός ταξιδιώτη έμπορου, που σύμφωνα με τον Sa'adi είναι "δύο πυρήνες αμυγδάλων στο ίδιο κέλυφος".
Ο εξέχων ποιητής συστήθηκε για πρώτη φορά στον δυτικό κόσμο από τον Γάλλο οριενταλιστή Andre du Ryer τον 17ο αιώνα μέσω μιας αποσπασματικής γαλλικής μετάφρασης του Golestan το 1634.
Το 1654, ο Γερμανός μελετητής Adam Olearius παρουσίασε μια πλήρη μετάφραση των Bustan και Golestan στα γερμανικά.
Ο Sa'adi είναι ιδιαίτερα γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο για έναν από τους αφορισμούς του, ο οποίος θαυμάζει την ενότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τα παραπλανητικά σύνορα:
Οι γιοι του Αδάμ είναι τα άκρα του σώματος, ας πούμε;
δημιουργημένοι από τον ίδιο πηλό.
Εάν ένα όργανο πονά,
Τα υπόλοιπα θα υποστούν έντονη καταπόνηση.
Εσείς, που δε σας νοιάζουν τα δεινά των ανθρώπων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου