africanews.com
Ο Ali al-Boussefi και η σύζυγός του Zeinab al-Bashari βρίσκονται σε αποστολή να προωθήσουν την πρακτική της Ισλαμικής καλλιγραφίας στη Λιβύη.
Η πρόθεσή τους μπορεί να φαίνεται ευγενική, αλλά αυτή η αποστολή προσβάλλει τους σκληροπυρηνικούς στο βορειοαφρικανικό έθνος.
«Οι συνθήκες που έχουμε περάσει είναι πραγματικά θανάσιμες αλλά έχουμε ένα μήνυμα: ότι η εργασία στις τέχνες θεωρείται ειρήνη, επειδή η τέχνη σε περιόδους πολέμου είναι ειρήνη. Είμαστε επηρεασμένοι από τις τρέχουσες συνθήκες διαβίωσης, όλα είναι ακριβά », είπε ο Ali.
Έχοντας αποφοιτήσει από ένα ινστιτούτο καλλιγραφίας της Τουρκίας, ο Ali al-Boussefi και η σύζυγός του, Zeinab al-Bashari βιοπορίζονται από τη διδασκαλία της τέχνης της απεικόνισης στίχων από το Κοράνι με το αρχαίο στυλ.
"Αυτή είναι η πρώτη έκθεση και φυσικά η πρώτη φορά στη ζωή σας που κάνετε κάτι έχει πάντα μια ιδιαίτερη θέση. Η τέχνη της επιχρύσωσης δεν υπάρχει εδώ στη Λιβύη, έτσι έχουμε φέρει μια νέα τεχνική. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε αυτή την τεχνική στη διακόσμηση στη Λιβύη, έχουμε τζαμιά γεμάτα ισλαμικά μοτίβα, είτε στην Παλιά Πόλη, στις πόρτες, στις επιτύμβιες στήλες, γιατί να μην τις αξιοποιήσουμε και να τις χρησιμοποιήσουμε σε τέτοιους πίνακες; », διερωτάται η Zeinab.
Μερικά από τα έργα του Μποσέφι είναι αμφιλεγόμενα. Σε ένα κομμάτι χρησιμοποιεί στίχους από το Κοράνι που περιγράφουν το σώμα και τον τρόπο του προφήτη. Αυτό είναι κάτι που βλέπουν καχύποπτα στη Λιβύη.
Οι επισκέπτες εντυπωσιάζονται με τη μορφή της τέχνης τους.
«Πρώτα απ 'όλα, εκπαιδεύομαι στην καλλιγραφία, έτσι με ενθουσίασε η ιδέα ότι αυτός είναι ένας Λίβυος καλλιγράφος και η σύζυγός του, είναι ωραία ιδέα ότι συνεργάζονται για να δημιουργήσουν τέχνη. Ως άτομο που προσπάθησε, ξέρω ότι αυτό θέλει πολλή δουλειά , κοιτάζετε τη γραφή και φαίνεται εύκολο, αλλά δεν είναι εύκολο. Κάποιος μπορεί να περάσει μήνες σε έναν πίνακα, έτσι βλέποντας την λεπτομέρεια και καταλαβαίνοντας πώς κάποιοι έχουν κοπιάσει και αφιερώσει τη ζωή τους γι 'αυτό, είναι εντυπωσιακό », δήλωσε ο επισκέπτης Raghd.
Η πολιτιστική ζωή πήρε τα πάνω της στην Τρίπολη μετά το 2011, αλλά επιβραδύνθηκε και πάλι από το 2014 εξαιτίας της κακής ασφάλειας και των απειλών από τους σκληροπυρηνικούς.
Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου