Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Οι ήρωες των ρωσικών επών


inyourpocket
Οι Ρώσοι αγαπούν τους ήρωές τους. Εδώ σας ενημερώνουμε για τους πιο διάσημους ήρωες από τη ρωσική λαογραφία. Είτε ψάχνετε για να ονομάσετε ένα νέο εστιατόριο ή απλά ένα bliny (τηγανίτα), όπως το bliny Ilya Muromets που πωλείται σε πάγκους Teremok  σε όλη τη χώρα, στη σημερινή Ρωσία αυτά τα σημάδια της ρωσικής παράδοσης μπορούν  να βρεθούν σχεδόν παντού. Ακόμη και η 1η Ιανουαρίου είναι μια ρωσική ημέρα μνήμης για τον Ilya Muromets ο οποίος παραμένει ο μόνος ήρωας των επικών ποιημάτων της Ρωσίας που ανακηρύχθηκε άγιος από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ακριβώς όπως με τις Ευρωπαϊκές λαϊκές παραδόσεις,τα ρωσικά παραμύθια διαθέτουν παραδοσιακούς ήρωες των οποίων η ευγένεια, η  ανδρεία και η πίστη ανταμείβονται. Στη ρωσική λαογραφία θα βρείτε επίσης κάποιους σκοτεινούς και περίπλοκους χαρακτήρες όπως η Baba Yaga που ζει στο το σπίτι της με πόδια κοτόπουλου και το αρσενικό αντίστοιχό της, τον Koshchey τον αθάνατο, ένα αθάνατο πλάσμα που αλλάζει μορφές και συνήθη συζυγοκλέπτη. Εδώ η Ρωσία Στην Τσέπη Σας παρουσιάζει μία λίστα με τους κύριους ήρωες και κακούς της ρωσικής λαογραφίας.
Οι Τρεις Bogatirs
Ο Ρώσος ζωγράφος Βίκτορ Vasnetsov απαθανάτισε ένα ογκώδη  Ilya Muromets και τους  σύντροφούς  του Alyosha Πόποβιτς και Dobrinya Nikitich στον  πίνακά του οι Bogatirs,που ολοκληρώθηκε μετά από δεκαεννέα χρόνια εργασίας το 1898. Θεωρούμενος  ως ο  μεγαλύτερος από τους bogatirs (πολεμιστές ή ιππότες) της Ρωσίας,ο Ilya Muromets είναι  ο μυώδης  κεντρικός πολεμιστής κάθεται επάνω στο άλογό του, έτοιμος να προστατεύσει τη Ρωσία από το επικείμενο κίνδυνο.Ο Ilya φημίζεται για την τεράστια δύναμή του.Τη χρησιμοποιεί για να υπερασπιστεί  μόνος του (ανάλογα με το ποια ιστορία μπορεί να διαβάσετε) την πόλη του Chernigov από ταταρική εισβολή, έκοψε ολόκληρα δάση και σκότωσε το  τέρας, Solovey Razboyinik (Αηδόνης ο ληστής). Ο Solovey, σύμφωνα με το παραμύθι από το Ρώσο λαογράφο Αλέξανδρος Afanasiev, μπορούσε να δολοφονεί ανθρώπους με τους εκκωφαντικούς ήχους από την  μακριά σφυρίχτρα του. Ακόμη και σήμερα οι Ρώσοι εξακολουθούν να μην είναι φίλοι του σφυρίγματος , αν λάβουμε υπόψη την ευρέως διαδεδομένη δεισιδαιμονία ότι όταν σφυρίζεις μέσα στο σπίτι  τα χρήματά σου χάνονται.

Οι δύο σύντροφοι του Ilya είναι ο Alyosha και ο Dobrinya.Ο Alyosha είναι γνωστός για την ευστροφία του  και ο Dobrinya  για το θάρρος του.Ο Alyosha ο νεότερος από τους τρεις, νικά το δράκο Tugarin Zmeyevish καλώντας τους ουρανούς να στείλουν ένα μαύρο σύννεφο βροχής να μουλιάσει τα χάρτινα  φτερά του δράκου ώστε να μπορέσει να τον ρίξει στο έδαφος και να τον νικήσει. 
Ο Dobrinya είναι επίσης δρακοκτόνος, και φημίζεται για του δεξιότητα στο σκάκι,τη μουσική και την τοξοβολία. Στην ιστορία,Ο Dobrinya και ο δράκος Gornynych,ο Dobrinya μάχεται με τον δράκο για τρεις ημέρες και μόνο όταν αυτός είναι έτοιμος να παραδοθεί, μια ουράνια φωνή τον διατάζει να μείνει εκεί για ακόμα τρεις ώρες πριν καταφέρει να σκοτώσει το δράκο.
Baba Yaga
Γριά στρίγγλα και κακιά μάγισσα του δάσους η  Baba Yaga είναι ό,τι πρέπει  για να κάνουμε τα παιδιά να έχουν  εφιάλτες και ίσως αυτό είναι το νόημα. Πάντα φαίνεται να παραμονεύει σε πολλά λαϊκά παραμύθια. Ενώ το καλύβι της στηρίζεται σε πόδια κοτόπουλου που χορεύουν, στις ιστορίες  πετά στον αέρα σε ένα γουδί χρησιμοποιώντας ένα γουδοχέρι για να το κατευθύνει. Δεν υπάρχει  σκουπόξυλο για τη Baba Yaga της Ρωσίας. Ανθρώπινα οστά γύρω από το σπίτι της σχηματίζουν ένα φράχτη,του οποίου  τα δοκάρια  ολοκληρώνονται με κρανία. Συνήθως υπάρχει μία θέση χωρίς ένα κρανίο, οπότε υπάρχει ακόμα χώρος για το κρανίο του ήρωα, αν  αποτύχει στο έργο που του ανατέθηκε. Στην ιστορία Vasilisa η όμορφη , η νεαρή παρθένα έχει εξαπατηθεί από τη κακιά μητριά της και πηγαίνει βαθιά στο  σκοτεινό δάσος για να πάρει φωτιά από τη Baba Yaga. ΤΗ  καλή Vasilisa ενισχύεται από την κούκλα της, που της δόθηκε  πολλά χρόνια πριν από την ετοιμοθάνατη μητέρα της. Με τη βοήθεια αυτής της μαγικής κούκλας, καταφέρνει να ολοκληρώσει τα ολοένα και πιο δύσκολα καθήκοντα που της ορίζονται  από την Baba Yaga και τελικά κερδίζει την ελευθερία της και (φυσικά) γίνεται η νύφη ενός όμορφος τσάρου.Η Baba Yaga δεν είναι συνεχώς κακιά  όμως, έχει μια μεγάλη εκτίμηση για τον Koshchey το αθάνατο, τον κύριο αρσενικό κακό του παραμυθιού, λέγοντάς του «η Μέδουσα δεν έχει τίποτα κακό για σας, Kotschey αγαπητέ».

Δεν είναι όλοι οι χαρακτήρες εύκολο να χαρακτηρισθούν  ως καλοί ή κακοί. Ένα τέτοιο είναι το Πουλί της Φωτιάς, στα ρωσικά  Zhar-ptitsa. Αυτό το μαγεμένο πουλί από μια μακρινή γη μπορεί να φέρει καλή ή κακή τύχη για τους απαγωγείς του.Τα φτερά του λάμπουν τόσο φωτεινά που μοιάζουν με φωτιά  και ακόμα και όταν αφαιρεθούν, δεν χάνουν την μαγική λάμψη τους.Ο Ιβάν Durak (Ιβάν ο Τρελός), είναι άλλος ένας  δημοφιλής ήρωας της ρωσικής λαογραφίας, ο οποίος κυνηγά το Πουλί της Φωτιάς. Ο Ιβάν είναι, συνήθως, ο νεότερος και πιο χαζός από τους τρεις γιους που καταλήγει τελικά να παντρευτεί μια πριγκίπισσα. Κonyok Gobyunok (το Μικρό καμπούρικο Άλογο) είναι ένα δημοφιλές καρτούν που παράχθηκε το 1947 εμπνευσμένο από την ιστορία του Πουλιού της Φωτιάς και έχει και τον Ιβάν. Στην ταινία αυτή, ο Ιβάν είναι φίλος με το μικρό άλογο και αντί να πάρουν το συνήθη υπνάκο τους κάτω από τα άχυρα, ο ίδιος και ο νέος φίλος του πάνε μακριά σε αναζήτηση περιπέτειας. Στην πορεία, ο Ιβάν βρίσκει ένα φτερό από το Πουλί της Φωτιάς και παρά την προειδοποίηση του μικρού αλόγου να μην το κρατήσει, ο Ιβάν το  τσεπώνει. Αρκετά σύντομα το γεγονός ότι ο Ιβάν έχει αυτό το φτερό γίνεται γνωστό στον τσάρο που τον στέλνει σε μια προσπάθεια να φέρει πίσω το μαγικό  πτηνό. Σε διαφορετικές ιστορίες, ο Ivan είναι παντρεμένος με την Μαρία Morevna (έχει να την κλέψει πίσω από τον Koshchey το αθάνατο),τη Vasilisa τη σοφή και τη Yelenka την όμορφη. Μια τέτοια θαυμάσια ανταμοιβή για ένα τέτοιο χαζούλη τύπο  δεν αντέχει σε πολλή κριτική στο σημερινό κόσμο αλλά σίγουρα αποτελούν  εμπνευσμένο ανάγνωσμα  για τα εκατομμύρια των απλών παιδιών  εκεί έξω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου