Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Η αναβίωση της Χαβανέζικης ποίησης

Αποτέλεσμα εικόνας για hawaii
poets
"Οι κάτοικοι της Χαβάης για αιώνες ήταν σπουδαίοι ρήτορες και τραγουδιστές, εύγλωττοι ιστορικοί, παραγωγικοί τραγουδοποιοί, και παραμυθάδες. . . . Αλλά η παράνομη ανατροπή της μοναρχίας της Χαβάης το 1893, η απαγόρευση της χαβανέζικης γλώσσας από όλα τα δημόσια σχολεία, η συστηματική στέρηση των  δικαιωμάτων των Χαβανέζων από τη γη μας, και ο αποδεκατισμός του πληθυσμού  της Χαβάης μέσω ξένων ασθενειών σχεδόν έβαλε τέλος στο λαό της Χαβάης και . της κουλτούρας .Ōiwi : Μια ντόπια Χαβανέζικη Εφημερίδα είναι αφιερωμένη στην mana'o (σκέψη) και στα Hana no'eau (έργα) της Χαβάης, ένα ιστορικό ορόσημο στην αναβίωση της πλούσιας και αρχαίας  λογοτεχνικής κληρονομιάς των na 'oiwi o Hawai' i nei- των  ιθαγενών της Χαβάης ».

-Δήλωση Αποστολής της  'Ōiwi: Μιας Ντόπιας Χαβανέζικης Εφημερίδας

Καθώς είναι διαπολιτισμικό σταυροδρόμι του Ειρηνικού, η Χαβάη έχει βιώσει μια ακμάζουσα λογοτεχνική αναγέννηση από το 1970, όταν ποιητές και συγγραφείς άρχισαν να αμφισβητούν τα πολύπλοκα ζητήματα της εκπροσώπησης και της γλώσσας που περιβάλλουν τη  λογοτεχνική έκφραση στη Χαβάη. Καθώς η δήλωση αποστολής της  Ōiwi  καθιστά σαφές, η κατάσταση της χαβανέζικης  γλώσσας και του πολιτισμού δεν ήταν πάντα ασφαλής, πολύ λιγότερο δε να τιμάται ως αυθεντική  και όμορφη.

"Κanaka Maoli" είναι ένας όρος που οι ιθαγενείς κάτοικοι της Χαβάης χρησιμοποιούν για να αναφέρονται στους εαυτούς τους και τον πολιτισμό τους. Έχει συνδεθεί με τους ποιητές που προσπαθούν να τιμήσουν τη χρήση της μητρικής γλώσσας της Χαβάης στο έργο τους, είτε αποκλειστικά είτε ως ένα πλούσιο υβρίδιο καθομιλουμένης, απλοποιημένης κοινής γλώσσας , και ντόπιων λέξεων.

Το 1978, οι ποιητές Darrell Lum και ο Eric Chok ίδρυσαν την Bamboo Ridge Press για να εκδίδουν  λογοτεχνία από και για τους ανθρώπους της Χαβάης. Εκδίδουν σήμερα δύο τόμους το χρόνο: ένα λογοτεχνικό περιοδικό ποίησης και φαντασίας που παρουσιάζει το έργο τόσο από νέους όσο  και από καθιερωμένους συγγραφείς, και ένα βιβλίο από έναν μόνο συγγραφέα ή μια ανθολογία που επικεντρώνεται σε ένα ειδικό θέμα. Εκτός από τη Bamboo Ridge και την 'Oiwi , άλλα λογοτεχνικά περιοδικά που έχουν προκύψει είναι Tinfish , ένα περιοδικό πειραματικής ποίησης με έμφαση στα έργα από την περιοχή του Ειρηνικού, και το Hybolics , που συνεκδίδεται από τους Normie Σαλβαδόρ, Lee A. Tonouchi, και Carrie Υ Takahata.Ο Tonouchi διακηρύσσει τον εαυτό του ως "Τον διαβόητο αντάρτη των Pidgin , ένα άνθρωπο αφιερωμένο στην προώθηση της δύναμης  των Pidgin ως μιας κανονικής γλώσσας και ως είδος λογοτεχνίας."

Το 1998, η πρώτη Χαβανέζικη Φθινοπωρινή Εορτή γραφής του νησιού πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης, Mānoa, ακολουθούμενη από φεστιβάλ το 1999, το 2000 και το 2002. Διοργανώνεται από την τοπικούς συγγραφείς και διδακτικό προσωπικό στο UH-Mānoa, συμπεριλαμβανομένων των Susan Schultz, Robert Shapard, Juliana Spahr , και John Zuern, το φεστιβάλ βγάζει ένα Try Listen , ένα ηχητικό αρχείο των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων ποιητών όπως οι Ku`ualoha Meyer Ho`omanawanui, Vilsoni Hereniko, Eric Gamalinda, Kathy Dee Kaleokealoha Kaloloahilani Banggo, και Αλβέρτου Wendt , μεταξύ πολλών άλλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου