Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Διαφυλάσσοντας το rabab(rubab)

Mutrib Mashukhel plays rabab at his academy in Peshawar. — Dawn
Mutrib Mashukhel παίζει rabab στην ακαδημία του στο Πεσαβάρ.

thepashtuntimes
Πεσαβάρ: Ο γνωστός  μουσικός και τραγουδιστής Mutrib Mashukhel έχει δημιουργήσει μια ακαδημία για τη διδασκαλία τις περιπλοκές του παιξίματος του  rabab στο Achini Chowk στην Περιφερειακή Οδό στο Πεσαβάρ με σκοπό να σώσει το αρχαιότερο μουσικό όργανο από το να εξαφανιστεί.

Ο Irfan Khalil, ένας τοπικός ηγέτης του ΑΝΡ, πραγματοποίησε την εναρκτήρια τελετή της ακαδημίας. Οι λάτρεις της μουσικής και οι ντόπιοι παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Ο κ Mashukhel είχε ανοίξει μια ακαδημία rabab στο Nasir Bagh Road στο 2002, όπου συνήθιζε να εκπαιδεύει τους νέους φοιτητές, αλλά έπρεπε να το κλείσει λόγω κάποιων δυσμενών συνθηκών.
Απευθυνόμενος στη συγκέντρωση, ο κ Χαλίλ δήλωσε ότι το κόμμα του έχει μεγάλο σεβασμό για τη μουσική, την τέχνη και τη λογοτεχνία και θέλει να διασφαλίσει τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου του  rabab. Είπε ότι οι Pakhtuns δεν μπορούν να σκεφτούν τη  hujra(σημ.αίθουσα διασκέδασης) χωρίς το rabab.
"Η νέα ακαδημία rabab στην περιοχή θα βοηθήσει τους νέους υποψηφίους να μάθουν τον βασιλιά  των οργάνων (Rabab) και θα διασφαλίσει επίσης τη παραδοσιακή μουσική  Πάστο," είπε ο κ Χαλίλ. Είπε ότι το rabab είχε γίνει πολιτιστική τους ταυτότητα.
Ο Μαρουάν Geetu, ένας φοιτητής του τμήματος τέχνης και σχεδίου στο Πανεπιστήμιο της Πεσαβάρ, είπε  ότι αγάπησε την παραδοσιακή μουσική Πάστο και ήθελε από καιρό να μάθει επίσημα να παίζει  rabab.

Είπε ότι ο ίδιος και τρεις συνάδελφοί του είχαν ήδη πάρει εισιτήρια  για τον Mutrib Ustad(σημ.Ustad είναι ο υψηλότερος τίτλος τιμής για ένα δάσκαλο που χρησιμοποιείται στη Μ.Ανατολή,τη Ν. και ΝΑ. Ασία). "Ένας rababist, ποιητής και τραγουδιστής, ο Mutrib Ustad είναι η καλύτερη επιλογή. Ελπίζω ότι θα μάθω rabab για να διασφαλίσω μια παράδοση ", πρόσθεσε.

Ο Mutrib Mashukhel, 67 ετών, ένας δημοφιλής μαέστρος ραμπάμπ και ποιητής, είπε ότι παίζει rabab για πάνω από πέντε δεκαετίες, αλλά εξέφρασε τη λύπη του επειδή η νέα γενιά έχει λίγη γνώση για την αξία του αυτόχθονα πολιτισμού και της μουσική τους.
«Είμαι υποχρεωμένος να ξεκινήσω την Ακαδημία  Pakhtun Rabab στην πόλη για να σώσω το αρχαιότερο μουσικό όργανο από το να εξαφανιστεί καθώς σήμερα  οι άνθρωποι εξαρτώνται κυρίως από ηλεκτρονικά μουσικά όργανα. Θα μεταδώσω τη γνώση σε όλους εκείνους, οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν αυτό το υπέροχο έγχορδο όργανο ", πρόσθεσε.
Ο κ Mashukhel είπε ότι αρκετοί νέοι φοιτητές τον είχαν προσεγγίσει πριν από λίγους μήνες για να τους μεταφέρει την ικανότητα του στο παίξιμο  rabab σε ένα κατάλληλο μέρος.
Είπε ότι θα χρεώνει ως  αμοιβή Rs500 ανά μήνα στους  εύπορους φοιτητές και μπορεί να την αυξήσει, ανάλογα με το γούστο και τη συχνότητά τους.

Ο μουσικός είπε ότι τα  επίσημα μαθήματα στην ακαδημία θα  ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα.
«Αν δω ότι ένας μαθητής δεν μπορεί να αντέξει αμοιβή μου,θα μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματά  μου, χωρίς την καταβολή οποιασδήποτε αμοιβής, αλλά η ακρίβεια και η συχνότητα δεν μπορούν  να περιληφθούν. Έχω προετοιμάσει  γύρω στους  200 μουσικούς rabab ανεπίσημα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές », πρόσθεσε.

Εκτός από ένας έμπειρος μουσικός, ο κ Mashukhel είναι επίσης ποιητής και είχε δημοσιεύσει την πρώτη ποιητική του Πάστο με τίτλο «Lal Pa Eero Kay» (Ένα μαργαριτάρι στην τέφρα) πριν από 10 χρόνια.

Είπε ότι η μουσική και η ποίηση ήταν αχώριστες και είχε γεννηθεί και με τις δύο. «Δεν χρειάζεται καμία υποστήριξη, εκτός από τη δημόσια εκτίμηση. Το rabab δεν μπορεί ποτέ να πεθάνει, αν οι ντόπιοι συνεχίζουν την αγαπημένη τους παραδοσιακή μουσική Πάστο ", πρόσθεσε.

Αργότερα, ο μαέστρος του rabab έπαιξε μερικά ωραία τραγούδια και τραγούδησε ghazals των Ραχμάν Μπαμπά, Χαμζά Baba, Khatir Afridi και μερικά από τα δικά του ποιήματα με τη βελούδινη φωνή του. Ο Ναζίερ Ustad, ένα μουσικός mangey (κρουστό όργανο) , τον συνόδευε εδώ και αρκετό καιρό. 

SHER ALAM SHINWARI





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου