Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Κουρδική λαογραφία

Αποτέλεσμα εικόνας για kurdish painting
thekurdishproject

Η κουρδική λαογραφία, η οποία είναι σχεδόν εντελώς προφορική, είναι απίστευτα πλούσια και ποικίλη. Ανάμεσα στα αριστουργήματα της κουρδικής προφορικής λογοτεχνία είναι παραδοσιακές ιστορίες όπως τα Mem και Zin, Khej και Siyabend, DimDim, και Zembilfirosh.

Mem και Zin
Το Mem και Zin είναι μια τραγική ιστορία αγάπης που θυμίζει αυτή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας. Προφορική εκδόσεις του έχουν συλλεχθεί από τους Ευρωπαίους Ανατολιστές ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, και ένα ποίημα που βασίζεται σε αυτό γράφτηκε από το μεγάλο Κούρδο ποιητή Ahmed-i Khani τον 17ο αιώνα. Νέο-Αραμαϊκές και Αρμένικες εκδόσεις του υπάρχουν επίσης.

Άλλα κουρδικά παραμύθια
Το Khej και Siyabend είναι άλλο ένα ειδύλλιο με τραγικό τέλος.Το  DimDim είναι ένα έπος που βασίζεται σε ένα ιστορικό γεγονός, την εξέγερση των Κούρδων εναντίον του ηγεμόνα των Σαφαβιδών Περσών Shah Abbas Ι το 16ο αιώνα: μια μάχη που έγινε  στο φρούριο DimDim, που βρίσκεται νότια της λίμνης Urmiah (Reza'iyeh) στο Ιράν .

Το Zembilfirosh ( «καλαθοπωλητής» στην κουρδική γλώσσα) είναι ένα μακρύ ποίημα που λέει για την αγάπη μιας γυναίκας μεγαλύτερης ηλικίας για ένα νεαρό  καλαθοπωλητή· είναι παρόμοια με την βιβλική ιστορία του Ιωσήφ και της γυναίκας του Πετεφρή (Yusuf και Zuleikha), η οποία είναι επίσης πολύ δημοφιλής μεταξύ των λαών της Μέσης Ανατολής , ιδιαίτερα στους Κούρδους.

Πολλά παραμύθια εξιστορούν τις περιπέτειες ενός φαλακρού αγοριού, που είναι γνωστό ως Keçelok? οι Τούρκοι έχουν ένα παρόμοιο ήρωα γνωστό ως Keloğlan, και οι Πέρσες και οι Αζέροι τον αποκαλούν Kachal.

Επιπλέον, παροιμίες και αινίγματα είναι δημοφιλείς. Παράδειγμα: Τι πέφτει στο νερό, χωρίς να βραχεί; Να το πάρει το ποτάμι; Η απάντηση είναι: Μια σκιά!

Κουρδικά δημοτικά τραγούδια
Η ποικιλία των κουρδικών ειδών λαϊκού τραγουδιού είναι πάρα πολύ πλούσια για να αναλυθεί, αλλά να δώσουμε ένα παράδειγμα· η lawuk είναι ένα είδος τραγουδιού  αγάπης το οποίο αποτελείται από σύντομους λυρικούς στίχους. Ένα ρομαντικό έπος, όπως το Mem και Zin ή το DimDim παραδοσιακά απαγγέλλεται από ένα dengbêj (προφέρεται Ντενγκ-μπεϊζ) που το συνοδεύει με ένα έγχορδο όργανο που ονομάζεται tembûr, παρόμοιο με το τουρκικό σάζι ή τον μπαγλαμά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου