Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Σύντομη γνωριμία με την ιαπωνική ποίηση

Αποτέλεσμα εικόνας για japanese paintings

theculturetrip
Στην Ιαπωνία , η γραπτή ποίηση μπορεί να εντοπιστεί στην εποχή της κινεζικής δυναστείας των Τανγκ (618-907), και για αιώνες ήταν το αποκλειστικό προνόμιο των αυλικών και ευγενών. Από τότε, εξελίχθηκε σε ένα ευρύ φάσμα  μοναδικών στυλ, που εφευρέθηκαν και τυποποιήθηκαν τα επόμενα εκατοντάδες χρόνια. Παρακάτω θα βρείτε έναν οδηγό για τις πιο κοινές γνωστές μορφές ιαπωνικής ποίησης σήμερα.

Haiku
Το Haiku είναι η πεμπτουσία μορφή της ιαπωνικής ποίησης.Το Haiku αρχικά αναφερόταν  ως hokku , και χρησιμοποιήθηκε ως η αρχική στροφή ενός ποιήματος. Τελικά, αυτά τα hokku άρχισαν να εμφανίζονται σαν αυτόνομα  ποιήματα , και μετονομάστηκαν χαϊκού από τον Masaoka Shiki - έναν  άνθρωπο που θεωρείται ευρέως ως ένας  από τους τέσσερις μεγάλους δασκάλους των χαϊκού  - στα τέλη του 19ου αιώνα. Ένα χαϊκού αποτελείται από 17  "on" ή συλλαβές, σε ένα μοτίβο 5-7-5 . Ένα παραδοσιακό ιαπωνικό χαϊκού είναι τυπωμένο σε μία μεγάλη κάθετη γραμμή, ενώ στα αγγλικά(σημ.και γενικότερα στη δυτικές χώρες) χωρίζεται σε τρεις οριζόντιες γραμμές.


Kanshi
Η Kanshi αναφέρεται στην κινεζική ποίηση γενικότερα, καθώς και στη ποίηση που συντάχθηκε στην κινέζικη γλώσσα από τους Ιάπωνες ποιητές. Στην Περίοδο  Heian (794-1185), τα Κινέζικα ήταν η γλώσσα του νόμου και των δικαστηρίων. Η kanshi ήταν μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές ποίησης εκείνη την εποχή. Το πιο συνηθισμένο μοτίβο του αποτελείται από πέντε έως επτά συλλαβές που χωρίζονται σε τέσσερις ή οκτώ γραμμές. Το σύστημα ομοιοκαταληξίας του ποιήματος είχε ως στόχο να εξισορροπήσει τους τέσσερις (συν τον ουδέτερο) τόνους των  Μανδαρίνων.


Renga
Η Renga είναι συνεργατική ποίηση, που σημαίνει ότι είναι συνήθως γραμμένη από τουλάχιστον δύο συγγραφείς. Περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο στροφές, το άνοιγμα είναι ο πρόδρομος του σύγχρονου χαϊκού . Ως εκ τούτου, η αρχική Renga μπορεί να απλοποιηθεί ως ένα χαϊκού , συν μια δεύτερη στροφή με μια καταμέτρηση επτά και επτά συλλαβών. Αυτό είναι γνωστό ως σύντομο Renga , ή Τan-Renga . Αργότερα, κατά τη διάρκεια της Περιόδου Έντο (1603-1868), οι κανόνες που περιβάλλουν τη ποίηση  Renga ήταν χαλαροί, και μια έκδοση με 36 στίχους έγινε ο κανόνας, γνωστός ως ένα kasen . Η κλασική μορφή όμως απαιτούσε το   kasen  να αναφέρεται  σε λουλούδια δύο φορές, και στο φεγγάρι τρεις φορές!


Renku
Η Renku είναι μια άλλη μορφή ποίησης συνεργασίας . Ήταν μια ομαδική δραστηριότητα, πολύ απλή και μερικές φορές ακόμη και κωμικά χυδαία. Η ιδέα της συνεργασίας για να τελειώσει ένα καλλιτεχνικό έργο ήταν πολύ ελκυστική στη προ-μοντέρνα Ιαπωνία, όταν πολλοί αριστοκράτες και ευγενείς αντάλλασσαν ποίηση μεταξύ τους  ως μορφή ψυχαγωγίας. Σε μια  παραδοσιακή συγκέντρωση  renku  ,οι ποιητές αναλάμβαναν εκ περιτροπής να παρέχουν εναλλασσόμενους στίχους που αποτελούνταν από 17 και 14 Morae. Μια Mora είναι μια γλωσσική μονάδα. Μια μακρά συλλαβή αποτελείται από δύο, και σε μικρή συλλαβή αποτελείται από μία.


Tanka και Waka
Πολύ καιρό πριν,η Waka αναφέρεται σε οποιαδήποτε ποίηση συντάχθηκε στην ιαπωνική γλώσσα. Κατά τη διάρκεια της περιόδου Heian , αυτό το είδος  γραφόταν  κυρίως από γυναίκες, δεδομένου ότι οι άνδρες έγραφαν στα κινέζικα. Tanka σημαίνει απλά σύντομο ποίημα, και εμπίπτει στην κατηγορία των Waka . Είναι ο πιο συχνός τύπος σύνθεσης Waka σε όλη την ιστορία -οι  άλλες μορφές Waka , όπως η katauta , έπαψαν να χρησιμοποιούνται κατά την έναρξη της περιόδου Heian πάνω από χίλια χρόνια πριν. Ως αποτέλεσμα, η Waka και η Tanka έχουν γίνει πλέον συνώνυμα . Μια τάνκα αποτελείται από πέντε ομάδες συλλαβών, ή « on», σε μοτίβο 5-7-5-7-7 .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου