Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Al-Kaff:αυτοσχέδια ποιήματα και παλαμάκια-Μια "ξεχασμένη" τέχνη της Αιγύπτου



al-monitor

Πριν από την εμφάνιση των μουσικών οργάνων, οι άνθρωποι άρχισαν να χτυπούν  τα χέρια τους για να καθορίσουν και να δημιουργήσουν το ρυθμό της μουσικής . Στην πραγματικότητα, τα παλαμάκια ήταν μια τέχνη από μόνη της. Χρονολογούμενη από την εποχή των Φαραώ, η τέχνη της Kaff - αραβικά για τα παλαμάκια - άνθισε στην Αραβική Χερσόνησο. Η αυτοσχεδιαστική ποίηση θεωρείται αναπόσπαστο μέρος αυτής της τέχνης. Με μια ριζωμένη αγάπη για την Kaff, σε συνδυασμό με ένα γνήσιο πάθος για να την αναβιώσει και να τη διατηρήσει , η μπάντα  Kafafa  (Χειροκροτητές) ιδρύεται το 2013 για να φέρει τη λαϊκή τέχνη της Kaff πίσω στο προσκήνιο.Η  Kafafa είναι η πρώτη μπάντα της Αιγύπτου με σκοπό  να εκτελέσει και να αναστήσει την Kaff.


Στις συναυλίες Kafafa, το κοινό μπορεί να δει πώς το αρχαίο σμίγει με το σύγχρονο, πως η δημιουργική ποίηση αυτοσχεδιάζεται στη σκηνή και πώς τα  παλαμάκια εναρμονίζονται με το ρυθμό και τα χορογραφημένα  βήματα. Οι ξεχωριστές εμφανίσεις της μπάντας έχουν κερδίσει μια σταθερή βάση θαυμαστών. Παίρνοντας συνεντεύξεις από τα μέλη της Kafafa,το Al-Monitor προσπάθησε να ερευνήσει την προέλευση και τους κανόνες της Kaff.

Η Kafafa ιδρύθηκε στο Ασουάν στην Άνω Αίγυπτο , όπου κατοικούν πολλές διαφορετικές αραβικές φυλές . Η ομάδα αποτελείται από 12 καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των χειροκρτητών, τραγουδιστών και τυμπανιστών.

"Η Kaff ήταν στα πρόθυρα της εξαφάνισης και, κατά συνέπεια, η κληρονομιά των Αράβων προγόνων μας επρόκειτο να πέσει στη λήθη," είπε ο συνιδρυτής της Kafafa Μοχάμεντ Μαντάνι στο Al-Monitor. "Ως εκ τούτου, αποφάσισα να σχηματίσω το συγκρότημα να αναστήσω την τέχνη αυτή και να παρουσιάσω την αραβική ταυτότητα μας. Αυτό είναι εμφανές στις συναυλίες μας.Η  Kaff είναι καθαρά λαϊκή τέχνη, και η Άνω Αίγυπτος θεωρείται κομβικό σημείο της."

Η αυτοσχέδια ποίηση , σύμφωνα με τους ιστορικούς, άνθισε στην προ-ισλαμική περίοδο, όταν οι ποιητές επιδείκνυαν την ευγλωττία τους, αυτοσχεδιάζοντας μελωδικούς στίχους σε μέρη όπως η αγορά Ukaz της Αραβίας. Αυτά τα ποιήματα ασχολούνταν με θέματα όπως η χαρά και η θλίψη, η μελαγχολία,η αγάπη, η ήττα και η νίκη.

Αργότερα, όταν η τέχνη της Kaff εμφανίστηκε,οι  Άραβες κωδικοποίησαν ορισμένους κανόνες. Οι χειροκροτητές έπρεπε να αρχίσουν με την απαγγελία ορισμένων στίχων προς τιμήν του προφήτη Μωάμεθ και  να συνεχίσουν με μια μπαλάντα. Στη συνέχεια, ο τραγουδιστής πρέπει να αυτοσχεδιάσει ποίηση με ομοιοκαταληξία με  ένα συγκεκριμένο θέμα καθορισμένο από τους χειροκροτητές.Τα χειροκροτήματα, εν τω μεταξύ, καθορίζουν και συνοδεύουν το ρυθμό. Η μπάντα Kafafa ακολουθεί την ίδια προσέγγιση, συνδυάζοντας αυτούς τους  παραδοσιακούς κανόνες με τις σύγχρονες τεχνικές για να κάνουν τις παραστάσεις τους ελκυστικές.

"Στο παρελθόν, η daf - το μεγάλο τύμπανο - ήταν το μόνο όργανο που χρησιμοποιούταν  σε αυτή την τέχνη", είπε ο γεννημένος στο Ασουάν,Madany. "Εισήγαγα το λαούτο δίπλα από την daf. Επιπλέον, τα παλαμάκια καθορίζουν την ταχύτητα του ρυθμού, και το μουσικό όργανο θα πρέπει να ακολουθεί τους ρυθμούς που ορίζουν τα παλαμάκια. Οι χειροκροτητές χορεύουν, επίσης, μετακινώντας τους ώμους και τα πόδια τους σε μια συναρπαστική χορογραφημένη  παράσταση."

Ρυθμοί πέφτουν και ανεβαίνουν μαλακά ανάλογα με τα χειροκροτήματα: Το απλό χειροκρότημα είναι για το χαμηλό ρυθμό, και το διπλό χειροκρότημα είναι για τον ενδιάμεσο . Τρία χειροκροτήματα είναι για υψηλότερο ρυθμό, πρόσθεσε.

Ο Madany είπε ότι τα τραγούδια της μπάντας ασχολούνται με όλες τις πτυχές της ζωής και θεωρούνται ένας καθρέφτης των συνθηκών της κοινωνίας.Η κληρονομημέμη ποίηση, πρόσθεσε, αντανακλά τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες υπό τις οποίες παρήχθη. "Τα κληρονομημένα τραγούδια  ήταν αυτοσχέδια και στη συνέχεια έμειναν χαραγμένα στη μνήμη", είπε. "Στις συναυλίες μας, παρουσιάζουμε ένα μείγμα από παλιά και σύγχρονα τραγούδια, μαζί με τα τραγούδια που αυτοσχεδιάζουμε στη σκηνή.Η  Kaff, με αυτόν τον τρόπο, τροφοδοτεί τις ψυχές και τα μυαλά. Δεν υπάρχουν άσεμνες λέξεις και όλα τα μέλη της οικογένειας μπορούν να παρακολουθήσουν τις συναυλίες μας. "

Από το 2013, η μπάντα δεν έχει κάνει  ποτέ πρόβες πριν τις συναυλίες, ακόμα κι αν εμφάνιση μας μπορεί να διαρκέσει 90 λεπτά, είπε ο Madany. "Εξαρτώμαστε  από το ταλέντο μας. Η ομαλή και αυθόρμητη απόδοση είναι το μυστικό της επιτυχίας μας. Τα εγκάρδια τραγούδια είναι αυτοσχεδια σμοί επί τόπου. Αν και ορισμένες τεχνικές έχουν εισαχθεί σε αυτή την τέχνη, το πνεύμα της δεν έχει αλλάξει ποτέ. Αυτό είναι που κάνει διαφορετική την Kaff από άλλες λαϊκές τέχνες. "

Η Kafafa εντάχθηκε στο Κέντρο Ελ Μασταμπά , ένα κομβικό σημείο για παραστάσεις λαϊκής τέχνης και εκπαίδευσης, το 2013 και έχει εμφανιστεί στην Όπερα του Καΐρου και άλλα πολιτιστικά κέντρα σε όλη την Αίγυπτο, συγκεντρώνοντας έντονο θαυμασμό. Η μπάντα έχει επίσης διοργανώσει διάφορες παραστάσεις για την προώθηση του τουρισμού στην Αίγυπτο .

Ο Madany είπε ότι οι παραστάσεις της μπάντας έχουν απήχηση σε σχεδόν οποιοδήποτε κοινό, συμπεριλαμβανομένων των ξένων. "Πολλοί ξένοι έχουν παρακολουθήσει συναυλίες μας. Απόλαυσαν την Kaff -αν και δεν καταλαβαίνουν το νόημα των τραγουδιών -.επειδή αισθάνθηκαν το πνεύμα της.Απόλαυσαν το μοναδικό μείγμα από  χειροκροτήματα, τραγούδια και χορό, το οποίο τους δίνει ένα διαβατήριο για τον αραβικό πολιτισμό ", δήλωσε ο Madany.

Ο Abdelwahed el-Bana, τραγουδιστής και συν-ιδρυτής της Kaffafa, είπε ότι η στολή του συγκροτήματος περιλαμβάνει ένα γιλέκο, ένα τουρμπάνι και λευκές ρόμπες με παντελόνι (sherwal) κάτω. "Αυτά ήταν τα τυπικά ρούχα των Αράβων προγόνων μας", είπε. "Είναι, επίσης, τα παραδοσιακά ρούχα των ανθρώπων στην Άνω Αίγυπτο. Θέλουμε να κάνουμε ορατό τον  πολιτισμό μας μέσα από τις φορεσιές, τα τραγούδια της μπάντας και το χορό. Αυτός είναι ο κύριος και απώτερος στόχος μας."

Ο Banna είπε ότι ο τραγουδιστής Kaff είναι διαφορετικός από οποιοδήποτε άλλο τραγουδιστή και θα πρέπει να έχει ορισμένα προσόντα. "Κάθε τραγουδιστής θα πρέπει να έχετε μια όμορφη φωνή. Αλλά στη τέχνη της Kaff , η φωνή μόνο δεν είναι μόνο αρκετή. Ο τραγουδιστής θα πρέπει να είναι ευφυής και αρκετά ταλαντούχος για να αυτοσχεδιάζει ποιήματα για οποιοδήποτε θέμα. Σίγουρα, θα πρέπει επίσης να εμπλουτίσει τις γνώσεις του για διάφορα θέματα για  να είναι είναι σε θέση να αυτοσχεδιάσει. Χωρίς αυτό το ταλέντο δεν μπορεί να είναι ένας τραγουδιστής Kaff , δεδομένου ότι ο αυτοσχεδιασμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της τέχνης".

«Στο μέλλον, ελπίζουμε να ανοίξει ένα σχολείο για να διδάξει στις νέες γενιές αυτή την ανεκτίμητη τέχνη», δήλωσε ο Μπάνα. «Θέλουμε να προετοιμάσουμε καλύτερα στελέχη στον τομέα αυτό. Αυτή είναι η κληρονομιά μας και είμαστε υπεύθυνοι για την προστασία της. Ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να περάσουμε αυτή τη τέχνη στους γιους μας και  να διασφαλίσουμε τη συνέχειά της".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου