Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ekvtime Takaishvili-Ταινία γυρίζεται για τον Γεωργιανό Άνθρωπο του Θεού με λαϊκή χρηματοδότηση

georgiatoday

Προχθές τη νύχτα, άνοιξα ως συνήθως το inbox μου και ιδού τι βρήκα εκεί: το τρέιλερ της 120λεπτης γεωργιανής ταινίας   που είναι στα γυρίσματα με θέμα  το θρυλικό Ekvtime Takaishvili - την υπερηφάνεια και τη συνείδηση ​​του έθνους, ενός ανθρώπου του Θεού, όπως τον περιγράφει ο τίτλος της ταινίας με εκτίμηση. Το ευχάριστο μήνυμα ήταν από το νέο Γεωργιανό  σκηνοθέτη, παραγωγό και σεναριογράφο, απόφοιτο  της Σχολής Κινηματογράφου του Λος Άντζελες, Nikoloz Khomasuridze, ο οποίος, το 2014, ίδρυσε μια εταιρεία που ονομάζεται LOST LEGENDS, με στόχο τη φέρει πίσω στη ζωή τις πιο σημαντικές  ιστορικές διηγήσεις και ηρωικούς χαρακτήρες της Γεωργίας.

Ένας από τα πιο αξιόπιστους και ειλικρινείς παιδαγωγούς της Γεωργίας, ο ιστορικός και αρχαιολόγος Ekvtime Takaishvili ήταν ένας από τους ιδρυτές του Κρατικού Πανεπιστημίου της Τιφλίδας. Ωστόσο, η μοίρα του  το είχε να βρεθεί  στη Γαλλία το 1921 μετά την κατάργηση της εύθραυστης ανεξαρτησίας της Γεωργίας από τη νεοσύστατη σοβιετική εξουσία. Πήρε μαζί του το γεωργιανό εθνικό ταμείο - πολλά πολύτιμα και υψηλής αξίας κομμάτια της γεωργιανής τέχνης και άλλα δείγματα της εθνικής μας κληρονομιάς . Προσπάθειες για να αγοραστούν  τα κομμάτια του ταμείου έγιναν από ορισμένα γνωστά ευρωπαϊκά μουσεία, και όχι μόνο: ακόμα και απατεώνες και κλέφτες ενδιαφέρονταν  να απλώσουν τα χέρια τους στα γεωργιανά κειμήλια. Μερικοί πρόσφεραν τεράστια ποσά για τα εκθέματα, κάποιοι απείλησαν να τον σκοτώσουν, αλλά ο Ekvtime ποτέ δεν υπέκυψε  στον πειρασμό ή το φόβο, και δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό εκείνου του μεγάλου  Γεωργιανού  να πουλήσει έστω και ένα κομμάτι της πολύτιμης συλλογής, παρ' ό,τι υπέφερε από ακραίες οικονομικές δυσκολίες  καθ ' όλα τα 24 χρόνια της εξορίας του.

Η υπέροχη γυναίκα του και πραγματική συμπολεμίστριά του, η Νίνο Poltoratskaya, υπομονετικά και γενναία στήριξε  τον σύζυγό της στον ανυπόφορο αγώνα για να  διατηρήσει, άθικτη, την πιο πολύτιμη εθνική ιδιοκτησία.

Χάρη σε αυτό τον περίφημο γεωργιανό ευγενή, το εθνικό ταμείο τελικά γύρισε στη  πατρίδα, επίσης, με πολλούς τρόπους, χάρη στις καλές σχέσεις του Ιωσήφ Στάλιν με τον στρατηγό Charles de Gaulle, όταν τον Απρίλιο του 1945, προσγειώθηκε με ασφάλεια πίσω στο αεροδρόμιο της Τιφλίδας.

Αυτή είναι η ιστορία που προκάλεσε την ιδέα να γυριστεί την πολυαναμενόμενη ταινία μεγάλου μήκους για τον Ekvtime Takaishvili, που υποστηρίζεται οικονομικά από τον ίδιο τον  σκηνοθέτη  Khomasuridze, περίπου 5.000 Γεωργιανούς πατριώτες και διάφορες πατριωτικά σκεπτόμενες εταιρείες. Με τη βοήθεια των συνεισφορών τους, 105 λεπτά της ταινίας έχουν γυριστεί, αλλά παραμένουν ακόμη άλλα  15 λεπτά της ταινίας. Η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 19 Μαΐου 2015, και φυσικά, δεν θα σταματήσει μέχρι να ολοκληρωθεί η εργασία. Ήμουν γοητευμένος από τα αποσπάσματα που μου εστάλησαν και δεν μπορώ να περιμένω για να δω ολόκληρη την ταινία στις μεγάλες οθόνες της Γεωργίας και του υπόλοιπου κόσμου.

Η δημιουργική ομάδα ήταν πρόσφατα στη Γαλλία για να γυρίσει σκηνές στο Παρίσι και τη Leuville. Το τελικό υλικό θα ολοκληρωθεί στις 26 Μαΐου στην Τιφλίδα, αντανακλώντας την άφιξη του Ekvtime Takaishvili και του γεωργιανού ταμείου μαζί του.Μάλιστα, ποτέ στην ιστορία του ανεξάρτητου κινηματογράφου δεν έχει  γυριστεί μια ιστορική ταινία μεγάλου μήκους αυτής της κατηγορίας αποκλειστικά με τη βοήθεια λαϊκής συγκέντρωσης κεφαλαίων και χωρίς την εμπλοκή οποιουδήποτε κρατικού οργανισμού.

Εκτός από την αξία της τέχνης του και την παρά πολύ δελεαστική πλοκή, η ταινία για έναν αφοσιωμένο και με αυτοθυσία  πατριώτη και την εκπληκτική ιστορία αγάπης του θα χρησιμεύσει ως παράδειγμα για τις επόμενες γενιές σε αυτή τη χώρα και όχι μόνο. Θα δούμε τον θαυμάσιο ηθοποιό Rezo Chkhikvishvili στο ρόλο του μεγάλου Ekvtime, παίζοντας αριστοτεχνικά και με την μέγιστη δυνατή ειλικρίνεια σε μια παράσταση υψηλής ποιότητας. Κρατήστε τα μάτια σας ανοιχτά για το φινάλε στο www.EKVTI.me και www.fb.com/ekvtimefilm.

Αυτή η χώρα και ο λαός της είναι πρόθυμοι να δουν τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρωμένα. Είναι προϊόν και την περιουσία του λαού μας, όπως είναι ο ίδιος ο Γεωργιανός Θησαυρός ,που αποθηκεύτηκε και διατηρήθηκε από τον  ίδιο τον  Άγιο Ekvtime Takaishvili της Γεωργίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου