Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Το κρασί στην κουλτούρα της Γεωργίας

A legend Georgians tell about wine
georgianjournal
Η Γεωργία είναι μια χώρα των μύθων. Σύμφωνα με μια  από τις παλαιότερες και πιο ενδιαφέρουσες  δημοφιλείς αφηγήσεις, οι Γεωργιανοί συνέδεαν την παραγωγή κρασιού με τον Δημιουργό. Η ιστορία πάει κάπως έτσι: ο Θεός ψάχνει για το καλύτερο μέρος στη γη για να φυτέψει σταφύλια. Είδε πολλές περιοχές, αλλά τελικά επέλεξε το σημείο όπου είχαν ταφεί τα οστά ενός αηδονιού, ενός λιονταριού και ένα γουρουνιού. Ήταν στη Γεωργία. 

Όταν ο Θεός φύτεψε τα σταφύλια, έκανε κρασί από την πρώτη συγκομιδή του και το ποτό φάνηκε να έχει τα χαρακτηριστικά των τριών αυτών  ζωντανών δημιουργιών, τα οστά των οποίων θάφτηκαν στο έδαφος. Δηλαδή, όταν ένα άτομο πίνει μια μικρή ποσότητα κρασιού,η ομιλία του είναι συχνά σαν  το τραγούδι ενός αηδονιού· αν πιει λίγο περισσότερο από ό, τι είναι επιθυμητό, αρχίζει να σκέφτεται ότι είναι ένα λιοντάρι και έχει αρκετή δύναμη για να καταστρέψει κάθε αντίσταση που δρίσκεται στο δρόμο του· και αν πιει πάρα πολύ, μοιάζει με ένα γουρούνι και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί. 

Ένας διάσημος συγγραφέας της Γεωργίας ο Aka Morchiladze έγραψε στο βιβλίο του που ονομάζεται Όνειρο της Αφροδίτης: «Πιστεύω ότι αν το κρασί δεν υπήρχε,ούτε η Γεωργία θα υπήρχε . Ένας από τους λόγους για τους οποίους η χώρα επέζησε μέχρι σήμερα είναι το κρασί. Πίνεις αν γελάς ή κλαις, πίνεις το πρωί και μετά τα μεσάνυχτα. Το κρασί ενώνει και χωρίζει, κρύβει τη θλίψη σου και ξυπνάει την επιθυμία να γίνεις ηθοποιός, διευκολύνει το μυαλό ενός σκληρά εργαζόμενου ανθρώπου και τον βοηθά να σχεδιάσει το μέλλον του. Το πιο απίστευτο θαύμα στη Γεωργία είναι η μυρωδιά του κρασιού που βγαίνει από ένα kvevri. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αυθεντικό, ευχάριστο και αθάνατο από το  κρασί στη χώρα μας. 

Κάνουν πολύ κρασί και στην Καλιφόρνια, αλλά δεν έχει την ίδια σημασία εκεί. Το κρασί είναι αιώνιο και μπορείτε να βρείτε ολόκληρο τον κόσμο σε αυτό». 

Για αιώνες, οι Γεωργιανοί πίστευαν ότι ο αμπελώνας ήταν ένα ζωντανό πλάσμα. Αν κάποια ατυχία συνέβαινε  σε μια γεωργιανή οικογένεια, έλεγαν: «Κανείς δεν σκοτώθηκε, μόνο το αμπέλι.» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου