Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Mulhid Vahdeti,ο μυστηριώδης ποιητής της Βοσνίας

Αποτέλεσμα εικόνας για Mulhid Vahdeti
bektashiorder
Ο Mulhid Vahdeti άρχισε να αναγνωρίζεται για την ικανότητά του να εκφράζει με τη μορφή της ποίησης τις ίδιες διδασκαλίες που κόστισαν τα κεφάλια πολλών Βόσνιων . Τα ποιητικά ψευδώνυμα ( mahlas ) ήταν αρκετά συνηθισμένα μεταξύ των Οθωμανών ποιητών της εποχής, αλλά και για τους Βόσνιους έχει  πολύ σημαντική έννοια. Το όνομα Vahdeti καθιστά σαφές τον ενθουσιασμό του για την έννοια της  vahdet-i vucud  - ενότητα της ύπαρξης. Επιπλέον, το όνομα Mulhid (αιρετικός) μπορεί να του έχει δοθεί από τους εχθρούς του στις τάξεις του  ulema  ή μπορεί να έχει υιοθετηθεί πρόθυμα ως σήμα της ανοικτής διαφωνίας.



Ο Mulhid Vahdeti (του οποίου το όνομα ήταν πιθανότατα Ahmet) γεννήθηκε στη μικρή βοσνιακή  πόλη της Dobrun, όπου πέρασε μια σημαντική περίοδο της ζωής του. Απέκτησε ένα βαθύ πάθος για την  ποίησης  και την περσική γλώσσα στα νιάτα του, η οποία ενθάρρυνε την πνευματική προδιάθεση του και, πιο  σημαντικό, τον άνοιξε για τον κόσμο του Fazlullah Astarabadi(σημ.Ιρανός μυστικός).Ο Vahdeti πέρασε πολύ χρόνο ταξιδεύοντας, από  τη Βοσνία στην Κωνσταντινούπολη και παραπέρα, αλλά είναι άγνωστος ο λόγος που το έκανε. Κατά πάσα πιθανότητα οι ακλόνητες  Hurufi(σημ.Σουφικό κίνημα που ξεκίνησε στο Αζερμπαϊτζάν) πεποιθήσεις έκαναν πολλούς εχθρούς, μια πραγματικότητα που θα εμπόδιζε την εγκατάστασή του σε ένα μέρος για πολύ καιρό.



Παρά την επιβίωση της ποίησής του, λίγα είναι σαφή για τη ζωή του Mulhid Vahdeti . Οι ημερομηνίες γέννησης και του  θανάτου είναι απροσδιόριστες, παρόλο που ξέρουμε ότι ήταν ακόμα ζωντανός το 1603 μ.Χ., μια ημερομηνία που εύκολα  τον τοποθετεί στην περίοδο των εξεγέρσεων του Hamzevi στη Βοσνία. Είναι επίσης ασαφές ως προς το με ποιο συγκεκριμένο  tarikat(σημ.τάγμα Σούφι)ήταν συνδεδεμένος ο   Mulhid Vahdeti , αν ήταν με κανένα. Εκτός από ένα ποίημα που εξυμνεί το μεγάλο μυστικιστική δάσκαλο Ρουμί  (απεβ.1270 μ.Χ.), το οποίο έχει οδηγήσει μια σειρά από μελετητές στο συμπέρασμα ότι ήταν κάποιου είδους Μεβλεβί ,ο Vahdeti  δεν παρουσιάζει καμία περαιτέρω αναφορά σε άλλους Σούφι  şeyhs(σημ.σεϊχης,γέροντας)  ή  tarikats , ακόμη και σε Hamza Bali. Ακόμα κι έτσι, η ριζοσπαστική του κατανόηση των  vahdet-i vucud  και οι συνεχείς αναφορές στον Fazlullah, μεταξύ άλλων,  συμπερασματικά σηματοδοτεί τις  κλίσεις προς τους  Hurufi, γεγονός που έχει οδηγήσει τους άλλους να θεωρούν ότι ήταν ένας Μπεκτάσι.



Ένα πιο σχετικό ερώτημα που τίθεται εδώ μπορεί να είναι το εξής: πότε και πώς ο Vahdeti προσηλώθηκε  στην  κίνηση Hurufi; Είναι πιθανό ότι το έκανε κατά τη διάρκεια ενός από τα πολλά ταξίδια του σε όλη την αυτοκρατορία,  κάτι που , αν ισχύει, ανοίγει μια μυριάδα δυνατοτήτων όσον αφορά με ποιο tarikat συνδεόταν . Επιπλέον, είναι  πιθανό ότι ο Mulhid Vahdeti ήρθε σε επαφή με το υλικό των Hurufi ενώ ζούσε στη Βοσνία. Αν αυτό ισχύει,ο Vahdeti μπορούσε σχεδόν σίγουρα να συνδέεται με το κίνημα Hamzevi που ήταν δραστήριο  στην ανατολική Βοσνία κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το 1573 μ.Χ. οι οθωμανικές αρχές οδήγησαν στο θάνατο αρκετούς ηγέτες  Hamzevi   στη Βοσνία, ακολουθούμενους  δέκα χρόνια αργότερα από μια αποτυχημένη εξέγερση στην ίδια περιοχή. Αν ο  Mulhid  Vahdeti πράγματι συνδεόταν  με τους Hamzevis, μπορεί να είχε εμπλακεί σε αυτήν την αποτυχημένη εξέγερση,  που τον ανάγκασε να φύγει Βοσνία, προκειμένου να ξεφύγει από τις  διώξεις από τις αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου