Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Ιρανός ποιητής θα εκτίσει δύο χρόνια στη φυλακή επειδή επέκρινε τον ανώτατο ηγέτη της χώρας

payvand.com

Τον Οκτώβριο του 2017, το Επαναστατικό Δικαστήριο στην επαρχία Isfahan καταδίκασε τον  αντιφρονούντα συγγραφέα σε τρία χρόνια φυλάκισης και τέσσερα χρόνια σε εξορία στο Khash,  στην επαρχία Sistan και Baluchistan, για τις κατηγορίες «προπαγάνδας εναντίον του κράτους», «προσβολής του ανώτατου ηγέτη,»  «προσβολή του Ιμάμη Χομεϊνί »,« ενεργειών  ενάντια στην εθνική ασφάλεια» και «συνεργασίας με εχθρικά κράτη».

Στις 22 Δεκεμβρίου, το τμήμα 18 του Εφετείου στο Isfahan επιβεβαίωσε τις καταδίκες του για κατηγορίες για «προπαγάνδα εναντίον του κράτους» και «προσβολή του ανώτατου ηγέτη» και άλλαξε την ποινή του σε δύο χρόνια φυλάκισης,δήωσε μια πηγή κοντά στην οικογένεια, στο CHRI .

Ο Mahdavifar, 48 ετών, είναι γνωστός για το ποίημά του, " Alefba ", στο οποίο χρησιμοποίησε γράμματα του περσικού αλφάβητου για να απαριθμήσει τα εγκλήματα που διέπραξε η Ισλαμική Δημοκρατία από την ίδρυσή της το 1979.

Ο Mahdavifar είχε προηγουμένως συλληφθεί για διάφορους λόγους, σύμφωνα με την πηγή που ζήτησε ανωνυμία για λόγους ασφαλείας.

Είπε η πηγή: "Υπάρχει μια ανοικτή υπόθεση εναντίον του για συμμετοχή στις διαδηλώσεις στο Isfahan το 2014. Το 2015, καταδικάστηκε επίσης σε ενάμισι χρόνο στη φυλακή για το ποιήμά του," Alefba ", αλλά μετά την έφεσή του, αντί αυτού του επιβλήθηκε πρόστιμο τριών εκατομμυρίων τομαν($ 853 USD), τα οποία κατέβαλε. Υπάρχει επίσης μια υπόθεση εναντίον του για «διατάραξη της ειρήνης».

Ο ποιητής συνελήφθη για πρώτη φορά το 2014 στο Kashan της επαρχίας Isfahan μετά την πρώτη δημοσίευση του «Alfeba». Μετά από αυτό, συνελήφθη τουλάχιστον δύο φορές, την τελευταία φορά στις 27 Μαΐου 2017, από το Ισλαμικό Επαναστατικό Στρατιωτικό Σώμα. Απελευθερώθηκε μετά από πέντε μήνες με 100 εκατομμύρια τομάν εγγύηση ($ 28.500 δολάρια).

"Κατηγορήθηκε για« προπαγάνδα εναντίον του κράτους »και« προσβολή του ανώτατου ηγέτη »για τη σύνταξη επιστολών στον Χαμενεΐ και επίσης κατηγορήθηκε για «κατασκοπεία υπέρ εχθρικών κρατών» για τη σύνταξη επιστολής στον Μπαράκ Ομπάμα, αν και το Εφετείο απέρριψε την τελευταία κατηγορία", δήλωσε η πηγή στο CHRI.

Η επιστολή προς τον Ομπάμα δημοσιεύτηκε σε ένα blog που αργότερα διαγράφηκε.

Τον Οκτώβριο του 2017, ένας άλλος ποιητής και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των πολιτών,ο Ρέζα Ακβάνιαν, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκισης και 40 μαστιγώματα για κατηγορίες για «προπαγάνδα εναντίον του κράτους» και «προσβολή του ιερού» από το τμήμα 26 του Επαναστατικού Δικαστηρίου στην Τεχεράνη. Έχει ασκήσει έφεση κατά της ποινής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου