Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Οι Kate Tempest, Hollie McNish και Rupi Kaur διχάζουν τον ποιητικό κόσμο

theguardian.com
Δίνοντας ένα νέο νόημα στην έννοια της ποιητικής επίθεσης, το περιοδικό PN Review δημοσίευσε μια αιχμηρή κριτική για την «άνοδο μιας ομάδας νεαρών ποιητριών» υπό την ηγεσία των Kate Tempest, Hollie McNish και Rupi Kaur, περιγράφοντας το έργο τους ως χαρακτηριζόμενο από «την ανοιχτή υποτίμηση της πνευματικής δέσμευσης και την απόρριψη της τέχνης».

Η ποιήτρια Rebecca Watts μέσα από τις σελίδες του PN Review περιέγραψε την περιφρόνησή της για τη "λατρεία του ευγενή ερασιτέχνη" και την απελπισία της για την επίδραση των κοινωνικών μέσων δικτύωσης στην ποίηση. Επισημαίνοντας το έργο ποιητριών όπως η Kaur (η πρώτη της συλλογή Milk and Honey έχει πουλήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντίτυπα παγκοσμίως), η Tempest και, ειδικότερα, η McNish, η Watts επιτίθεται στην «ομάδα των νέων ποιητριών που επί του παρόντος επιδοκιμάζονται από το ποιητικό κατεστημένο για την «ειλικρίνεια» και την «προσβασιμότητά» τους ».

Οι ποιητές και οι αναγνώστες έχουν χωριστεί σχετικά με την άνοδο των ποιητών ερμηνεας που εκδίδονται. Οι νεότεροι ποιητές που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά μέσα για να κερδίσουν ένα κοινό - η Tempest και η McNish στο YouTube και η Kaur στο Instagram, όπου έχει περισσότερους από δύο εκατομμύρια οπαδούς - απορρίπτονται ως λαϊκιστές, ενώ η συχνά αυτοβιογραφική τους ποίηση επικρίθηκε ως απλή και εγωκεντρική.


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Nielsen, αυτές οι τρεις ποιήτριες έχουν πουλήσει περισσότερα από 275.000 βιβλία στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μόνο την Kaur υπεύθυνη για το ήμισυ αυτού του αριθμού. Τόσο η McNish όσο και η Tempest έχουν κερδίσει το βραβείο Ted Hughes για νέα ποίηση.

Επικαλούμενη στίχους, όπως της Kaur «θα πρέπει να με δεις / όταν η καρδιά μου έχει ραγίσει/ δεν θλίβομαι / είμαι συντετριμμένη», η Watts γράφει ότι «από όλα τα λογοτεχνικά είδη, θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι η ποίηση είχε την καλύτερη ευκαιρία για να ξεφύγει από την αποβλάκωση των  κοινωνικών μέσων δικτύωσης, το έργο της, στο κάτω κάτω, είναι τυπικά να απαλλάξει τη γλώσσα από τα κλισέ ".

Ωστόσο, διαπιστώνει ότι «στον επαναπροσδιορισμό της ποίησης ως« επικοινωνίας μικρής μορφής »έχουν ανοίξει τα φράγματα. Ο αναγνώστης είναι νεκρός: ζήτω το καταναλωτικό περιεχόμενο και η «άμεση ικανοποίηση» που προσφέρει αυτό. "

 Κάποιοι φαίνεται να σκέφτονται ότι η ποίηση είναι πρωτίστως μια δικαιολογία για την ύπαρξη μάλλον έντονης πνευματικής συνομιλίας για την ποίηση
Ντον Πάτερσον, ποιητής

Το να έχεις ένα τεράστιο ακροατήριο δεν σημαίνει ποιότητα, υποστηρίζει η Watts, της  οποίας η πρώτη συλλογή, The Met Office Advises Caution, δημοσιεύθηκε το 2016: «Όπως και ο νέος πρόεδρος, οι νέοι ποιητές είναι προϊόντα της λατρείας προσωπικότητας,που απαιτεί οι  ήρωες μόνο να είναι «ειλικρινείς» και «προσιτοί», όπου η τιμιότητα ορίζεται ως η συνεχής έκφραση αυτού που αισθάνεται και η προσβασιμότητα σημαίνει την πλήρη απόρριψη της πολυπλοκότητας, της λεπτότητας, της ευγλωττίας και της φιλοδοξίας να κάνουμε οτιδήποτε καλά ... Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε το είδος της έξυπνης κριτικής κουλτούρας που απαιτείται για την καταπολέμηση των επιπτώσεων του λαϊκισμού στην πολιτική, πρέπει να σταματήσουμε να επευφημούμε τον ερασιτεχνισμό και την άγνοια στην ποίησή μας ».

Το δοκίμιο στο PN Review έχει διασπάσει το ποιητικό καθεστώς, με μερικούς να το επαινέσουν ως "άψογο" και "λαμπρό". Ο εκδότης του PN Review Michael Schmidt έδειξε στον Guardian ορισμένες από τις πολλές υποστηρικτικές απαντήσεις στο δοκίμιο της Watts τις οποίες είχε λάβει το περιοδικό. "Πολλοί από τους αναγνώστες μας φαίνονται ανακουφισμένοι από το γεγονός ότι γίνεται λογοτεχνική κριτική επιτέλους σε ένα είδος γραφής, η οποίο μέχρι τώρα έγινε δεκτή με ανοιχτές αγκάλες από τους δημοσιογράφους επειδή είναι εύκολο να το διαβάσεις, περιέχει λίγες προκλήσεις ... να επιμείνει ότι μπορεί να σταθεί σίγουρα στην ποίηση που έχω δει πολύ συχνά να περιγράφεται ως «σκονισμένα παλιά βιβλία», είπε ο Schmidt.
Poet Hollie McNish.
Άλλες απαντήσεις στο δοκίμιο της Watts ήταν εχθρικές, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της McNish, που απάντησε στην ιστοσελίδα της τη Δευτέρα : "Μια έξυπνη απάντηση με χρήση λεξιλόγιου υψηλού επιπέδου είναι καλή, αλλά πραγματικά λέει απλώς ότι ο συγγραφέας σκέφτεται ότι είμαι σκατένια ποιήτρια και γαμημένα ηλίθια επίσης  και ότι η Picador δεν πρέπει να εκδίδει μαλακίες σαν τη δική μου. Γιατί λοιπόν δεν το λέει έξω απ'τα δόντια. "



Ο Don Paterson , ο οποίος κέρδισε το βραβείο TS Eliot , ο οποίος εκδίδει τις McNish και Tempest στο Picador, δήλωσε: "Αν έχετε δει ποτέ τη Hollie να απαγγέλλει , η κατηγορία ότι δεν ξέρει ακριβώς τι κάνει είναι πολύ αστεία. Δεν χρειάζεται να σας αρέσει αυτό που κάνουν οι άλλοι , αλλά νομίζω ότι πρέπει να το μετράτε με βάση το τι είναι. Διαφορετικά είναι σαν να λέγατε ότι ο TS Eliot ήταν ένας φριχτός καλλιτέχνης hip-hop. Είναι αλήθεια, αλλά και τι μ'αυτό. "

Ο Paterson δήλωσε ότι θεωρεί ότι το δοκίμιο αυτό ήταν "απόδειξη για κάτι που χωρίζει τον κόσμο σε όλες τα τμήματα, είτε avant garde, συμβατικό είτε ομιλούμενου λόγου: υπάρχουν μερικοί από εμάς που πιστεύουμε ότι η ποίηση είναι ένας τρόπος καθαρισμού των ψεμάτων από τη γλώσσα και να δώσει στη ζωή μας κάποιο νόημα. και υπάρχουν άλλοι που - παρά τις διαβεβαιώσεις τους για το αντίθετο - φαίνεται να πιστεύουν ότι η ποίηση είναι πρωτίστως μια δικαιολογία για την ύπαρξη κακόβουλης μάλλον συζήτησης για την ποίηση ».

Ο ποιητής Lemn Sissay δήλωσε: "Υπάρχει ένας νέος ορίζοντας στην ποίηση. Η Hollie McNish και η Kate Tempest είναι αυτός ο ορίζοντας. Κάποιοι άνθρωποι σέρνονται στο σκοτάδι μακριά από αυτόν τον ορίζοντα. Φαίνονται να πανικοβάλλονται από το μέγεθος και τη φωτεινότητα του. Υπάρχει χώρος για όλες τις μορφές ποίησης. Και σε όποια πλευρά κι αν  βρίσκεστε, είναι ανόητο να πούμε ότι δεν υπάρχει. "


Anthony Anaxagorou

@Anthony1983
Θα σας ω που σταμάτησα να διαβάζω,όταν η  Rebecca Watts συνέκρινε τη δημοφιλία των Kate & Hollie’s με του  Trump.Όταν θες να ξεφτιλίσεις δυο αναγνωρισμένες ποιήτριες που γράφουν για το γενικότερο καλό, μην χρησιμοποιείς τον Trump σας αναλογία. Ο κάθε ερασιτέχνης του Νόμπελ θα μπορούσε να στο πει αυτό. Love to @holliepoetry. https://twitter.com/holliepoetry/status/955215009856016384 …

10:51 AM - Jan 22, 2018
 9 9 Replies   19 19 Retweets   102 102 likes
Twitter Ads info and privacy

Η Watts έγραψε το έντονα επικριτικό της δοκίμιο αφού της ζητήθηκε να κριτικάρει το Plum της McNish για το PN Review : αρνήθηκε επειδή «για να γίνει αυτό για ένα περιοδικό ποίησης θα σήμαινε ότι αξίζει να ληφθεί σοβαρά ως ποίηση». Αλλά στο δοκίμιο αναλύει την αυτοβιογραφική συλλογή της  McNish, χαρακτηρίζοντάς τη ως «πράγματα που βγαίνουν από τη γλώσσα τρελών και όχι από  εγκέφαλο», και «τσαπατσούλικη μάζωξη λέξεων» που «αποθεώνει την πλήρη στασιμότητα του μυαλού του ποιητή».

Είπε στην Guardian ότι μόνο σκόπευε να χρησιμοποιήσει το βιβλίο της McNish "ως περίπτωση για να εξετάσει τις περιπλοκές ενός ευρύτερου πολιτισμικού φαινομένου. Το γεγονός ότι έγραψα το άρθρο αποδεικνύει την πεποίθησή μου ότι η λογοτεχνική κριτική είναι μια έγκυρη και αξιόλογη επιδίωξη. Αυτό φαίνεται να είναι το κύριο πράγμα στο οποίο οι άνθρωποι αντιτίθενται. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου