Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018

Kisaeng-οι ποιήτριες της φεουδαρχικής Κορέας

Αποτέλεσμα εικόνας για kisaeng
thewordshop

Στην άκαμπτη φεουδαρχική κοινωνία της πρώιμης δυναστείας της  Choson(1392-1910), οι γυναίκες δεν είχαν ευκαιρίες και κοινωνική θέση ίσες με εκείνες των ανδρών σε τομείς κοινωνικής δραστηριότητας. Ωστόσο, η Kisaeng, μια γυναίκα καλλιτέχνης-διασκεδαστής και επαγγελματίας  συνοδός, ήταν συχνά σε θέση να αναμειγνύεται με τις ανώτερες τάξεις παρά την κατώτερη θέση της στην κοινωνική ιεραρχία. 

Σε αντίθεση με εκείνη της σύγχρονης ομολόγου της, το επάγγελμά της δεν χαρακτηριζόταν απαραιτήτως δυσάρεστο. Στα ανώτερα επίπεδα, θα μπορούσε να διασκεδάσει και μάλιστα να συσχετιστεί με μερικά από τα κορυφαία ανδρικά μέλη της κοινωνίας:με κάποιον  ευγενή στην κυβέρνηση, ξένους πρεσβευτές, αρχιερείς ή μοναχούς και εξέχοντες μελετητές. Έπρεπε να είναι ταλαντούχα και εκπαιδευμένη σε τέχνες όπως η λογοτεχνία, η σύνθεση, το τραγούδι, ο χορός και η συζήτηση. 

Το να τραγουδά sijo ήταν τακτικά μια αναγκαιότητα, και πολλές Kisaeng συνέθεταν sijo . Σε αντίθεση με τα διαθέσιμα καλολογικά στοιχεία και τις προφορικές παραδόσεις που συχνά χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες στο γράψιμό τους, μια Kisaeng ήταν ελεύθερη να εκφράσει γνήσια συναισθήματα και αλήθειες που οι πιο πολιτικοί άνδρες αισθάνοντααν ότι πρέπει να κρύψουν. Παρόλο που ο αριθμός των γνωστών κλασικών sijo που αποδίδονται σε Kisaeng είναι περιορισμένος σε σχέση με το σύνολο, αρκετά από τα έργα τους ξεπερνούν σε ποιότητα αυτά που έγραψαν  άντρες. Μερικοί από τους στίχους τους, ειδικά εκείνοι της Hwang Chini, αξίζουν τον υψηλότερο θαυμασμό. 

Όπως αναφέρει ο Kim Unsong στα 100 κλασσικά κορεατικά ποιήματα (Poet, Μάρτιος 1986), που ήταν θεμελιώδους σημασίας για την εισαγωγή του sijo στη Δύση, οι στίχοι των ποιητριών(κυρίως Kisaeng) της κλασικής περιόδου ήταν 

επαναστατικοί και δημιουργικοί στα θέματα και τα περιεχόμενά τους. Αγνοώντας την κομφουκιανική  τυπικότητα και την ηθική υποκρισία, τα απογυμνωμένα συναισθήματά τους έρεαν ελεύθερα ... Η γλώσσα που χρησιμοποιούσαν στα ποιήματα ήταν γλυκιά, παθιασμένη αλλά πολύ εξευγενισμένη με φρέσκες εικόνες, συχνά με χιουμοριστικές παρομοιώσεις και μερικές λεπτές καλυμμένες μεταφορές.

Όταν εμβαθύνουμε το sijo των  kisaeng - στην πραγματικότητα, πολλών ποιητών Sijo πριν από τον 18ο αιώνα - είναι απαραίτητο να έχουμε κατά νου ότι υπάρχουν λίγα πρωτογενή στοιχεία. Δεδομένου ότι τα sijo ήταν μέρος της προφορικής παράδοσης, τα περισσότερα πέρασαν από τραγουδιστή σε τραγουδιστή από στόμα σε στόμα. Λίγα είχαν γραφτεί μέχρι τον 18ο αιώνα από μελετητές βασιζόμενους κυρίως στη προφορική παράδοση. Μιλώντας ειδικά για τις Kisaeng, ο David R. McCann (Early Korean Book, 2000) μας θυμίζει: 

Πολύ λίγα άμεσα αρχεία παραμένουν από τη ζωή τους και δεν είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι μερικές από αυτές μπορεί να ήταν επινοήσεις, χαρακτήρες που κατοικούσαν στις ιστορίες αγάπης με άσχημο τέλος  που συνόδευαν τα τραγούδια Sjo που τους αποδίδονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου