Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Jano,η ροκ έκπληξη από την Αιθιοπία

  africanews
Η ροκ μουσική είναι ένα δημοφιλές είδος της μουσικής που δημιουργήθηκε ως «ροκ εν ρολ» στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1950. Απέκτησε παγκόσμια δημοτικότητα και η Αφρική δεν αποτελεί εξαίρεση.

Στην Αιθιοπία, το ροκ συγκρότημα Jano, η πρώτη αιθιοπική ροκ μπάντα φτιάχνει το ένα όνομά της. Συνθέτουν και παίζουν ροκ μουσική με ένα πολύ μοναδικό στυλ αναμιγνύοντας  τα  τοπικά στυλ μουσικής της χώρας με το δυτικό rock and roll.

«Υπάρχει πέντε κλίμακες τραγουδιού σαν τις μελωδίες στην αιθιοπική μουσική. Έτσι, όλες τους έχουν διαφορετικά συναισθήματα, έτσι όταν συγχωνεύονται με τον ροκ ήχο, δίνουν ένα τόσο όμορφο ήχο », δήλωσε ο Dibekulu Tafesse, ο τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος Jano.

Οι τραγουδιστές τραγουδούν στην Αμαρικά, τη κύρια γλώσσα της Αιθιοπίας και ο πληκτράς μερικές φορές μιμείται τον ήχο ενός masinko, ένα έγχορδο όργανο που χρησιμοποιείται για μουσική σε όλη την περιοχή.

Ακόμη ενσωματώνουν στη μουσική τους το χορό «Eskista», ένα παραδοσιακό Αιθιοπικό χορό που  εκτελείται από άνδρες και γυναίκες και  που είναι γνωστός για τη μοναδική έμφαση στην έντονη κίνηση των ώμων.

«Δοκιμάζαμε αυτό το ροκ  πράγμα, το ροκ υλικό, τις σκληρές κιθάρες και τα βαριά τύμπανα και όλα αυτά. Και όταν δοκιμάζαμε κι αυτό τότε  (ο Αμερικανός παραγωγός Bill Laswell) είπε , κάτι σαν ουάου, αυτό θα μπορούσε να είναι ο επόμενος ήχος σας. Αυτό ακούγεται πολύ καλό με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της μουσικής », είπε ο Mikeal Hailu, ο μουσικός διευθυντής και κιθαρίστας της μπάντας.

Αν και η μουσική κουλτούρα της Αιθιοπίας έχει βιώσει μια αναγέννηση  τα χρόνια από την αποπομπή του  Μενγκίστου το 1991 , η ροκ μουσική δεν έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ.

Όταν οι Jano άρχισαν να παίζουν μετά από δύο χρόνια πρόβες, το κοινό μερικές φορές αιφνιδιάστηκε από το αντισυμβατικό στυλ τους.

«Ήταν ένα τεράστιο ρίσκο, διότι η ροκ μουσική δεν είναι τόσο διάσημη εδώ, εξαιτίας πολλών λόγων, και προσπαθώντας  να το  αψηφήσουμε αυτό και να ακολουθήσουμε τον δρόμο μας για να κάνουμε πράγματα, και  να έχουμε τη δική μας οπτική γωνία αυτής της μουσικής εδώ στην Αιθιοπία ήταν λίγο τρομακτικό όταν προσπαθούσαμε να βγάλουμε το άλμπουμ μας », δήλωσε ο μουσικός διευθυντής.

Το συγκρότημα παίζει εντός των συνόρων αλλά τακτικά παίζει στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων της Μέσης Ανατολής, των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Στην εκδήλωση του περασμένου έτους των αφρικανικών Μουσικών Βραβείων, η μπάντα ήταν υποψήφια για το καλύτερο αφρικανικό συγκρότημα και το καλύτερο συγκρότημα της αφρικανικής ροκ, η πρώτη τους αφρικανική υποψηφιότητα για βραβείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου