Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Οι "χαμένες" γλώσσες του Κονγκό

«Χάσει» γλώσσες Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι

africanews

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι η πατρίδα του ενός δεκάτου των γλωσσών του κόσμου.

Στην πρωτεύουσα Κινσάσα, η Cocolette Collo κατάγεται από τους Λούμπα, ένα λαό που κατάγεται από το κεντρικό τμήμα της χώρας, κυρίως στην ταραγμένη περιοχή του Κασάι.

Όμως, δεν μπορεί να μιλήσει Τσιλούμπα. Μιλά  άπταιστα Σουαχίλι, Κινιαρουάντα Λινγκάλα και Γαλλικά.

Ανησυχεί ότι μερικές από τις τοπικές γλώσσες θα εξαφανιστούν μέσα σε λίγα χρόνια.

«Δεν πιστεύω ότι η μητρική μου γλώσσα, θα εξακολουθεί να υπάρχει σε 10 ή 15 χρόνια θα εξαφανιστεί γιατί οι γονείς δεν μιλούν Τσιλούμπα και πώς μπορούμε να τη διδάξουμε στα παιδιά μας; Είναι δύσκολο."

Ο Kambayi Bwatshia, ο οποίος διδάσκει ιστορία στη Κινσάσα στο Πανεπιστήμιο  UPN, είπε ότι «οι ηλικιωμένοι μιλούν στη γλώσσα του χωριού για να επιβιώσουν», ενώ οι νέοι «ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους.»

«Σήμερα τα παιδιά μας δεν μαθαίνουν Τσιλούμπα, Λινγκάλα, Lomongo, Kingwaka, Kingwandi, Kimbala, Kisuku στο σχολείο. Υπάρχουν σχεδόν 450 γλώσσες. Μας λένε ότι εμποδίζει την ανάπτυξη, όχι, αυτό έγινε εν γνώσει από εκείνους που μας αποίκισαν, το Βέλγιο πρώτα και από όλους τους άλλους.»

Όταν η πρώην βελγική αποικία απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960, οι αρχές επέλεξαν τη γαλλική ως επίσημη γλώσσα, αν και ακόμη και σήμερα δεν τη καταλαβαίνει όλος ο πληθυσμός.

Ενώ κάποιοι στη χώρα των πάνω από 70 εκατομμυρίων  ανθρώπων μπορεί να μιλούν πολλές τοπικές γλώσσες, οι ανερχόμενοι συχνά  διδάσκουν τα παιδιά τους μόνο γαλλικά ή γαλλικά και αγγλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου