Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Νεσαουαλκόγιοτλ,ο ποιητής αυτοκράτορας

inside-mexico

“Yo soy Nezahualcóyotl, Soy el cantor”  
"Είμαι ο Νεσαουαλκόγιοτλ , είμαι ο τραγουδιστής"



Ηγέτης, ποιητής, πολεμιστής, αρχιτέκτονας·ο Νεσαουαλκόγιοτλ ήταν ένας μεγάλος στοχαστής, σοφός και πολυτάλαντος.Ο Νεσαουαλκόγιοτλ γεννήθηκε στο Texcoco το 1402 .



Ήταν γιος της πριγκίπισσας Matlalcihuatzin , κόρης του Huitzilíhuitl , βασιλιά των Αζτέκων και  δεύτερου άρχοντα του Τενοχτιτλαν και του  Ixtlilxóchitl έκτου άρχοντα του Chichimec και άρχοντα του Texcoco .



Κατά τη γέννησή του  ονομάστηκε Acolmiztli ή Ισχυρό Πούμα, αλλά οι τραγικές συνθήκες που έζησε στην εφηβεία του, τον έκαναν να αλλάξει το  όνομά του σε Νεσαουαλκόγιοτλ , ή Πεινασμένο Κογιότ.



Η όχθη της λίμνης του Texcoco τον 15ο αιώνα ήταν πυκνοκατοικημένη αφού η  λίμνη  διευκόλυνε τις επικοινωνίες, αλλά από την άλλη πλευρά, αυτός ο εξαιρετικά πυκνός πληθυσμός προκαλούσε την εξάντληση των κατάλληλων εδαφών για συγκομιδή και καλλιέργεια.







Λόγω αυτού του προβλήματος κάποιες φυλές άρχισαν να επεκτείνουν τα εδάφη τους σε περιοχές με μεγάλο γεωργικό δυναμικό. Οι ενέργειες αυτές δημιούργησαν εχθρότητα και πολέμους μεταξύ των φυλών της λίμνης, με πιο  αξιοσημείωτη αυτή που  πραγματοποιήθηκε  εις βάρος του λαού του Azcapotzalco .



Η πόλη τους είχε εξαντλήσει τα καλλιεργήσιμα εδάφη και μην μπορώντας  να θρέψουν τους ανθρώπους τους, στη συνέχεια κατέλαβαν το έδαφος των  Texcoco .

Ο Νεσαουαλκόγιοτλ , μόνο δεκαέξι ετών, αντιμετώπισε την εισβολή των  Tepanec υπό την ηγεσία από τον του άρχοντα του Azcapotzalco , Tezozómoc , του  οποίου η πρόθεση ήταν να δολοφονήσει τον πατέρα του και όλη την οικογένειά του για να μπορέσει  να πάρει στην κατοχή του θρόνου.



Ο Νεσαουαλκόγιοτλ ήθελε να αποκρούσει και να αντιμετωπίσει την επίθεση, αλλά ο πατέρας του προτίμησε να φύγουν και να παραμείνουν κρυμμένοι μέχρι να βρουν υποστήριξη από τις γειτονικές φυλές.



Ο βασιλιάς και ο πρίγκιπας τουTexcoco   βρήκαν καταφύγιο στις σπηλιές του Tzinacanoztoc και Cualhyacac , ενώ οι εισβολείς Tezozómoc έψαχναν  την πόλη και τις γύρω περιοχές είναι για να τους βρουν.



Δεν μπορούσαν να κρυφτούν εκεί για πολύ καιρό, και έτσι ο Ixtlilxóchitl διέταξε το γιο του να πάει μέσα στο δάσος, ενώ ο ίδιος και μερικοί πιστοί άνδρες προσπάθησαν, με μικρή επιτυχία, να κρατήσουν τους κατακτητές  της πόλης.



Ο Νεσαουαλκόγιοτλ επέστρεψε και πήγε στη Tlaxcala , διέταξε τους υποστηρικτές της να εγκαταλείψουν την αντίσταση, ενώ βρήκε έναν τρόπο να τους απελευθερώσει από  την τυραννία.



Ο Tezozómoc προσφέρει μια μεγάλη ανταμοιβή για την σύλληψη του, αλλά ο Νεσαουαλκόγιοτλ με την  οξύνοια του, κατάφερε να εξαπατήσει τους διώκτες του, μέχρι που οι σύζυγοι των αρχόντων του Τλατελόλκο και του Μεξικού το 1420, έπεισαν τον  Tezozómoc να τον συγχωρήσει.



Μετά το θάνατο του Tezozómoc το 1427, τον διαδέχθηκε ο Maxtla . Έστησε πολλές ενέδρες στον  Νεσαουαλκόγιοτλ , καμία από τις οποίες δεν  ήταν επιτυχημένη.



Ο Νεσαουαλκόγιοτλ διοργάνωσε ένα κοινό μέτωπο με μεγάλες διπλωματικές δεξιότητες και ικανότητες, προσελκύοντας  άλλες πόλεις που ήταν δυσαρεστημένες με την τυραννία των  Tepanec , κυρίως τις Huejotzincas και Tlaxcaltecas .



Ο στρατός του, που αποτελούνταν από περισσότερα από χίλια άτομα, πέτυχε την κατάκτηση των Acolman και Otumba, και κατάφερε να πάρει το Texcoco .



Μετά απελευθέρωσε τις πόλεις Τλατελόλκο και Tenochtitlan  μετά από μια τεράστια μάχη, και μετά από 114 ημέρες,  ο  Νεσαουαλκόγιοτλ κατέστρεψε το Azcapotzalco .



Ο Νεσαουαλκόγιοτλ σκότωσε τον Maxtla στη μάχη. Αποφασισμένος να δημιουργήσει μια ένδοξη εποχή στο Μεξικό, ο ίδιος συνέταξε τη συμφωνία της Τριπλής Συμμαχίας με τον Totoquihuatzin , άρχοντα του Tacuba , και τον Itzcóatl , άρχοντα του Τενοχτιτλαν .


Ο Tacuba εξαφανίστηκε από τη σκηνή κάποια στιγμή μετά την ολοκλήρωση του αγώνα , αλλά η συνεργασία του κράτησε όλη τη διάρκεια του 15ου αιώνα.



Ο Νεσαουαλκόγιοτλ έχασε την εξουσία  από τα χέρια του εξαγριωμένου Acolhuas και αναζήτησε καταφύγιο στο δάσος Chapultepec , αν και το 1429 είχε ανακτήσει τη δύναμή του  για μια ακόμη φορά και μεταφέρθηκε την κυρίαρχη  θέση του στη λίμνη υπέρ της Τενοχτιτλαν , η οποία μετατράπηκε σε μια ανεξάρτητη πολιτεία .



Μετά το θάνατο του  Νεσαουαλκόγιοτλ κατά το έτος 1472, ο γιος του, Nezahualpilli , ανήλθε στο θρόνο για να συνεχίσει να κυβερνά με τα ίδια επεκτατική πολιτική που ασκήθηκε από τον πατέρα του μέχρι  το 1516.

Ο Νεσαουαλκόγιοτλ πραγματοποίησε ένα μεγάλο αρχιτεκτονικό επίτευγμα στο Texcoco , όπου έχτισε πολλούς κήπους, υδραγωγεία, μνημεία και παλάτια.

Μεταξύ των πιο περίλαμπρων δημιουργιών του είναι το υδραγωγείο που είχε κατασκευαστεί για την παροχή πόσιμου νερού στο  Τενοχτιτλαν στο δάσος του Chapultepec , και ένα υπέροχο παλάτι που είχε λουτρά σκαλισμένα από βράχο.



Σήμερα, περίπου τριάντα ποιητικές συνθέσεις που γράφτηκαν από τον Νεσαουαλκόγιοτλ επιβιώνουν.



Η ποίησή του έχει μια βαθιά φιλοσοφία που του έδωσε, κατά τη διάρκεια της ζωής του, τον τίτλο του σοφού ανθρώπου.



Η ποίησή του αγγίζει ουσιώδη θέματα που υπερβαίνουν το χρόνο.



Περιέχει αυτοβιογραφικά στοιχεία που μιλούν για την πορεία του ως πολεμιστή, που τώρα χρησιμεύουν ως ιστορικές αναφορές.



Θλίβεται για το μεταβατικό χαρακτήρα των εγκόσμιων, ενώ την ίδια στιγμή γιορτάζει την άφιξη της εποχής της βροχής, τη γέννηση των λουλουδιών, και το τραγούδι της άνοιξης.



Ικετεύει τα ζωντανά πλάσματα να μην μαραζώσουν  και λαχταρά για την ύπαρξη μετά  το θάνατο. Μερικές στιγμές φαίνεται σαν να μιλάει σε ένα μοναδικό Θεό.



Η λεπτότητα και η μαεστρία της γλώσσας του, έχει την ικανότητα να διατηρεί ένα τεράστιο  συμβολικό και λυρικό βάρος, ακόμα και σε άλλες γλώσσες .



Η πνευματική λαμπρότητα του Texcoco , τώρα γνωστή ως η Χρυσή Εποχή του Texcoco , όπου αναπτύχθηκαν οι τέχνες,ιδρύθηκε  η πολιτική τάξη , και ενθαρρύνθηκαν ο πολιτισμός και η εκπαίδευσης αποδίδεται στον Νεσαουαλκόγιοτλ.



Η απίστευτη πολιτιστική ανάπτυξη στο Texcoco ξεπέρασε τα σύνορα και επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τις γύρω περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου