Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Κόναν και Έλρικ

 





Οι δυο πιο επιφανείς ήρωες της λογοτεχνίας fantasy(αυτό το είδος που παλιά στα χωριά μας αποκαλούσαμε sword and sorcery) είναι ο Κόναν του Χάουαρντ και ο Έλρικ του Μούρκοκ. Αμερικανός ο πρώτος συγγραφέας, Βρετανός ο δεύτερος. Τους δύο ήρωες χωρίζουν τρεις δεκαετίες καθώς ο Κόναν μας πρωτοσυστήθηκε το 1932 ενώ ο Έλρικ το 1961. Αυτά τα τριάντα χρόνια αλλά και ο Ατλαντικός Ωκεανός που χωρίζουν τους δύο ήρωες φαλινεται πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις τόσο μεγάλες διαφορές των δύο. 

Στη περίπτωση του Κόναν, ο Χάουαρντ αποθεώνει τη δύναμη του ήρωα, την ικανότητά του να χαράσσει το δρόμο του με το σπαθί του αψηφώντας θεούς και δαίμονας και κατακτώντας ό,τι υπάρχει που να μπορεί να κατακτηθεί. Επιπλέον, ο Κόναν έχει μια αντιπάθεια στη μαγεία και ο τρόπος σκέψης και δράσης του είναι πολύ ξεκάθαρος. Δεν του αρέσουν τα κόλπα και οι πονηριές. Είναι ευφυής στρατηγικά αλλά και πάντα ευθύς. 

Από την άλλη ο Έλρικ είναι γεννημένος με ασθενές αίμα, το κορμί του χρειάζεται βότανα για να διατηρείται, πάσχει από αλμπινισμό, είναι γνώστης της τέχνης της μαγείας, δέσμιος του καταραμένου σπαθιού του και της μοίρας που οι θεοί του χάους έχουν ετοιμάσει γι' αυτόν. Δεν είναι ιδιαίτερα ηρωικός τύπος, δε χαίρεται τη μάχη σε αντίθεση με τον Κόναν και καταφεύγει συχνά πυκνά σε τεχνάσματα και κόλπα.

Πρόκειται για δυο εντελώς αντίθετους μα το ίδιο ενδιαφέροντες ήρωες, οι οποίοι είχαν για πολύ καιρό μια παράλληλη πορεία. Φιλοξενήθηκαν σε τραγούδια metal συγκροτημάτων(Manilla Road, Cirith Ungol, Domine, Blind Guardian, Blue Oyster Cult, Hawkwind, Battleroar, Ironsword κλπ), έγιναν παιχνίδια στον υπολογιστή, σε κονσόλες, επιτραπέζια, ευτύχησαν να έχουν εξαιρετικές μεταφορές στο χώρο των κόμικς και τέλος ο Κόναν είχε τρεις κινηματογραφικές μεταφορές(μία πολύ επιτυχημένη, μία έτσι κι έτσι και μία αποτυχημένη αν και την αδίκησαν τη τελευταία ταινία κατά τη προσωπική μου άποψη) ενώ ακούγεται πως ετοιμάζεται και μια τηλεοπτική μεταφορά του Έλρικ.

Φυσικά και οι δύο αποτέλεσαν μεγάλες επιρροές για τους ήρωες του συγκεκριμένου λογοτεχνικού ιδιώματος, αφού κατακλύστηκαν οι σελίδες είτε με ευγενείς βαρβάρους σαν τον Κόναν ή ασπρομάλληδες ξιφομάχους σαν τον Έλρικ. Ο τελευταίος ήρωας που εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές οθόνες, ο Witcher, είναι μια καλή μίξη και των δύο κι ας μην το παραδέχονται ούτε ο συγγραφέας ούτε οι οπαδοί του...

Οι δυο ήρωες εκφράζουν τη χώρα και την εποχή τους. Ο Κόναν τις ΗΠΑ του '30 που ετοιμάζονται σιγά σιγά να πάρουν την πρωτοκαθεδρία στο ποιος θα ορίζει τις διεθνείς εξελίξεις γι' αυτό και η δύναμη και η ορμή αλλά και η δίψα για περιπέτειες και κατακτήσεις παίζουν κυρίαρχο ρόλο στο χαρακτήρα αυτόν ενώ ο Έλρικ τη Βρετανία του '60 που αρχίζει και βλέπει με άλλο μάτι το αυτοκρατορικό παρελθόν της και αρχίζει να του ασκεί κριτική. Γι' αυτό και ο ήρωας ξεκινά μια αναζήτηση που ελπίζει πως θα τον βοηθήσει να αλλάξει τους τρόπους της κάποτε αυτοκρατορικής χώρας του.

Παρά τις διαφορές τους και οι δύο ήρωες είναι άκρως ενδιαφέροντες και αν εμπιστευτείτε τον ελεύθερο χρόνο σας στις περιπέτειες και τις αναζητήσεις τους αυτοί σίγουρα θα σας ανταμείψουν .

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου