Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Η καθημερινή ποίηση των ανθρώπων του Καυκάσου : Το κατάστημα # 22


https://jam-news.net/people-of-the-caucasus-series-irina-parastaeva-south-ossetia/

Το κατάστημα # 22 πουλούσε ψωμί στην οδό Gagloev στην περιοχή όπου ζούσε η εβραϊκή κοινότητα στην πόλη Tskhinval. Το 1989, όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της αντιπαράθεσης μεταξύ των Οσετίων και των Γεωργιανών, έφυγαν σχεδόν όλα τα μέλη της κοινότητας.

Η Irina Parastaeva είναι 64 ετών και θυμάται το κατάστημα από τότε που ήταν τεσσάρων . Ερχόταν  στο Τσκινβάλ από το χωριό Μπακατικάου μαζί με τη γιαγιά της για να επισκεφτεί την Έβα, μία συγγενή. Η Eva ήταν ανύπαντρη και περηφανευόταν πως ήταν  μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος από τότε που ήταν 17 ετών.

Το κατάστημα ειδικευόταν στην πώληση υφασμάτων και την εποχή εκείνη το διήυθηνε μια εβραϊκή οικογένεια. Κάποτε η Ιρίνα είδε μια κούκλα και ζήτησε από τη γιαγιά της να της  την αγοράσει. Ο πωλητής αρνήθηκε να πουλήσει την κούκλα και η Irina θυμάται ακόμα τον πόνο που ένιωσε από την άρνηση. Έφτιαξε μόνη της  μια κούκλα , χρησιμοποιώντας κλαδιά για  πόδια και  ύφασμα για το υπόλοιπο σώμα της κούκλας. Και  έπαιζε  μαζί της για πολύ καιρό.

Μετά το 1970, το κατάστημα άρχισε να πουλάει τρόφιμα και ψωμί. Και έκλεισε για τα καλά αφού υπέστη βλάβη κατά τη διάρκεια του πολέμου του Αυγούστου του 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου