Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Τι είναι τα senryu-Οι διαφορές από τα haiku

Japanee Senryu

doyouknowjapan.com


Περιγράφει τα συναισθήματα των ανθρώπων με  χιούμορ

Senryu (川 柳) είναι μια πολύ μικρή μορφή ιαπωνικής ποίησης παρόμοια με το Haiku. Και αυτό αποτελείται από τρεις φράσεις των 5, 7 και 5 συλλαβών με τους ίδιους τρόπους όπως το Haiku. Ωστόσο, τα Senryu τείνουν να ασχολούνται με τα ανθρώπινα κουσούρια ενώ τα Haiku τείνουν να ασχολούνται με τη φύση, και τα Senryu είναι συχνά κυνικά ή σκοτεινά χιουμοριστικά ενώ τα Haiku είναι πιο σοβαρά. Παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων και την ψυχολογία του ανθρώπινου νου. Υπάρχει μια άλλη πλευρά του senryu, μια πιο σοβαρή πλευρά που εκφράζει τις κακοτυχίες, τις κακουχίες και την πικρία της ανθρωπότητας. Senryu που είναι σοβαρά για τον ρομαντισμό, το σεξ, την οικογένεια, τη φιλία, το γάμο και το διαζύγιο - Senryu που εκφράζουν άλλες διαθέσεις και ανθρώπινα συναισθήματα όπως αγάπη, μίσος, θυμό, ζήλια, θλίψη, θλίψη και φόβο -senryu που απεικονίζουν  την γυμνή  πραγματικότητα της ανθρώπινης κατάστασης - τα γεγονότα, τη μόδα, τον αθλητισμό, τα κοινωνικά ζητήματα και τον τρόπο ζωής του λαϊκού πολιτισμού - Senryu που εκφράζουν το πάθος και την πληρότητα της καρδιάς. 
Σε αντίθεση με το Haiku, το Senryu δεν περιλαμβάνει ένα Kireji (λέξη κοπής), και γενικά δεν περιλαμβάνει Kigo (εποχιακή λέξη) ή Kidai (εποχιακό θέμα). 
Το  Senryu πήρε το όνομά του από τον ποιητή Seniku Karai (1718-1790) της εποχής του Edo, του οποίου η συλλογή Haifūyanagidaru (誹 風 柳 多 留) εισήγαγε το είδος στη δημόσια συνείδηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου