Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Η προσβάσιμη ποίηση της Rupi Kaur


Αποτέλεσμα εικόνας για rupi kaur


npr.org

Η  Ρούπι Κάουρ έχει ονομαστεί "ποπ αστέρι της ποίησης". Είναι 24 ετών. μετανάστευσε από την Ινδία στον Καναδά όταν ήταν 4 ετών. Και είναι διάσημη για τα ακατέργαστα, μινιμαλιστικά ποιήματα που δημοσιεύει στο Instagram για τους 1,6 εκατομμύρια οπαδούς της. 

Αλλά τα κοινωνικά μέσα και η ποίηση δεν τα πάνε πάντοτε καλά μαζί - η Κάουρ επικρίθηκε πως αμελεί το βάθος υπέρ της προσέγγισης του ευρύτερου δυνατού ακροατηρίου στο Ίντερνετ. "Νομίζω ότι το θέμα είναι ότι έχουμε μια μορφή τέχνης που είναι άκρως παραδοσιακή - δηλαδή την ποίηση - και έπειτα έχουμε αυτό το άλλο πράγμα που είναι νέο και αρκετά μη παραδοσιακό, το οποίο είναι φυσικά τα κοινωνικά μέσα», λέει η  Kaur. "Και έτσι οι θεματοφύλακες αυτών των δύο πραγμάτων είναι κάπως συγκεχυμένοι αυτή τη στιγμή".

Αυτή η σύγχυση δεν εμπόδισε το πρώτο βιβλίο, "γάλα και μέλι",της Kaur από το να μπει  στους καταλόγους των ευπώλητων. Τώρα κυκλοφορεί τη δεύτερη συλλογή της, που ονομάζεται "Ο ήλιος και τα λουλούδια της" .

Κύρια σημεία της συνέντευξης

Για την απόφαση να μοιραστεί την ποίησή της

Πάντα έγραφα  ποίηση για να τη βγάλω σε χαρτί, αλλά υπήρξε μια βραδιά ανοικτού μικροφώνου  και είχα αυτή την τρελή ​​και γελοία ιδέα να γράψω ένα απαίσιο ποίημα. Και πήγα εκεί, σηκώθηκα στη σκηνή και το παρουσίασα, και συνέβη  κάτι εκπληκτικό  όταν βρισκόμουν στη σκηνή και ήταν ο τρόπος με τον οποίο το μικρόφωνο πήρε τη φωνή μου και πώς είχα όλα αυτά μάτια να κοιτάνε σε μένα και δεν είχα αισθανθεί ποτέ κάτι τόσο ευχάριστο και τόσους πολλούς ανθρώπους να προσέχουν σε μια ιδέα μου.

Γιατί αποφάσισε να γράψει ένα κακό ποίημα

Τότε, σκέφτηκα ότι ήταν υπέροχο ... Νόμιζα ότι ήταν καταπληκτικό, όλοι ήταν σούπερ καλοί και σούπερ υποστηρικτικοί, αλλά χρόνια αργότερα, όταν συνειδητοποίησα ότι ήταν πραγματικά κακό ήταν όταν ένας από τους τύπους ... ήρθε σε μένα  και είπε κάτι σαν , "Δεν πρόκειται να πω ψέματα, τη πρώτη φορά που σε είδα να απαγγέλεις, το ποίημα ήταν απαίσιο , αλλά τώρα είσαι πραγματικά πολύ καλή!"

Σχετικά με τις επικρίσεις του στυλ της

Δεν απαντώ, γιατί νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το ότι η ποίησή μου να είναι πολύ προσιτή. Η τέχνη πρέπει να είναι προσβάσιμη από τις μάζες και όταν αρχίζουμε να την προσαρμόζουμε με τρόπο που να κρατά τους ανθρώπους έξω, τότε υπάρχει ένα ζήτημα. Όπως, για ποιους δημιουργούμε πραγματικά την τέχνη; Και έτσι  σκέφτομαι για ποιους δημιουργούσα τέχνη από την αρχή - ήταν για τον εαυτό μου και για τους ανθρώπους που δεν είχαν πρόσβαση σε συγκεκριμένους τύπους αγγλικής γλώσσας. Δεν μπόρεσα να μιλήσω αγγλικά μέχρι που έφτασα στο δημοτικό σχολείο, κι έτσι η δική μου επιλογή ύφους, όλες οι προσιτές επιλογές που έκανα, είναι να σιγουρευτώ ότι είναι προσαρμοσμένη στο πρόσωπο που ήμουν όταν μεγάλωνα.

Αυτή την ιστορία επιμελήθηκαν για το ραδιόφωνο οι Jacob Conrad και Alyssa Edes και προσαρμόστηκε για το διαδίκτυο από την Petra Mayer

2015-01-21-tumblr_n6zk5bR0F11sn0z5fo1_1280.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου