Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Η πόλη Sulaimani του Κουρδιστάν τιμά τον μεγάλο ποιητή Sherko Bekas

Sherko Bekas. Photo: Rudaw/ Sartip Othman
rudaw
Sulaimani, Περιφέρεια Κουρδιστάν -Διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες έχουν προγραμματιστεί για το φετινό εορτασμό του φημισμένου Κούρδου ποιητή Sherko Bekas , που περιλαμβάνει την ανέγερση ενός αγάλματος στην πόλη Sulaimani. 

«Θεώρησα απαραίτητο να δημιουργήσω ένα σύγχρονο άγαλμα του νεκρού ποιητή, Sherko Bekas. Βρήκα μερικές διαφορετικές φωτογραφίες του Bekas πριν από λίγους μήνες. Στη συνέχεια, η ιδέα της δημιουργίας ενός διαφορετικού αγάλματος ήρθε στο μυαλό μου,» είπε ο Wushyar Saeed, ένας καλλιτέχνης, στο Rudaw. 

Ο Saeed είπε ότι το άγαλμα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ολοκλήρωσης. 

«Έχω χρησιμοποιήσει ένα νέο στυλ που είναι μωσαϊκό. Το μέγεθος του αγάλματος είναι ένα μέτρο και 50 εκατοστά, το οποίο είναι από  ενισχυμένο υαλοβάμαβακα. Το έργο χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση πολιτισμού και τέχνης της Sulaimani .  

Ο Sherko Bekas είναι ο γιος του διάσημου Κούρδου ποιητή Fayeq Bekas. Ο Sherko Bekas γεννήθηκε στις 2 Μαΐου, 1940 στη Sulaimani. Πέθανε από καρκίνο στη Στοκχόλμη στις 4 Αυγούστου, 2013. Θάφτηκε εκεί όπου ήθελε, στο πάρκο Azadi στην πόλη Sulaimani. 

Θεωρείται ότι είναι ένας σύγχρονος Κούρδος ποιητής. Έγραψε πολλά βιβλία ποίησης. Πολλά από τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. 

Του δόθηκε το βραβείο Tokholski στη Σουηδία το 1987. Το βραβείο απονεμήθηκε σε αυτόν από τον τότε Πρωθυπουργός της Σουηδίας Egvar Carlson. 

Διορίστηκε υπουργός Πολιτισμού της πρώτης περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) το 1992. Ίδρυσε τη Sardam Publishing το 1998. Συνένωσε  και δημοσίευσε το έργο του, 8.000 σελίδων, το 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου