Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Το ψέμα...

 



 Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι λατρεύουμε το ψέμα. Μας αρέσει να το λέμε, να το διακινούμε, να το ακούμε και τελικά να το πιστεύουμε. Δεν είναι λίγες οι φορές εκείνες που το ψέμα που ξεστομίζουμε δεν έχει αποδέκτη μόνο κάποιο άλλο πρόσωπο αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. Λέμε τόσο πειστικά ψέματα μερικές φορές που κι εμείς οι ίδιοι τα πιστεύουμε. Και μετά εκπλησσόμαστε αν τα αποτελέσματα δεν συνάδουν με τα ψέματα που είπαμε. 

 Τα ψέματα είναι οι στυλοβάτες της ζωής και της κοινωνίας. Στα ψέματα βασίζονται διακρατικές συμφωνίες, οικονομικές επενδύσεις, εκλογές κυβερνήσεων, γάμοι, φιλίες, οικογένειες και άλλα πολλά. "Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη σας", "φέρνουμε θέσεις εργασίας και καλούς μισθούς", "μόνο εσένα αγαπώ", "μα και βέβαια είμαστε φίλοι", "ναι, διάβασα τα μαθήματά μου". Όλα αυτά. τα απλά, μικρά, καθημερινά ψεματάκια συμβάλλουν στην ειρηνική συνύπαρξη, στην ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή και βοηθούν τις κοινωνίες και την ανθρωπότητα ολόκληρη να πορεύονται, να ευημερούν και να εξελίσσονται. Καμιά φορά η αλήθεια, αγενέστατη και αδιάκριτη διακόπτει αυτόν τον ονειρικό παράδεισο αλλά πρόκειται περί ατυχών παρενθέσεων και τίποτα παραπάνω. 

 Οι βουδιστές και κάτι άλλοι τέτοιοι περίεργοι ανατολίτες πιστεύουν πως όλη η ζωή είναι ένα ψέμα. Κάνουν λάθος. Η ζωή είναι μια αλήθεια, μια πραγματικότητα, η οποία βασίζεται, στηρίζεται και θρέφεται από το ψέμα. Το οποίο ψέμα, αθώο ή πιο...πονηρό, δεν είναι κάτι το παρεξηγήσιμο. Είναι μόνο η προβολή του ονείρου στην πεζή πραγματικότητα. Γι' αυτό προτείνω να αγκαλιάσουμε το ψέμα, να το αποδεχτούμε, να του φερθούμε όμορφα και να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί. Κάνει τη καθημερινότητα τόσο μα τόσο όμορφη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου