Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Ο "επικίνδυνος ποιητής " Ahmad Shamlou


Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας εμπόδισαν τους οπαδούς του αείμνηστου ποιητή Αχμάντ Σάμλου, ο οποίος πίεζε για περισσότερες ελευθερίες και είχε απαγορευτεί μέρος της δουλειάς του  από διαδοχικές κυβερνήσεις, να τιμήσουν την 18η επέτειο από το θάνατό του.


Ο ιρανός ποιητής Αχμάντ Σαμλού  (1925-2000)
(έργο του Μποζόργκμερ Χοσεϊνπούρ )

Αυτόματη μάρτυρας δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RFE / RL ότι δέκα υποστηρικτές του Σαμλού προσπάθησαν να πραγματοποιήσουνεπιμνημόσυνη τελετή στον τάφο του σε νεκροταφείο στην πόλη Καράι, δυτικά της Τεχεράνης, στις 24 Ιουλίου. 

Ωστόσο, οι δυνάμεις ασφαλείας έκλεισαν τις πύλες του νεκροταφείου για να αποφευχθεί οποιαδήποτε συγκέντρωση στον τάφο του Σαμλού, είπε ένα μέλος της Ένωσης Συγγραφέων του Ιράν που προσπάθησε να παρευρεθεί στην εκδήλωση. 

Ο Σαμλού, ο οποίος έγραψε ποιήματα που περιγράφουν μια ατμόσφαιρα φόβου και καταπίεσης μετά την επανάσταση του 1979 που ανέτρεψε τον Σάχη και οδήγησε στην ισλαμική κυριαρχία, θεωρείται από πολλούς ότι ήταν ο πιο σημαντικός σύγχρονος ποιητής του Ιράν. 

Κάποια από τα έργα του απαγορεύτηκαν στο Ιράν από τη κοσμική διακυβέρνηση του Σάχη που υποστηριζόταν από τη Δύση.



Οι αρχές κατά τα παρελθόντα χρόνια εμπόδισαν επανειλημμένα τους ανθρώπους να τιμήσουν τον θάνατο του Σαμλού και να τελούν μνημόσυνα στον τάφο του στο Karaj. 

Φέτος, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι οι πύλες του νεκροταφείου παρέμειναν κλειστές αφού οι δυνάμεις ασφαλείας διασκόρπισαν το πλήθος. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, συνελήφθησαν μέχρι πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων δύο μέλη της Ένωσης Συγγραφέων, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν πιεστεί από τις αρχές. 

Ένας από τους κρατούμενους αργότερα απελευθερώθηκε, ανέφεραν ρεπορτάζ . 

Ο Shamlou τιμήθηκε με το Βραβείο Ελευθερίας της Έκφρασης από τη Human Rights Watch (HRW) για τις προσπάθειές του για την υποστήριξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Πέθανε στην Τεχεράνη το 2000.

... Payvand News - 07/26/19 ... -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου