Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Ποίηση στη βουλή

Τασούλας προεδρείο της Βουλής

https://www.iefimerida.gr/politiki/poios-einai-o-kostas-tasoylas-proedros-tis-boylis

Επικός μελετητής του Καβάφη – μπορεί επί ώρες να απαγγέλλει από στήθους τα ποιήματά του- ο Κώστας Τασούλας, ο νέος πρόεδρος της Βουλής με το ρεκόρ ψήφων, είναι ένας ευπατρίδης με χιούμορ υποδόρια καυστικό, ένας ρομαντικός της ποίησης, ρεαλιστής της ιστορίας, ο άνθρωπος που έφερε την Αμάλ Κλούνεϊ στην Ελλάδα.

Ναι, η Βουλή από σήμερα μπαίνει οριστικά σε μια νέα εποχή. Στη θέση των απεγνωσμένων φωνών «φρουρά, φρουρά», οι βουλευτές του νέου σώματος θα ασκηθούν εντατικά στην ποίηση, στα αποφθέγματα σπουδαίων ανδρών, σε παραπομπές σε ιστορικά δοκίμια, αλλά και σε αστραπές χιούμορ σκωπτικού, αγγλοσαξωνικού που δεν έχουν συνηθίσει (και που ειλικρινά ελπίζουμε να είναι σε θέση να κατανοήσουν κάποιοι βουλευτές…). Διότι αυτά είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που απαρτίζουν την προσωπικότητα και τη δημόσια εικόνα του νέου προέδρου της Βουλής, του Κώστα Τασούλα, επί 19 χρόνια βουλευτή Ιωαννίνων.


Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα χρόνια της κοινοβουλευτικής του παρουσίας ήταν ο αγαπημένος των δημοσιογράφων που κάνουν τα παραπολιτικά σχόλια, αφού είχε πάντα ακαριαία έτοιμη την σωστή ατάκα για κάθε περίσταση, τον ιδανικό στίχο να κολλήσει σε όσα συνέβαιναν. Ο Κωνσταντίνος Καφάβης είναι αδιαμφισβήτητα ο μεγάλος του αγαπημένος ποιητής, γνωρίζει το έργο του τόσο όσο οι διεθνείς μελετητές του. Ακόμα και στην ομιλία του στη Βουλή σήμερα είχε έναν στίχο του κρυμμένο μέσα στο κείμενο – αυτή την παραπομπή στα βιαστικά και άπειρα όντα της στιγμής.

Γκουγκλάροντας την ατάκα Τασούλα

Βουλευτές και δημοσιογράφοι θα χρησιμοποιήσουν εξαντλητικά τα επόμενα χρόνια το google και την Wikipedia για να βρουν τα κείμενα στα οποία αναφέρεται ο κύριος Τασούλας και να βρουν το μήνυμα πίσω από τις λέξεις. Διανοητικά θα μας προκαλέσει σε διαδρομές που απαιτούν σύνθετη σκέψη. Με αυτή την έννοια, η προεδρία του θα είναι για όλους μια …. εκπαιδευτική διαδικασία.


Ο Κώστας Τασούλας χθες, στις 17 Ιουλίου έγινε 60 ετών. Μπαίνει στη νέα δεκαετία της ζωής του με έναν τίτλο βαρύ που θα του δώσει τη δυνατότητα να αφήσει το στίγμα του. Ανδρώθηκε πολιτικά πλάι στον Ευάγγελο Αβέρωφ, ενώ όλοι όσοι έζησαν κοντά στον αείμνηστο πολιτικό λένε πως αντιμετώπιζε τον Τασούλα ως τον γιο που δεν είχε. Εννιά χρόνια υπήρξε γραμματέας του, γνωρίζει τον βίο, το αρχείο του και βέβαια την πολιτική σκέψη του εμβληματικού πολιτικού του χώρου της Δεξιάς όσο λίγοι. Επηρεάστηκε όμως πολιτικά σαφέστατα και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, γοητεύτηκε από την σκέψη, τη στάση ζωής το ήθος του. Εξ ου και τον μνημόνευσε και στην ομιλία του στη Βουλή αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Στην πολιτική μπήκε μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπήρξε δήμαρχος Κηφισιάς πριν κατέλθει στον στίβο των εθνικών εκλογών το 2000 στο νομό Ιωαννίνων. Εκεί βρισκόταν συνεχώς, περισσότερες μέρες από τα Σαββατοκύριακα όπως συνηθίζουν οι βουλευτές της περιφέρειας. Όταν ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι υπουργοποιεί τον Κώστα Τασούλα ανακοινώνοντας ότι του δίνει το χαρτοφυλάκιο του Πολιτισμού, βρισκόταν στα Ιωάννινα και έσπευσε να επιστρέψει οδικώς για την ορκωμοσία απαντώντας στη διαδρομή σε όλα τα τηλεφωνήματα για συγχαρητήρια ακόμα και σε άγνωστους αριθμούς και ενώ οι διαπιστευμένοι του πολιτιστικού ρεπορτάζ προσπαθούσαν να μάθουν τα πάντα για αυτόν.


Η Αμάλ Κλούνεϊ στις υπηρεσίες Τασούλα

Ηταν αυτός που αποφάσισε να ανοίξει ξανά τον φάκελο των Γλυπτών του Παρθενώνα και ανέθεσε στο κορυφαίο νομικό γραφείο των Ρόμπερτσον και Πάλμερ να διερευνήσουν τις πιθανές νομικές λύσεις, έχοντας στην ομάδα τους την Αμάλ Κλούνεϊ. Κάπως έτσι το ταπεινό αλλά και ιστορικό υπουργείο της οδού Μπουμπουλίνας δέχθηκε τα παγκόσμια φώτα της δημοσιότητας όταν η Αμάλ διέσχισε το κατώφλι με την κόκκινη περιστρεφόμενη πόρτα και ανέβηκε στον πέμπτο όροφο, εκεί που η Μελίνα Μερκούρη είχε σχεδιάσει την εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών.


Για την επανένωση όπως είναι πλέον η ορολογία που χρησιμοποιεί η ελληνική πολιτεία. Ηταν όμως ο Κώστας Τασούλας και ο υπουργός που αποφάσισε να απομακρύνει από τη διεύθυνση του ΕΜΣΤ την ιδρυτική διευθύντριά του Αννα Καφέτση προκαλώντας αντιδράσεις τότε.


Η εκλογή του με τον αριθμό ρεκόρ των 283 ψήφων σημαίνει πολλά για όσα αντιπροσωπεύει και για τον σεβασμό που απολαμβάνει. Και δίνει βάσιμες ελπίδες ότι θα αναδείξει και το πολιτιστικό έργο που οφείλει να κάνει η Βουλή. Ο κύριος Τασούλας έχει σπουδάσει νομικά, είναι παντρεμένος με την Φανή Σταθοπούλου και έχουν μαζί μια κόρη, τη Μάγδα και έναν γιό, τον Αναστάση. Θα είναι ο 13ος πρόεδρος της Βουλής – αλλά σίγουρα ο φλεγματικός, αστός κύριος Τασούλας δεν είναι καθόλου προληπτικός και κάποιο στίχο του Καβάφη ή του Σεφέρη θα έχει εύκαιρο ως απάντηση στους δεισιδαίμονες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου