Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Η γιορτή αφήγησης παραμυθιών στην Κένυα ενώνει τους Αφρικανούς


africanews

Γιατί δεν κλέβουν τα κοτόπουλα; Πότε το φεγγάρι έμαθε να είναι ευγενικό ; Απαντήσεις σε αυτά τα μυστήρια δόθηκαν στο φεστιβάλ Re-Imagined Storytelling στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

Δεκάδες αφηγητές από την Αφρική και αλλού  συγκεντρώθηκαν για να αναβιώσουν μια ποικιλία ιστοριών ... μια παράδοση που ξεχάστηκε από καιρό .

Σύμφωνα με έναν Κενυάτη αφηγητή, την Wangui Wa Kamonji, η παράδοση της αφήγησης πρέπει να διατηρηθεί.


«Το παρελθόν μας είναι σημαντικό για μένα, η ιστορία μας είναι σημαντική για μένα και μίλησα λίγο γι' αυτό στην ιστορία που είπα στη σκηνή. Είναι αυτό που μας συνδέει με τις μνήμες, τους προγόνους μας και μας καθοδηγεί, μας διδάσκει πώς να ζούμε, πώς να γίνουμε καλοί άνθρωποι, πώς να αλληλεπιδρούμε με τους άλλους, πώς να αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον. Πώς τα κάνεις όλα αυτά; Οι ιστορίες είναι αυτές που μας καθοδηγούν, που είναι οι άγκυρές μας  , λέει η Kamonji.

Στην εποχή των smartphones και του Netflix, η  τέχνη της αφήγησης φαίνεται να εξαλείφεται σταδιακά, σύμφωνα με τη Maimouna Jallow, διοργανωτή του φεστιβάλ.

"Ξεκίνησα αυτό το ταξίδι περίπου πριν από τρία χρόνια και πήγα σε αρκετά μικρά χωριά σε αναζήτηση λαϊκών παραμυθιών από την Ανατολική Αφρική. Σχεδόν παντού πήγα, οι άνθρωποι δεν θυμούνταν τις ίδιες τους τις ιστορίες και η γενιά των ανθρώπων που μιλούσαν για αυτές τις ιστορίες προσεγγίζει τα 80, οπότε ήταν πολύ σημαντικό για μένα να δούμε πώς να διαφυλάξουμε όχι μόνο τις ιστορίες αλλά κυρίως την κουλτούρα της προφορικής διήγησης μύθων.''

"Πιστεύω επίσης ότι είναι πολύ διαφορετικό να βλέπεις τηλεόραση ή να διαβάζεις ένα βιβλίο, αλλά να έχεις  τον αφηγητή μπροστά σου, με ένα ακροατήριο που μπορεί να αλληλεπιδράσει με αυτό, είναι πολύ πολύτιμο πράγμα που διακινδυνεύουμε να χάσουμε" κατέληξε.

Με χαιρετισμό στους Αφρικανούς πολιτιστικούς γίγαντες. τους Thomas Sankara,  Fela Kuti και  Ama Ata Aidoo, οι αφηγητές ασχολήθηκαν με θέματα διαφθοράς, πολέμου, εμμονής με τη δόξα και τον υλισμό.

Έτσι, ποια είναι η απάντηση στην ερώτηση «γιατί δεν κλέβουν τα κοτόπουλα;» - επειδή το κοτόπουλο  σπατάλησε όλο τον πλούτο που του είχε αποδοθεί ως βασιλιάς των ουρανών. Όταν τα άλλα πτηνά ανακάλυψαν τις κακές του πράξεις,το εξόρισαν από τον αέρα και έγινε το αγαπημένο πιάτο του ανθρώπου. Μια νόστιμη λιχουδιά.

Έτσι, πάει η ιστορία.

REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου