Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Wakanoura,ο "ιερός τόπος" της ποίησης "waka"

Αποτέλεσμα εικόνας για Wakanoura
https://english.kyodonews.net/news/2019/06/1989dae6bfe1-wakanoura-keeps-attracting-people-as-holy-place-of-waka-poetry.html

Η Wakanoura, μια γραφική περιοχή στο νοτιοδυτικό τμήμα του νομού Wakayama, εγκωμιάστηκε για την ομορφιά της στην Man'yoshu, την παλαιότερη συλλογή των ιαπωνικών ποιημάτων "waka" που συντάχθηκε κάποια στιγμή μετά το 759 μ.Χ., συνεχίζει να προσελκύει τους ανθρώπους ως ο "ιερός τόπος" της ποίησης .

Η Wakanoura είναι εγγεγραμμένη ως "Οίκος Γραφικής Ομορφιάς" της Ιαπωνικής Κληρονομιάς και απέχει περίπου 20 λεπτά με το λεωφορείο από το σταθμό Wakayama της West Japan Railway Co. Έχει την παραλία Kataonami που εκτείνεται για λίγο περισσότερο από 1 χιλιόμετρο και ένα μικρό νησί, που ονομάζεται Imoseyama, στον κόλπο Wakaura.

Η Wakanoura προσφέρει πλούσια εποχιακή ομορφιά που αλλάζει από στιγμή σε στιγμή και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, με τους παλιρροιακούς λασπότοπους  να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται με την καθημερινή εισροή και εκροή του ωκεανού.

Αυτοκράτορες όπως ο Shomu και οι φεουδάρχες ηγέτες όπως ο Toyotomi Hideyoshi είχαν τόσο συγκινηθεί από τα τοπία της περιοχής που έγραψαν ποίηση waka.

Ο ναός Tamatsushima, που βλέπει στον κόλπο, έχει το ιερό της  Sotoorihime, της θεάς της ποίησης waka. Κοντά στην αίθουσα λατρείας στο ιερό βρίσκεται ένα πέτρινο μνημείο με χαραγμένο  ένα ποίημα του ποιητή Man'yoshu Yamabe no Akahito, ο οποίος υπηρέτησε τον αυτοκράτορα Shomu κατά τη διάρκεια της βασιλικής επίσκεψής του στη Wakanoura.

Το ιερό παρουσιάζει επίσης ποιήματα που συνεισφέρουν πολίτες, υπενθυμίζοντας στους επισκέπτες την παρουσία του ως ιερού τόπου της ποίησης  waka.

Ο Tokugawa Ieyasu, ο ιδρυτής και πρώτος σογκούν του σογκουνάτουTokugawa (1603-1868), αγάπησε επίσης την Wakanoura και ο δέκατος γιος του Yorinobu έχτισε το ιερό Kishu Tosho-gu σε ένα βουνό με θέα τους παλιρροιακούς λασπότοπους και φύλαξε εκεί τον πατέρα του.Ο Yorinobu έχτισε επίσης το Kankaikaku,ένα περίπτερο στο νερό, και ξεκίνησε ένα φεστιβάλ waka.

Στα μέσα του 19ου αιώνα, ο Tokugawa Harutomi ανέγειρε τη Furobashi, μια όμορφη τοξωτή πέτρινη γέφυρα που ταιριάζει με το τοπίο της Wakanoura και έκανε την περιοχή να φαίνεται πιο ελκυστική.

Οι επισκέπτες στην κορυφή του βουνού Τένγκου πίσω από το Ιερό Ταματσουσίμα, στην οποία ο αυτοκράτορας Σομού λέγεται ότι είχε αναρριχηθεί, απολαμβάνουν πανοραμική θέα της Wakanoura . Παρακολουθώντας τα υδρόβια πτηνά να ξεκουράζονται στους παλιρροιακούς λασπότοπους και τον ήλιο που δύει πίσω από το  όρος Nagusa στην απέναντι πλευρά του κόλπου, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να γράψουν ποίηση waka.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου