Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

"Σε ανάμνηση της Halabja" μια παράσταση για την επέτειο της επίθεσης με χημικά όπλα στις 16 Μαρτίου 1988

http://www.rudaw.net/english/kurdistan/160320193

Πέντε χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν σε μία επίθεση με χημικά όπλα στις 16 Μαρτίου 1988 - ακριβώς πριν από 31 χρόνια. Μια παράσταση πραγματοποιήθηκε στο κέντρο του Erbil το Σάββατο για να τιμήσει την επέτειο με σεβασμό και να θυμηθούν εκείνα που χάθηκαν. 

Το 15λεπτο έργο με τίτλο "Σε ανάμνηση της Halabja" γράφτηκε από την Hiwa Suad, επικεφαλής του Erbil Artists Syndicate. Ενσαρκώνει την απώλεια αθώων ανδρών, γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων και αντιμετωπίζει τις πολλές τραγωδίες που έπληξαν τους Κούρδους τις τελευταίες δεκαετίες. 

"Το έργο αυτό διηγείται τα βάσανα των Κούρδων, συμπεριλαμβανομένων του Anfal,των χημικών επιθέσεων, και όλη την πορεία μέχρι τη σφαγή των Yezidi Κούρδων", δήλωσε στο Rudaw ο Σαλάμ Μπάπιρ, υπεύθυνος των ΜΜΕ στο Τμήμα Θεατρικού του Erbil.

Κατά τους τελευταίους μήνες του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-88), οι δυνάμεις του πρώην Μπααθιστή προέδρου του  Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν έριξαν βόμβες που περιείχαν χλώριο, σαρίν και ένα κοκτέιλ άλλων τοξικών ουσιών στην πόλη Halabja. 

Εκείνοι που δεν σκοτώθηκαν τελικά υπέστησαν τρομερούς τραυματισμούς. Πολλές οικογένειες που χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια της βιαστικής εκκένωσης εξακολουθούν να ψάχνουν για τα παιδιά τους μέχρι σήμερα.

Φωτογραφίες: Mohammed Shwani / Rudaw













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου