Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Ένας ποιητής για την πίστη

News Pn101818

cltampa.com
Peter Meinke


"Η Αμερική εισέρχεται σε μια χρυσή εποχή της πίστης."

-Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, 11 Μαΐου 1990

Η αναταραχή μέσα στην Καθολική Εκκλησία είναι μια θορυβώδης και εξαπλούμενη θύελλα, μιμούμενη  τους πραγματικούς τυφώνες που πολλαπλασιάζονται σε όλη την ατμόσφαιρά μας. Ο Μιχαήλ και η Φλώρενς έπνιξαν τη Φλόριντα και τις γειτονικές πολιτείες μας, ο Μανγκκούτ έπληξε τη Νότια Κίνα, ένα τσουνάμι και ένας σεισμός διέλυσαν την Ινδονησία (όπου ο γιος μας Tim εργάζεται για την USAID), ενώ  τυφώνες και  κυκλώνες συγκεντρώνουν δυνάμεις στα ζεστά νερά. Εμείς, ως μικρά ατομικά πλάσματα, μαστιζόμαστε από εσωτερικές και εξωτερικές δυνάμεις που δεν μας αφήνουν κάτι για να  στηριχθούμε.

Μερικοί φίλοι που μεταστράφηκαν στον καθολικισμό πριν από δεκαετίες επανήλθαν στην αρχική τους πίστη, έτσι σκεφτόμουν το ρόλο της θρησκείας στις δικές μας ζωές. Ιστορικά, η θρησκεία ήταν εκεί που οι άνθρωποι στρέφονταν σε συνθήκες πίεσης : «Δεν υπάρχουν,» μας έλεγαν, «  αθεϊστές στα χαρακώματα». Είναι δύσκολο να το ελέγξουμε. Η Jeanne (Μεθοδίστρια) και εγώ (Λουθηρανός) ήσασταν παιδιά από τυπικό αμερικανικό υπόβαθρο: πολύ θρησκευόμενοι παππούδες, λιγότερο θρησκευόμενοι γονείς. Εμείς  Χριστιανοί του Κατηχητικού εντάξαμε τα παιδιά μας στην ουνιταριανή εκκλησία του St. Petersburg , όπου  τα αφήνω  και  περιμένω σε έναν παγκάκι στην Λίμνη Mirror  , διαβάζοντας τους New York Times με ένα φλιτζάνι καφέ και ένα αγγλικό muffin. Με αυτόν τον ανέμελο τρόπο , η οργανωμένη θρησκευτική ένταξη στις ΗΠΑ διαβρώνεται.

 Παντρευτήκαμε το 1957 στην  Κοινοτική Εκκλησία στο Mountain Lakes, NJ, μια μικρή, αμυδρά προτεσταντική εκκλησία που ιδρύθηκε το 1913 σύνθημα της οποίας ήταν, και παραμένει, η μόνη δικαιολογία οποιασδήποτε χριστιανικής Εκκλησίας είναι να εξυπηρετήσει τους ανθρώπους και να τους βοηθήσει να γίνουν Χριστιανοί . Ήταν σαν μια εκτεταμένη οικογένεια. Δίδαξα Αγγλικά 7ου βαθμού τα παιδιά του Αιδ. Loral Pancake (οι  ανεξέλεγκτοι νέοι αναφέρονταν  με τρυφερότητα στον αξιότιμο Πάστορα ως "Dr. Χαζούλη"). Το μικρό μέγεθος της εκκλησίας είχε άνεση. Η ακολουθία φαινόταν να σημαίνει κάτι, αν και δεν ήμασταν σίγουροι τι.

Κάπως το μέγεθος των πάντων οδήγησε σε πρόβλημα, και όχι μόνο στην Καθολική Εκκλησία. Το μέγεθος επιτρέπει να κρυφτεί η διαφθορά, να χωθεί σε ντουλάπες, να μετακινηθεί. Οι υστερικές αρνήσεις της σεξουαλικής κακοποίησης αφθονούν στους ευαγγελικούς κύκλους, ειδικά στις μεγα-εκκλησίες τους, καθώς οι υψηλού επιπέδου ποιμένες έχουν εκτεθεί ή εκτίθενται. Σε όλο τον κόσμο - στη Χιλή, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες, την Ιαπωνία και αλλού - οι ενορίτες ανοίγουν τα μάτια και βρίσκουν βιβλικά φίδια. 

Τον περασμένο μήνα, όταν ο Πρόεδρος Τραμπ καυχιόταν στα Ηνωμένα Έθνη για τα επιτεύγματά του, οι ηγέτες του κόσμου στη συνέλευση γέλασαν. Οι ακροάσεις βεβαίωσης του δικαστή Brett Kavanaugh κλόνισαν την πεποίθησή μας στο Ανώτατο Δικαστήριο ως μια αξιοσέβαστη μη κομματική ομάδα που κρατά τα υψηλότερά μας πρότυπα. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στο Κογκρέσο ή τη Γερουσία. Ακόμη και η υψηλή θέση των βραβείων Νόμπελ δέχεται πυρά, με σεξουαλικά και οικονομικά σκάνδαλα να χτυπούν το φετινό Βραβείο Λογοτεχνίας. Παρακολουθήσαμε μια νέα ταινία, τη Σύζυγο , στην οποία τα βιβλία του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα γράφτηκαν από τη σύζυγό του. Πού να στραφούμε για σταθερότητα, ή τουλάχιστον για  ηρεμία;

Λοιπόν, ποιος ξέρει; Αλλά τείνουμε να βασιζόμαστε στη μνήμη - η Jeanne κι εγώ σκεφτόμαστε με αγάπη τις μικρές εκκλησίες μας. Μάθαμε πολλά εκεί, συμπεριλαμβανομένης μιας αγάπης για τη Βίβλο. Και στη συνέχεια στα παιδιά μας και στους νέους εν γένει. Παρά την τρέχουσα αναστάτωση, καλές καρδιές και εκπληκτικές πράξεις σίγουρα θα μας εκπλήξουν. Και όπως έμαθα στα λατινικά  ,  Illegitimi non carborundum ("Μην αφήνετε τους άτιμους να σας εξουθενώσουν"). Τι είμαστε, κλαψιάρηδες;

Σε μια τυπική «υποστήριξη»  της θρησκείας, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζονν Κέννεντυ από τη Λουιζιάνα ολοκλήρωσε την ακρόαση της 28ης Σεπτεμβρίου ζητώντας από τον Kavanaugh  να τον κοιτάξει στα μάτια  και να ορκιστεί στον Θεό ότι ήταν αθώος. Ο Kavanaugh έβαλε το χέρι του και έκανε ακριβώς αυτό ενώ ο Κένεντι χαμογέλασε πλατιά συμφωνώντας ηλιθιωδώς: Λοιπόν, αυτό   ήταν! Έκλεισα την τηλεόραση, αισθάνθηκα ναυτία και έφυγα από το δωμάτιο.

Πού  στράφηκα; Στην ποίηση και το χιούμορ, φυσικά:

... και στην 1000 έτη φωτός μακριά Carina

με το διπλό αστέρι να γνέφει ενώ οι προσκυνητές

σε κέρινες συστάδες ελίσσονται σε πλατιούς δρόμους σκαρφαλώνοντας

προς την Ιερουσαλήμ κάτω από τις χρυσές καμάρες

τραγουδώντας Κύριε θέλω να είμαι Χριστιανός :

Πάνω από δέκα δισεκατομμύρια σώθηκαν και μετράμε ...

-Από το "Carina" του Peter Meinke, στο Tasting  Like Gravity (U. of Tampa, 2018) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου