Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Άρθουρ Μάχεν

 


https://www.nyctophilia.gr/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CE%BF%CF%85%CF%81-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B5%CE%BD-o-%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1%CF%82/

Ποιος ήταν  ο Άρθουρ Μάχεν, ο συγγραφέας της Φανταστικής Λογοτεχνίας που ενέπνευσε πλήθος σύγχρονων αλλά και παλαιότερων συγγραφέων να ασχοληθούν με την συγγραφή ιστοριών τρόμου;


Την πρώτη φορά που πιάνεις στα χέρια σου βιβλία από τις εκδόσεις Tartarus Press σου φαίνονται σχεδόν τόσο πνευματικά όσο οι υπερφυσικές ιστορίες που περιέχουν. Η εκλεπτυσμένη απλότητα της παρουσίασής τους, τα χειροποίητα δεσίματα και τα κρεμ εξώφυλλα με τις μινιμαλιστικές διακοσμήσεις τους επαναφέρουν ως αίσθηση τους περασμένους αιώνες όταν τα βιβλία ήταν σπάνια σαν θησαυρός.


Οι ιστορίες του Άρθουρ Μάχεν μπορεί να μη διαβάζονται τόσο συχνά πια, όμως οι ιδέες του κρύβονται στην «καρδιά» των σύγχρονων ιστοριών τρόμου που έγραψαν συγγραφείς όπως ο Stephen King και ο Clive Barker.


Ίσως ο σημαντικότερος, αλλά εκείνος που θυμούνται λιγότερο οι αναγνώστες από τους συγγραφείς του  εν λόγω εκδοτικού oίκου, ήταν ο Ουαλός συγγραφέας του υπερφυσικού, της φαντασίας και του Τρόμου Άρθουρ Μάχεν (1863-1947). Αρκετοί σύγχρονοι συγγραφείς της Φανταστικής Λογοτεχνίας βλέπουν τις προσπάθειές τους να αντικατοπτρίζουν την ζωή και το έργο του Μαχεν. Γεννημένος μέσα στην κοινωνική ενδοχώρα ανάμεσα στις προνομιούχες Ανώτερες τάξεις και τη φτώχεια των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, έλαβε την εξαιρετική του αρχική εκπαίδευση αλλά δεν είχε τα χρήματα να φοιτήσει μετέπειτα στο πανεπιστήμιο. Παρ’όλα αυτά κυνήγησε μία καριέρα  ως συγγραφέας, δουλεύοντας ως δημοσιογράφος και γράφοντας τις νύχτες, μία σκληρή δουλεία που έκανε τον Μάχεν να εδραιώσει τον εαυτό του στα τριάντα του ως συγγραφέα τρόμου.


Αυτή η επιτυχία του όμως θα του γύριζε μπούμερανγκ όταν η σχέση του με την παράξενη κατηγορία διηγημάτων καθιστούσε αδύνατη την όποια προσπάθεια εύρεσης εκδότη για τα συγγράμματά του καθώς εκείνα εξελίσσονταν συνεχώς, κάτι που έκανε τις ιστορίες του να παραμείνουν ανέκδοτες για αρκετά χρόνια. Με την αλλαγή του αιώνα και έπειτα από τον Θάνατο της πρώτης Συζύγου του, ο Μαχεν εγκατέλειψε την συγγραφή Φανταστικής Λογοτεχνίας. Όμως η «πένα» του συνέχισε να μιλά για τον εαυτό της και η άνοδός της οδήγησε σε μία μεγάλη αναζωπύρωση ενδιαφέροντος την δεκαετία του 1920, κάτι που έκανε τον Αρθουρ Μαχεν να ξεκινήσει την συγγραφή ξανά.


Άρθουρ Μάχεν: Φιλοσοφία & Πεποιθήσεις

Οι αξίες που έκαναν τόσο σημαντική την δουλειά του Άρθουρ Μάχεν είναι οι ίδιες αξίες που οδήγησαν την παράδοση της παράξενης Λογοτεχνίας. Από την Πρώιμη ιστορία του The Great God Pan ,το αριστούργημά τουThe Hill of Dreams ως την δουλειά της τελευταίας περιόδου του ο Άρθουρ Μάχεν παρέμεινε αποφασισμένος να ταξιδέψει τους αναγνώστες του σε Μυστικιστικούς Κόσμους και υπερφυσικές καταστάσεις. Μέσα σε μία κοινωνία προσηλωμένη στο χριστιανικό ζήλο, δημιούργησε μία παγανιστική και απόκρυφη ιδεολογία για να ζωντανέψει την γραφή του.


Σε μία εποχή όπου ο επιστημονικός ρασιοναλισμός ερχόταν πλήρως στο προσκήνιο ο Μαχεν και άλλοι συγγραφείς της παράξενης λογοτεχνίας συνέχιζαν να υποστηρίζουν πως οι μυστικιστικές εμπειρίες είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να κατανοήσουμε τον σύγχρονο κόσμο, επιχείρημα που διαρκεί στα βάθη του χρόνου ως και τις ημέρες μας.



 

Από το ξεκίνημα της Συγγραφικής του Καριέρας ο Άρθουρ Μάχεν ασπάστηκε την μυστικιστική πεποίθηση πως ο συνηθισμένος κόσμος μας κρύβει ένα πιο μυστηριώδη και παράξενο κόσμο πέρα από εμάς. Οι gothic ιστορίες του που χρονολογούνται στο 1890 επισήμαιναν πως αν σηκώσει κανείς αυτό το πέπλο προς τον παράδοξο αυτό κόσμο θα μπορούσε να οδηγηθεί στην τρέλα ή τον θάνατο ή και στον συνδυασμό αυτών. Ο Μάχεν ήταν ενθουσιασμένος για το είδος της λογοτεχνίας που εξέφραζε αυτή την όμορφη αίσθηση του άγνωστου, την προσμονή του μυστηρίου που εστιαζόταν στην λέξη έκσταση. Ήταν παθιασμένος για συγγραφείς και Ιστορίες που επιτύγχαναν αυτού του είδους την αίσθηση και το ίδιο επιχειρούσε να κάνει και ο ίδιος με ομολογουμένως μεγάλη επιτυχία. Η έντονη αντίθεσή του με την Υλιστική οπτική του σύγχρονου κόσμου είναι καταφανής σε αρκετά από τα έργα του, τοποθετώντας τον ως έναν από τους πρωτοπόρους του Νεο-ρομαντισμού.


Οι ιστορίες του Άρθουρ Μάχεν μπορεί να μη διαβάζονται τόσο συχνά πια, όμως οι ιδέες του κρύβονται στην «καρδιά» των σύγχρονων ιστοριών τρόμου που έγραψαν συγγραφείς όπως ο Stephen King και ο Clive Barker. Η μυθολογία Κθούλου του Λάβκραφτ είναι βαθιά επηρεασμένη από τα διηγήματα του Άρθουρ Μάχεν, καθώς και τα βιβλία όλων σχεδόν των συγγραφέων ιστοριών τρόμου.


Συντάκτης: Αποστόλης Χειρδάρης


“Το παρόν άρθρο εμφανίστηκε αρχικά στo Mindhack.gr στις 30/12/2015 .”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου