Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ποιητής-προφήτης του Βιετνάμ



https://strangepress.gr/2021/09/21/o-laofilis-nosΒtradamos-tou-bietnam/

Οι κάτοικοι της Σαϊγκόν διάβαζαν ακόρεστα τις προφητείες του Trang Trinh, τον οποίο αποκαλούσαν “Νοστράδαμο του Βιετνάμ”.


Ο ποιητής αυτός, που γεννήθηκε στα τέλη του 15ου αιώνα, είχε προφητέψει πολλά σημαντικά γεγονότα της χώρας του κι έφτασε μέχρι του σημείου να αναφέρει και τα ονόματα των κατοπινών του Μάο Τσε Τουνγκ και του Χο Τσι Μιν.


Ένας Βιετναμέζος σοφός, λοιπόν, κατά τη δεκαετία του 1960, ανέλυσε τις προφητείες του Trang Trinh και τις εξέδωσε σ’ ένα βιβλίο, το οποίο σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία.



Ο σοφός αυτός πρόβαλε το επιχείρημα ότι ο διάσημος Νοστράδαμος μάλλον θα έπρεπε να αποκληθεί ο “Trang Trinh της Ευρώπης”, μια που ο Βιετναμέζος προφήτης γεννήθηκε το 1491, δηλαδή 12 χρόνια πριν τον Νοστράδαμο.


Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του Βιετνάμ αποδίδουν στην ιστορική προφητεία μεγάλη σοβαρότητα, σχεδόν την ίδια που οι λαοί της Δύσης δείχνουν στο επιστημονικό εργαστήριο. Είναι ντετερμινιστές (αιτιοκράτες) από παράδοση και πιστεύουν ότι το μέλλον μπορεί να προκαθορίζεται σε μεγάλους κύκλους, οι οποίοι είναι δυνατόν να προβλεφθούν από όσους έχουν το χάρισμα της θείας έμπνευσης ή της ακριβούς ενόρασης, που καταλήγουν σε οράματα και σε θαύματα, αποκαλύπτοντας έτσι τα μελλοντικά γεγονότα.


Με τέτοιο χάρισμα, λοιπόν, σύμφωνα με τους Βιετναμέζους, είναι προικισμένος ο αστρολόγος και υπάρχουν χιλιάδες τέτοιοι σε χωριά και σε πόλεις της χώρας, που ασκούν το χάρισμά τους και παρέχουν, με αμοιβή φυσικά, τις συμβουλές και τις προβλέψεις τους σε χιλιάδες ανθρώπους κάθε επαγγέλματος και κάθε κοινωνικής τάξης.


Όλοι αυτοί θέλουν να δουν με το ωροσκόπιο ποια γεγονότα θα ρυθμίσουν τη ζωή τους κατά το σεληνιακό έτος. Η δράση των αστρολόγων του Βιετνάμ φτάνει στο ζενίθ της λίγο πριν από την έναρξη του σεληνιακού έτους, κατά τις αρχές του Φεβρουαρίου.


Ο κόσμος περιβάλλει με μεγάλη εκτίμηση τους αστρολόγους που παρέχουν ατομικές συμβουλές και προρρήσεις. Αλλά η εκτίμηση αυτή μετατρέπεται σε θαυμασμό στις περιπτώσεις που ο αστρολόγος είναι σε θέση να προδιαγράψει το μέλλον ομάδων ατόμων και εθνών ολόκληρων.


Τέτοιος ήταν και ο Nguyen Binh Khiem, ο οποίος έμεινε στη λαϊκή παράδοση γνωστός ως προφήτης και λογοτέχνης-ποιητής με το όνομα Trang Trinh. Αυτός γεννήθηκε στο χωριό Κο Αμ, της επαρχίας Κάι Ντουόνγκ, στα μισά του δρόμου μεταξύ του Ανόι και του κόλπου του Τονκίνο, εκεί που βρίσκεται σήμερα το Βόρειο Βιετνάμ, έναν χρόνο πριν ο Κολόμβος ξεκινήσει για το θρυλικό του ταξίδι με το οποίο ανακάλυψε την Αμερική.


Ο πατέρας του ήταν Μανδαρίνος με σπουδαία επιρροή και κατείχε τη θέση του Μεγάλου Αυλάρχη στην Αυλή του Αυτοκράτορα Θανγκ Τονγκ. Η μητέρα του ήταν κόρη τρανού Αξιωματούχου και ήταν εξαιρετικά θεοσεβής.


Ο Trang Trinh είχε δασκάλους τους πιο σοφούς και τους πιο διάσημους άντρες της εποχής του. Έδειξε ιδιαίτερη κλίση στα μαθηματικά και στην αστρολογία και είχε μια έμφυτη αγάπη για την ποίηση.


Έτσι, ο Αυτοκράτορας τον έστειλε στο Πεκίνο ως πρεσβευτή στην Αυλή των Μινκ και ο νεαρός αστρολόγος προκάλεσε τέτοια ευνοϊκή εντύπωση, ώστε ο Αυτοκράτορας του απένειμε έναν αυτοκρατορικό τίτλο, που απονέμονταν μόνο σε εκείνους που γνώριζαν καλά τη φιλοσοφία του Κομφούκιου.


Όταν πια επέστρεψε πίσω στο Βιετνάμ, θέλησε να εγκαταλείψει την πλούσια ζωή του Αυλικού κι επέστρεψε στον Ναό των Λευκών Νεφών, κοντά στο χωριό που γεννήθηκε, για να αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του στις προφητείες και στην ερμηνεία τους, που με την πάροδο του χρόνου έγιναν σημαντικό στοιχείο στη ζωή των μορφωμένων, αλλά και των μεγάλων λαϊκών μαζών της χώρας.


Ο Trang Trinh έγραψε πολλά βιβλία, τα οποία έχουν εκδοθεί πολλές φορές και κυκλοφόρησαν ευρύτατα, ώστε να μπορεί ο λαός να μελετήσει τις προρρήσεις του και τις αναλύσεις του για τα μελλοντικά γεγονότα.


Η βασική τακτική του Βιετναμέζου αυτού προφήτη συνίσταται στην επιλογή των λόγων που παίρνουν διαφορετική σημασία ανάλογα με τον τρόπο που απαγγέλλονται ή προφέρονται. Ο Trang Trinh ήταν άριστος κάτοχος του βιετναμέζικου λεξιλογίου, που χάρις στην ορθογραφία, τον τρόπο προφοράς και της θέσης μέσα στη φράση, η κάθε λέξη είχε πολλές διαφορετικές σημασίες.


Αν και οι περισσότερες προφητείες του είναι ασαφείς, δυσνόητες και πολυνόητες και υπόκεινται σε ποικιλίες ερμηνείες, ξεχωρίζουν αρκετές που μοιάζουν αρκετά συγκεκριμένες και σύμφωνα με τους μελετητές, επιβεβαιώθηκαν και εξακολουθούν να επιβεβαιώνονται ποικιλοτρόπως μέσα στο πέρασμα των αιώνων, καθιστώντας τον άνθρωπο αυτόν ως τον μεγαλύτερο προφήτη του Βιετνάμ.


Ο λαοφιλής “Νοστράδαμος του Βιετνάμ”, ο περίφημος Trang Trinh, συνδέθηκε άρρηκτα με τη μοίρα και το μέλλον του λαού του, καθώς κατάφερε να προφητέψει πολλά ιστορικά γεγονότα της χώρας του, όπως την άνοδο και την πτώση των εχθρών της.


Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, στις 04/05/1969…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου