Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2020

Φρανκ Ζάπα 4/12/1993

 


https://www.fosonline.gr/stiles/san-simera/article/119119/o-thanatos-toy-frank-zapa

Σαν σήμερα, στις 4 Δεκεμβρίου του 1993, πεθαίνει σε ηλικία 53 ετών ένας από τους κορυφαίους κιθαρίστες όλων των εποχών, ο Φρανκ Ζάπα.


O θάνατος του Φρανκ Ζάπα

Η τελευταία τουρνέ του σε σχήμα ροκ συγκροτήματος πραγματοποιήθηκε το 1988 με ένα δωδεκαμελές συγκρότημα που φημολογείται ότι είχε ρεπερτόριο πλέον των 800 τραγουδιών (τα περισσότερα του ίδιου του Ζάπα), το οποίο όμως διαλύθηκε με έντονους διαπληκτισμούς πριν ολοκληρωθεί η τουρνέ. Μέρη της τουρνέ αυτής υπάρχουν στα άλμπουμ The Best Band You Never Heard In Your Life, Make a Jazz Noise Here (κυρίως ορχηστρική και πειραματική μουσική) και Broadway the Hard Way (νέο αυθεντικό υλικό). Μικρά κομμάτια της βρίσκονται και στο You Can’t Do That On Stage Anymore Volume 6.

Το 1992 διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, από τον οποίο και πέθανε έναν χρόνο αργότερα. Ο Ζάπα κηδεύτηκε στο νεκροταφείο Γουέστγουντ της Καλιφόρνια.


Ο Ζάπα εισήχθη μετά θάνατον στο Rock and Roll Hall of Fame το 1995. Την ίδια χρονιά ο μεγαλύτερος σύγχρονος Λιθουανός γλύπτης, Κονσταντίνας Μπογκντάνας, δημιουργός πορτρέτων του Λένιν, φιλοτέχνησε μια προτομή του Ζάπα, η οποία και τοποθετήθηκε στο κέντρο του Βίλνιους, της πρωτεύουσας της Λιθουανίας. Προς τιμήν του επίσης δόθηκε το όνομά του σε έναν αστεροειδή (3834 Zappafrank).


Ο Ζάπα παντρεύτηκε δύο φορές, την πρώτη με την Κέι Σέρμαν, και τη δεύτερη με την Γκέιλ Σλόουτμαν, με την οποία και έμεινε μέχρι τον θάνατό του. Με τη Σλόουτμαν ο Ζάπα απέκτησε τέσσερα παιδιά, δύο γιους και δύο κόρες, στα οποία έδωσε ασυνήθιστα ονόματα: Moon Unit, Dweezil, Ahmet Rodin και Diva.


Με καταγωγή από τη Σικελία και την Ελλάδα, ο Φρανκ Ζάπα απέκτησε, μετά θάνατον, το δικό του βιβλίο ζωγραφικής, με 72 καινούργιες εικόνες που περιμένουν να χρωματιστούν, ενώ το 1997 βραβεύτηκε με το Γκράμι για τη συνολική προσφορά του στη μουσική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου