Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Η Οδησσός χαρακτηρίστηκε ως πόλη λογοτεχνίας από την UNESCO.

Odesa designated as UNESCO creative city

https://www.ukrinform.net/rubric-society/2809286-odesa-designated-as-unesco-creative-city.html

"Στις 30 Οκτωβρίου 2019, 66 πόλεις  ορίστηκαν ως Δημιουργικές Πόλεις της UNESCO από τον Γενικό Διευθυντή της UNESCO, Audrey Azoulay," αναφέρει η δημοσίευση στην ιστοσελίδα της UNESCO.

Η Οδησσός χαρακτηρίστηκε ως πόλη λογοτεχνίας.

Το 2015, το Lviv έγινε η πρώτη πόλη της Ουκρανίας που εντάχθηκε στην UNESCO Creative Cities ως πόλη της λογοτεχνίας.

Το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO αριθμεί σήμερα συνολικά 246 πόλεις.

Οι πόλεις μέλη που αποτελούν μέρος του Δικτύου προέρχονται από όλες τις ηπείρους και τις περιοχές με διαφορετικά επίπεδα εισοδήματος και πληθυσμούς. Δουλεύουν μαζί για μια κοινή αποστολή: τη διάθεση της δημιουργικότητας και της δημιουργικής οικονομίας στον πυρήνα των σχεδίων της  αστικής τους ανάπτυξης για να καταστήσουν τις πόλεις ασφαλείς, ανθεκτικές, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμες, σύμφωνα με την Ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

Το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων (UCCN) της UNESCO δημιουργήθηκε το 2004 για να προωθήσει τη συνεργασία με και μεταξύ των πόλεων που έχουν προσδιορίσει τη δημιουργικότητα ως στρατηγικό παράγοντα για την αειφόρο αστική ανάπτυξη. Οι πόλεις που αποτελούν επί του παρόντος το δίκτυο αυτό συνεργάζονται προς την κατεύθυνση ενός κοινού στόχου: να τοποθετήσουν τη δημιουργικότητα και τις πολιτιστικές βιομηχανίες στο επίκεντρο των αναπτυξιακών τους σχεδίων σε τοπικό επίπεδο και να συνεργαστούν ενεργά σε διεθνές επίπεδο. Η αιτούσα πόλη μπορεί να επιλέξει ως προτεραιότητα μία από τις επτά δημιουργικές περιοχές: βιοτεχνία και λαϊκή τέχνη, τέχνες των μέσων ενημέρωσης, κινηματογράφο , σχεδιασμό, γαστρονομία, λογοτεχνία ή μουσική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου