Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Η υπόθεση του Zviad Ratiani

Zviad Ratiani among 8 poets nominated for the European Poet of Freedom 2020 Award

https://www.georgianjournal.ge/culture/35735-georgian-poet-zviad-ratiani-among-8-poets-nominated-for-the-european-poet-of-freedom-2020-award.html

Ο Γεωργιανός ποιητής Zviad Ratiani είναι υποψήφιος  για το βραβείο του Ευρωπαίου Ποιητή Ελευθερίας 2020.Το  έκτο  Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ποιητή Ελευθερίας θα πραγματοποιηθεί στο Γκντανσκ της Πολωνίας το Μάρτιο του 2020.  8 ποιητές έχουν προταθεί για το βραβείο. 

Ο Zviad Ratiani είναι ποιητής και μεταφραστής. Έχει δημοσιεύσει πέντε ποιητικές συλλογές  .Λόγω των πολλών μεταφράσεών του, ο Zviad Ratiani εισήγαγε τους  Γεωργιανούς αναγνώστες σε   εξέχοντα έργα όπως η ποίηση των TS Eliot, Ε. Pound, R. Frost, RM Rilke, Paul Celan, κλπ. Το 2005, ο Ratiani έλαβε το SABA - το σημαντικότερο γεωργιανό λογοτεχνικό βραβείο. Τα ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Αζερμπαϊτζάν, Ουκρανικά και Λετονικά, μεταξύ άλλων. 


Το λογοτεχνικό βραβείο του Ευρωπαίου Ποιητού Ελευθερίας αποσκοπεί στην τιμή και την προώθηση  φαινομένων της ποίησης που ασχολούνται με ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα για τους σύγχρονους αναγνώστες - την  ελευθερία - και, την ίδια στιγμή, χαρακτηρίζονται από εξαιρετικές καλλιτεχνικές αξίες.
zviad_ratiani
Η υπόθεση του Zviad Ratiani
Το 2017, ο Zviad Ratiani συνελήφθη στην Τιφλίδα. Ο Ratiani  ισχυρίστηκε ότι οι αστυνομικοί, οι οποίοι έκαναν αστυνομικό έλεγχο, τον συνέλαβαν και στη συνέχεια τον κακοποίησαν σωματικά και λεκτικά . Ο ποιητής είπε ότι οι αστυνομικοί είχαν ενοχληθεί από το χρώμα του σακακιού του, έτσι τον σταμάτησαν και τον πήγαν στο αστυνομικό τμήμα. Ο Ratiani  ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ όταν συνελήφθη . 

Ο γεωργιανός δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός δημοσίευσε το βίντεο του μεθυσμένου Zviad Ratani. Ο δικηγόρος του Zviad Ratiani δήλωσε, σύμφωνα με την εκδοχή του Ratiani, ότι οι αστυνομικοί βιντεοσκοπούσαν κάποια επεισόδια της σύλληψής του με κινητό τηλέφωνο και όχι με την κάμερα παρακολούθησης. Τα βίντεο κινητών τηλεφώνων δεν μπορούν να εμφανίσουν όλο το περιστατικό χωρίς διακοπή. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη διαμαρτυρία  συγγραφέων και ποιητών της Γεωργίας.

Το Δικαστήριο της Τιφλίδας καταδίκασε τον ποιητή Zviad Ratiani ως ένοχο. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστή, ο Zviad Ratiani, ο οποίος κατηγόρησε τα όργανα της τάξης  για λεκτική και σωματική κακοποίηση, έπρεπε να καταβάλει πρόστιμο 2.000 GEL. Το γραφείο του εισαγγελέα ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την ενδεχόμενη παράβαση από πλευράς των αστυνομικών. 

Το 2018, ο Zviad Ratiani εγκατέλειψε τη Γεωργία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου