Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Η ιστορία του Γεωργιανού Αλφάβητου στο Google Arts and Culture

Google Arts and Culture tells the history of the Georgian Alphabet
https://www.georgianjournal.ge/culture/35763-google-arts-and-culture-tells-the-history-of-the-georgian-alphabet.html

Η ιστορία του γεωργιανού αλφάβητου ξετυλίχθηκε μέσω της ηλεκτρονικής έκθεσης Google Arts and Culture. Η έκθεση παρουσιάζει στους επισκέπτες τις παραλλαγές του Γεωργιανού αλφαβήτου: Mkhedruli, Asomtavruli, και Nuskhuri. Στα τέλη του 2016, η UNESCO (Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών για τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτισμό) πρόσθεσε το γεωργιανό αλφάβητο στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας. 

Αν και τα συστήματα διαφέρουν στην εμφάνιση, και τα τρία γράφονται με πεζά (με άλλα λόγια δεν χρησιμοποιούνται κεφαλαία γράμματα), τα γράμματα τους έχουν τα ίδια ονόματα και αλφαβητική σειρά και γράφονται οριζόντια από αριστερά προς τα δεξιά. Το Mkhedruli είναι τώρα η τυπική γραφή της σύγχρονης Γεωργίας. Το γεωργιανό αλφάβητο ανακηρύχθηκε ως μια από τις πιο όμορφες γραφές του κόσμου από το www.matadornetwork.com (μια συλλογή εκατομμυρίων ταξιδιωτών σε ολόκληρο τον κόσμο με μια ακόρεστη δίψα για περιπέτεια και εξερεύνηση). 

nuskhuri_alphabet
Αλφάβητο Nuskhuri 
Εκτός αυτού, η Google λέει στον κόσμο για την πρώτη Γεωργιανή γραμματοσειρά που δημιουργήθηκε στην Ευρώπη.

"Ο βασιλιάς της Ανατολικής Γεωργίας, Teimuraz I, έστειλε στην Ιταλία, τη Ρώμη, Νικηφόρο Ιρμπαχ (ονομαζόταν επίσης Nikoloz Cholokashvili - Γεωργιανός κληρικός, πολιτικός, πρεσβευτής και μελετητής) ως απεσταλμένο της Γεωργίας για να αναζητήσει συμμάχους και να ζητήσει βοήθεια για να αποκρούσει τους Τούρκους και τους Πέρσες. Η διπλωματική αποστολή δεν είχε μεγάλη πολιτική επιτυχία, αλλά συνέβαλε σε ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός - την εκτύπωση του πρώτου γεωργιανού βιβλίου ». 


Η ηλεκτρονική έκθεση εξοικειώνει επίσης τους επισκέπτες με την πρώτη γεωργιανή γραμματική από τον Ιταλό ιεραπόστολο Francisco-Maria Maggio και την ιστορία του πρώτου γεωργιανού τυπογραφείου που ίδρυσε ο Vakhtang VI. 
vakhtang_VI
Ο βασιλιάς Vakhtang VI, ιδρυτής της γεωργιανής τυπογραφείου

"Μετά το Ευαγγέλιο, το 1709-1712, το ​​τυπογραφείο εξέδωσε έντεκα βιβλία. Μεταξύ αυτών, οι πιο αξιοσημείωτες εκδόσεις ήταν «Ο ιππότης με το δέρμα του πάνθηρα» του Rustaveli, με τη βασική επιστημονική έρευνα συνοδευόμενη από επιστημονικά σχόλια από τον ίδιο τον βασιλιά (1712). » 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου