Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Ο πρώην δάσκαλος Prahlad Singh Tipaniya,τραγουδώντας bhajans του Kabir προσπαθεί να αλλάξει την Ινδία

Prahlad Singh Tipaniya, bhakti poetry, kabir bhajan, kabir poetry, india classic poetry, latest news, indian express

indianexpress

Σε ένα κενό κομμάτι γης στην καρδιά μιας παραγκουπόλεως στα προάστια της Βομβάης αντηχούνε  κομμάτια ποίησης Bhakti και νότες από tambura. Ο χώρος, όχι μεγαλύτερος από το μισό γήπεδο μπάσκετ, το οποίο λειτουργεί και ως σχολική παιδική χαρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεμίζει με  επισκέπτες που σπεύδουν να πάρουν θέσεις στο ακροατήριο. Καθώς ξεκινά η πρώτη μέρα του Φεστιβάλ Kabir στη Βομβάη, ο ήλιος δύει αυτή τη ψυχρή  βραδιά και οι προβολείς φωτίζουν την αυτοσχέδια σκηνή.

 Ο Prahlad Singh Tipaniya, ο λαϊκός τραγουδιστής που εκτελεί  bhajans(θρησκευτικά τραγούδια) του Kabir με το δημοτικό στυλ Malwi από το Madhya Pradesh (MP), έχει ξεκινήσει την παράσταση και η ισχυρή του φωνή είναι να σχεδιάζει το στυλάτο πλήθος , που περπατάει μέσα από τις λωρίδες της αγοράς λαχανικών και κρέατος του Jogeshwari, και τους συνηθισμένους ανθρώπους . Καθώς εκτελεί, ο Tipaniya λέει ότι έχει τους ντόπιους, που συγκεντρώθηκαν στην περιφέρεια του χώρου, στο μυαλό του.

"Ο Kabir ανήκει σε όλους. Αλλά ενώ άλλοι συναντούν το έργο του Kabir μέσω της λογοτεχνίας και των παραστάσεων, οι άνθρωποι αυτοί σπάνια έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τα bhajans του Kabir ", επισημαίνει μετά την παράσταση, προσθέτοντας ότι  τα τελευταία χρόνια ανοίγει το φεστιβάλ με μια παράσταση στο αυτό το χώρο, πηγαίνοντας στη συνέχεια τη μουσική του σε όλη την πόλη, σε ένα μείγμα γειτονιών σε διάστημα τεσσάρων ημερών. Το φεστιβάλ της Βομβάης ολοκληρώθηκε στις 21 Ιανουαρίου.

Όταν ο Τιπανιγιά είχε ακούσει για πρώτη φορά ένα  bhajan του Καμπίρ σε μια παράσταση το 1979, δεν ήταν τα λόγια του άγιου αλλά ο ήχος του tambura, ενός λαϊκού έγχορδου οργάνου που έπαιζε παράλληλα, που αιχμαλώτισε την φαντασία του. Εκείνη την εποχή, ο πτυχιούχος του BSc δεν είχε  ιδέα ότι το χόμπι του θα τον οδηγούσε να εγκαταλείψει τη δουλειά του ως καθηγητής μαθηματικών και επιστημών στο σχολείο του χωριού για να γίνει τραγουδιστής του  Kabir.

«Άρχισα να τραγουδάω επειδή μου είπαν ότι θα με βοηθούσε να μάθω το όργανο. Όμως, με την πάροδο του χρόνου, είδα τη σοφία στα λόγια του άγιου ... ή ίσως ο ήχος του tambura να αντηχούσε στην καρδιά μου », λέει ο 64χρονος, ο οποίος διανθίζει τις παραστάσεις του με μια συζήτηση για τον Kabir.

Το κύριο σκέλος του ετήσιου Kabir Yatra του Tipaniya θα ξεκινήσει στις 20 Φεβρουαρίου. Ξεκινώντας από το χωριό του - Luniya Khedi στην περιοχή Ujjain του  MP - θα ταξιδέψει σε περίπου δώδεκα πόλεις και χωριά του κράτους σε διάστημα πέντε ημερών. Όταν ξεκίνησε την παράδοση πριν από 24 χρόνια, προσέλκυε περίπου 500 ανθρώπους. Σήμερα, η yatra, η οποία προσελκύει πάνω από 12.000 άτομα στο Luniya Khedi, βλέπει ένα ακροατήριο περίπου δύο λακ(1 λακ=100000). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις από 10 καλλιτέχνες του Kabir, μερικοί από αυτούς παίζουν όλη τη νύχτα, ειδικά στα χωριά. "Ζούμε σε μια εποχή που το μήνυμα του Kabir για ειρήνη, αρμονία και ισότητα είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ. Υπάρχει αύξηση των περιπτώσεων διακρίσεων και βίας στο όνομα της κάστας και της θρησκείας, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί ", λέει ο  αυτοδίδακτος τραγουδιστής, στον οποίο απονεμήθηκε το 2011 το Padma Shri για το έργο του στον τομέα των τεχνών.

Ο μεγαλύτερος γιος του Tipaniya, Ajay, ο οποίος παίζει το dholak, λέει ότι, ως περιπλανώμενοι μουσικοί, έχουν πρόσφατα συναντήσει τεράστιο μίσος ανάμεσα στους ανθρώπους για τον "άλλο". "Αυτές οι ιδέες συχνά φυτεύονται στο κεφάλι των νεαρών, γι 'αυτό υπάρχει ανάγκη να φτάσει ο Kabir σε αυτά τα νεαρά μυαλά", προσθέτει ο Ajay.

Έχοντας εγκαταλείψει τη διδασκαλία, ο Tipaniya, ένας Dalit, άνοιξε ένα δημοτικό σχολείο στο χωριό του προσφέροντας δωρεάν εκπαίδευση στα παιδιά Bahujan. «Όταν δίδασκα στο χωριό Γκορ Κέντα, θα έβλεπα ότι οι Ντάλις έπρεπε να βγάζουν και να κρατούν τα παπούτσια τους στα χέρια τους κάθε φορά που διέσχιζαν μια γειτονιά  ανώτερης κάστας», λέει, προσθέτοντας ότι είχε προσπαθήσει να ανοίξει ένα τέτοιο σχολείο το 2003, αλλά δεν είχε  τα απαραίτητα  κεφάλαια. Λέει, "Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν την κάστα μου. Ένας Thakur είχε έρθει  και μου είπε ότι θα πρέπει να σταματήσω να διδάσκω αυτά τα παιδιά γιατί εάν εκπαιδεύσουμε τους Dalit, κανείς δεν θα μείνει να κάνει τις ταπεινές δουλειές. Αυτό είναι το είδος νοοτροπίας που πρέπει να αλλάξει. Και ποιος καλύτερος από τον Kabir για να δείξει τον δρόμο; "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου