Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

O Solomon Grundy

Αποτέλεσμα εικόνας για solomon grundy poem

https://allnurseryrhymes.com/solomon-grundy/

Το "Solomon Grundy" είναι ένα ποίημα και παραδοσιακό παιδικό τραγουδάκι που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα στην Αγγλία.

Οι στίχοι καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 1842 από τον συλλέκτη παιδικών τραγουδιών και παραμυθιών James Orchard Halliwell-Phillipps. Το τραγούδι μεταφράστηκε σε διάφορες γλώσσες όπως η γαλλική, η γερμανική και η ιταλική. Όντας πολύ εύκολο να απομνημονευθεί , το Solomon Grundy χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για να διδαχθούν τα παιδιά τις ημέρες της εβδομάδας.
Αποτέλεσμα εικόνας για solomon grundy poem
Το τραγούδι λέει την ιστορία του Solomon Grundy, ενός ανθρώπου που, μεταφορικά, ζει και πεθαίνει ολόκληρη τη ζωή του σε μία μόνο εβδομάδα. Γεννημένος τη Δευτέρα, κάθε μέρα της εβδομάδας μεγαλώνει, αντιμετωπίζει ένα διαφορετικό στάδιο της ζωής του και η ζωή του τελειώνει το Σάββατο.

Ο Solomon Grundy έγινε ένας χαρακτήρας αστικών θρύλων και κόμικς. Για να τρομάξουν τα παιδιά που δεν είναι φρόνιμα, λέγεται ότι ο Solomon Grundy θα επιστρέψει τη Δευτέρα, κάπως σαν τον μπαμπούλα.

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις ότι ο Solomon Grundy προέρχεται φωνητικά από το φαγητό με το ίδιο όνομα, το οποίο είναι ένα πατέ ψαριού τουρσί, με σαλάτα και αυγά.

Η λέξη για το αγγλικό πιάτο προέρχεται από το Salmagundi, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται στο Solomon Grundy, αρχικά ένα μίγμα από κρέας και σαλάτα από την Τζαμάικα, προσαρμοσμένο στη γαλλική κουζίνα γύρω στο 17ο αιώνα και στη συνέχεια στην αγγλική κουζίνα γύρω στο 18ο αιώνα.

"Solomon Grundy" Στίχοι

Solomon Grundy,
Born on a Monday,
Christened on Tuesday,
Married on Wednesday,
Took ill on Thursday,
Grew worse on Friday,
Died on Saturday,
Buried on Sunday.
That was the end,

Of Solomon Grundy.

Ο Solomon Grundy,
Δευτέρα γεννήθηκε ,
Τρίτη βαπτίστηκε,
Τετάρτη παντρεύτηκε,
Πέμπτη αρρώστησε,
Παρασκευή χειροτέρεψε,
Σάββατο πέθανε,
Κυριακή κηδεύτηκε.
Έτσι τελεύτησε ,
ο Solomon Grundy.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου